Het bedrijf en de merken

August Horch en Audi

AUDI AG kent een bewogen geschiedenis. Al in de 19de eeuw waren de voorlopers van het bedrijf actief met het bouwen van auto's en krachtbronnen. August Horch was bij deze beginfase betrokken. Hij geldt als een van de Duitse pioniers in de autobranche.

August Horch studeerde af aan de Technische Hogeschool in Mittweida (Saksen). Hij kwam eerst in de motorenbouw terecht en werd erna afdelingshoofd van de automobielproductie bij Carl Benz in Mannheim. In 1899 ging hij zelfstandig verder. Op 14 november van dat jaar richtte hij in Keulen de Horch & Cie. Motorwagen Werke op.

In 1902 vertrok Horch naar Reichenbach en in 1904 naar Zwickau, beide in de Oost-Duitse deelstaat Saksen. Daar werd zijn bedrijf een naamloze vennootschap. Na een verschil van inzicht tussen Horch en de directie en raad van commissarissen, verliet de oprichter in 1909 zijn bedrijf. Hij begon in Zwickau meteen met een nieuwe onderneming.

Omdat hij zijn naam niet meer als bedrijfsnaam kon voeren, onder meer omdat deze een geregistreerd handelsmerk was, koos hij voor een nieuwe naam. Onder Audi, de Latijnse vertaling van zijn Duitse naam Horch (luister), ging hij aan de slag. Het idee om de Latijnse gebiedende wijs van het Duitse höre/horch te gebruiken, kwam van de zoon van een zakenpartner. De jongen had meegekregen dat een nieuwe bedrijfsnaam nodig was. In de tijd erna ondertekende August Horch zijn brieven vaak met 'Ihr Audi-Horch'. In december 1914 werd van de Audi Automobilwerke GmbH een AG (naamloze vennootschap) gemaakt.

Van begin af aan maakte Audi naam met autosportsuccessen. Dankzij de overwinningen in de Österreichische Alpenfahrt van 1911 tot en met 1914 lukte het August Horch om zijn merk Audi binnen enkele jaren internationale bekendheid te geven. De succesvolle Audi Type C 14/35 pk kreeg al snel de bijnaam 'Alpensieger'.

Na de Eerste Wereldoorlog trok August Horch zich terug uit de onderneming. Hij verhuisde naar Berlijn, waar hij weer aan de slag ging als automobielexpert.