img Championnat du monde

World Endurance

Championship

In 2012 besloten de International Automobile Federation (FIA) en de Automobile Club de l'Ouest (ACO) de handen in elkaar te slaan en het FIA World Endurance Championship in het leven te roepen. Het FIA WEC (FIA World Endurance Championship) is ontstaan uit de Intercontinental Le Mans Cup (ILMC) en neemt de historische draad van het wereldkampioenschap voor merken van de jaren 50, 60 en 70, het uithoudingswereldkampioenschap groep C van de jaren 80 en het World Sports Car Championship van de jaren 90 opnieuw op.

De FIA WEC staat voor de populariteit en het aantrekkelijke van uithoudingsraces op legendarische circuits waaronder Spa-Francorchamps, Le Mans, Fuji en Silverstone. Maar het WEC trekt ook naar landen waar motorsport nog in zijn kinderschoenen staat, denk maar aan het Midden-Oosten en China. Naast de prototypes, komen ook een pak GT’s aan de start en jaar na jaar trekt het kampioenschap meer en meer topteams en –piloten aan. Bovendien werkte de organisatie voor 2014 een volledig nieuw reglement uit waarbij de nadruk ligt op het gebruik van alternatieve aandrijvingen maar ook een beperking van het verbruik. Een beslissing die Porsche deed besluiten om na vele jaren terug te keren en de strijd aan te gaan met Audi en Toyota.

Na vier titels in het Rally Wereldkampioenschap tussen 1982 en 1984 evenals een overwinning in de FIA Touring Car World Cup in 1995, won Audi in 2012 en 2013 het WEC-constructeurskampioenschap. In 2012 wonnen de Audi fabriekspiloten Marcel Fässler/André Lotterer/Benoît Tréluyer het wereldkampioenschap bij de piloten en vorig jaar viel deze eer te beurt aan Tom Kristensen, Loïc Duval en de afscheidnemende Allan McNish.

WEC kalender 2014

20 april - 6 Hours of Silverstone (GB)
03 mei - 6 Hours of Spa-Francorchamps (BE)
14 juni - 24 Heures du Mans (FR)
20 september - 6 Hours of Circuit of the Americas (VS)
12 oktober - 6 Hours of Fuji (JP)
2 november - 6 Hours of Shanghai (CHN)
15 november - 6 Hours of Bahrain (BAH)
30 november – 6 Hours of Sao Paolo (BR)