Bernd Rosemeyer

Een legendarisch coureur

Bernd Rosemeyer wordt geboren op 14 oktober 1909 in Lingen, een stad in de regio Emsland, in het noorden van Duitsland. Hij volgt een opleiding automechanica en rijdt zijn eerste motorwedstrijd op zijn eenentwintigste. Na verscheidene succesvolle jaren sluit hij in maart 1933 aan bij het NSU-fabrieksteam, om eind dat jaar over te stappen naar de raceafdeling van DKW in Zschopau. Tot zijn zeges behoort zijn bijdrage aan de enduro International Six Day Trial, die DKV de gouden teamprijs opleverde.

Na proefritten op het circuit van Nürburg (de "Nürburgring") in een raceauto van Auto Union, krijgt Rosemeyer in oktober 1934 een contract aangeboden om voor het bedrijf te rijden. Op 26 mei 1934 rijdt hij zijn eerste race op het circuit van Avus in Berlijn. Hij eindigt vierde tijdens de proefritten, wat hem een plaats op de eerste rij aan de startplaats oplevert. Tijdens dat seizoen eindigt hij vaak op de tweede of derde plaats, maar op 29 september 1935 behaalt hij zijn eerste overwinning in een raceauto van Auto Union. Bij die gelegenheid ontmoet hij zijn toekomstige echtgenote, de beroemde vliegenierster Elly Beinhorn.

Een jaar vol triomfen
In 1936 wint Rosemeyer de legendarische "fog race" op de Nürburgring, de Grote Prijs van Duitsland, en, tussen 15 augustus en 27 september, de volgende vijf races kort achter elkaar: de Coppa Acerbo in Pescara, de Grote Prijs van Zwitserland in Bern, de Schauinsland-heuvelklim, de Grote Prijs van Italië in Monza en de Feldberg-heuvelklim. Hij is de eerste coureur die de Nürburgring in minder dan tien minuten aflegt en hij wint in 1936 de heuvelklim van Duitsland, het kampioenschap wegrace en het Europees kampioenschap, dat in 1935 voor de eerste keer georganiseerd wordt).

Regen aan records
Voor zijn pogingen om het snelheidsrecord te breken in oktober 1937, rijdt Rosemeyer in een gestroomlijnde auto van Auto Union. Hij is de eerste die sneller rijdt dan 400 km/u (406 km/u op precies te zijn) op een openbare weg. Het acceleratierecord dat hij tegelijkertijd vestigt (188,7 km/u over een kilometer met stilstaande start) blijft jarenlang ongeëvenaard. Maar tijdens een nieuwe snelheidsrecordpoging op 28 januari 1938 raakt de auto van Bernd Rosemeyer van de weg af tegen meer dan 430 km/u. Hij blijft tot op heden een van de belangrijkste Duitse coureurs aller tijden.