Het bedrijf en de merken

Vier ringen – Audi

Wat het nog jonge Auto Union mede tot een succes maakte, was dat elk merk een exact marktsegment kreeg toebedeeld. Op die manier konden de merken een op elkaar afgestemd modellengamma presenteren. Audi kwam met het middenklassemodel Front type UW, een model waarmee het nieuwe concern voor het eerst synergievoordeel kon behalen.

Voorwielaandrijving was het belangrijkste kenmerk van de nieuwe Audi. De ervaringen die bij DKW met deze aandrijving waren opgedaan, werden nu in de middenklasse benut. De motor was een door Ferdinand Porsche ontwikkelde Wanderer 2-liter zescilinder, de carrosserie van de Limousine kwam bij Horch vandaan en de carrosserie van de cabriolet was van de gerenommeerde carrosseriebouwer Gläser uit Dresden.

De Audi Front type UW (UW staat voor type U met Wanderer-motor) ging voorjaar 1933 in productie. Een jaar erna werd de fabricage verplaatst naar de dichtbij gelegen Horch-fabriek, om bij Audi ruimte te maken voor de bouw van de DKW Frontwagen, waarnaar steeds meer vraag was.

In 1935 werd op de Berliner Automobilausstellung de nieuwe Audi Front 225 gepresenteerd. Dit was een technisch verbeterde versie met krachtigere 2.3 Wanderer-motor. Dit model werd tot en met 1938 gemaakt.

Ook het daaropvolgende model, de Audi 920, profiteerde van een modulaire opzet. Het onderstel, inmiddels weer met achterwielaandrijving, kwam in grote mate overeen met dat van de zescilinder Wanderer W 23. Ook de moderne carrosserie was grotendeels gelijk aan die van de Wanderer. De elegante Audi had een bij Horch ontwikkelde zescilinder-in-lijn met bovenliggende nokkenas onder de motorkap. De 'Schwebeachse' achterwielophanging was door DKW bedacht. In december 1938 liepen de eerste modellen van de band in de Horch-fabriek van Auto Union. De Audi 920 werd snel een succes.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam er een abrupt einde aan de autoverkopen. De productie van personenauto's stopte vrijwel volledig en het concern moest oorlogstuig gaan maken. In april 1940 kwam de laatste Audi van de band. Het zou een kwart eeuw duren voordat er weer een Audi op de markt kwam.