Het bedrijf en de merken

Voorsprong door techniek

Het omvangrijke modellenaanbod van Audi en NSU, met allerlei motoren en aandrijflijnen, leidde in 1971 tot een nieuwe slogan die sindsdien altijd is gebleven: Voorsprong door techniek.

Volledig passend bij de nieuwe slogan, kwam in 1972 de eerste generatie van de Audi 80 op de markt. Deze viel op door technische vernieuwingen zoals motoren met bovenliggende nokkenassen en een koersstabiliserende schuurstraal. Van die eerste generatie, door kenners aangeduid als B1, zijn meer dan een miljoen exemplaren gebouwd.

In 1974 volgde Ferdinand Piëch Ludwig Kraus op. Piëch begon als hoofd Technische Ontwikkeling. Onder leiding van Piëch vestigde Audi definitief naam als technisch innovatieve autofabrikant. Tegelijkertijd werd het merk stapsgewijs hoger gepositioneerd. Dat kon mede door de introductie van de vijfcilinder motor in 1976, turbotechniek in 1979 en quattro permanente vierwielaandrijving in 1980.

In 1985 kreeg de onderneming een nieuwe naam. Audi NSU Auto Union AG werd geschrapt ten gunste van AUDI AG. Sindsdien hebben de auto's en het bedrijf dat deze maakt, dezelfde naam. De hoofdvestiging verschoof van Neckarsulm naar Ingolstadt.

De opwaardering van Audi tot premiummerk werd voortgezet met een scala aan technische innovaties. Enkele voorbeelden zijn de volledig verzinkte carrosserieën, een stroomlijnrecord voor een productiemodel, een breed aanbod turbobenzinemotoren, zuinige diesels met directe inspuiting, aluminium carrosserieën, hybride-auto's, direct ingespoten benzinemotoren en topklasse modellen met acht- en twaalfcilinder motoren.