Het bedrijf en de merken

De wedergeboorte van Audi

DKW hield vast aan tweetaktmotoren, waardoor de verkoopcijfers vanaf het begin van de jaren zestig een dalende lijn vertoonden. Daarom stuurde Daimler-Benz ingenieur Ludwig Kraus als technisch directeur naar Ingolstadt. Hij nam een 'cadeau' mee in de vorm van een viercilinder viertaktmotor voor de nieuwe DKW F 102.

Het nieuwe model kwam in 1965 op de markt. Het was de eerste auto van Auto Union met viertaktmotor sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit betekende het begin van een nieuw tijdperk en dit feit werd met een nieuwe merknaam bekrachtigd. De wedergeboorte van Audi, rijk aan historie, was een feit.

Voor de Audi van Auto Union, een auto die in eerste instantie geen verdere aanduiding meekreeg, werd veel reclame gemaakt. Het model werd zeer populair en bleef tot 1972 in productie. In de loop der jaren werden techniek en uiterlijk gemoderniseerd.

Ook in ander opzicht begon in Ingolstadt een nieuw tijdperk. Sinds 1965 behoort de onderneming tot het Volkswagen concern. In eerste instantie liet de nieuwe eigenaar de technici in Ingolstadt geen eigen modellen ontwikkelen. Het was de bedoeling om de productiecapaciteit in Ingolstadt te benutten voor de VW Kever.

Ludwig Kraus, hoofd van de ontwikkelingsafdeling en directielid, trok zich daar niets van aan en werkte in het geheim aan een nieuw model. De concerntop in Wolfsburg gaf achteraf goedkeuring voor deze auto, die in november 1968 in Ingolstadt aan de internationale media werd gepresenteerd. Welke auto dit was? De Audi 100.

De Audi 100 was het eerste model dat geen band had met DKW. De nieuwe Audi werd een enorm succes. Daarmee bewezen de ontwerpers hun gelijk en de Audi 100 zorgde er ook voor dat Auto Union zelfstandig bleef.