Christian Schmidt

Van breimachine tot fiets

Op 27 juli 1873 vestigen Christian Schmidt en Heinrich Stoll zich in een klein atelier in Riedlingen, een stad aan de Donau, om er breimachines te vervaardigen.

Christian Gottlob wordt op 6 augustus 1844 in Bietigheim (Enz) geboren als zoon van een onderwijzer. In 1860 beëindigt hij zijn opleiding mechanica in Urach en op 17 oktober 1875 trouwt hij met Luise Katharina Banzhaf, geboren op 22 februari 1851 en dochter van een slager, landbouwer en houthandelaar in Illingen. Haar broer, Gottlob Banzhaf, speelt later decennia lang een beslissende rol in de groei van NSU Werke. Op 19 augustus 1876 wordt Karl August, de enige zoon van het koppel, in Riedlingen geboren.

Christian Schmidt en Heinrich Stoll sluiten op 27 juli 1873 een overeenkomst over hun nieuwe zakelijke activiteit. In 1875 vraagt de "Mechanische Werkstatt von Schmidt & Stoll" zijn eerste octrooi aan. Eind 1876 gaan de twee mannen echter hun eigen weg na drie jaar vruchtbare samenwerking. Stoll vestigt zich in Reutlingen en richt de breimachinefabriek Heinrich Stoll & Co. op; Schmidt blijft als eigenaar van een "mechanisch atelier voor de vervaardiging van voornamelijk breimachines" een serieuze concurrent van Stoll tot hij in 1880 naar Neckarsulm verhuist.

Op dat moment stelt het atelier van Schmidt acht tot tien personen tewerk en heeft Gottlob Banzhaf de leiding over de commerciële zaken. Het kleine gebouw "op het eiland" herbergt draaibanken en andere werktuigmachines. Het hart van de bedrijvigheid speelt zich op het gelijkvloers af, de kantoren bevinden zich op de eerste verdieping en de opslagplaats onder het dak. Het atelier wordt al snel te krap en de beschikbare waterkrachtenergie wordt ontoereikend voor de productie. Schmidt gaat op zoek naar nieuwe ruimtes en verneemt al gauw dat de oude zagerij en gipsfabriek Brunnersche te koop staat.

Op 1 april 1880 verwerft Christian Schmidt het gebouw voor de som van 180.000 mark. De onderhandelingen over de transactie worden gevoerd door een van zijn klanten, de uit Neckarsulm afkomstige textielfabrikant en zakenman Simon Diemer (er bestaat nog steeds een Diemer-modewinkel in Neckarsulm), die op dat moment zo'n vijftig vrouwen en meisjes tewerkstelt in zijn naai- en breiateliers. De verbouwing en de herinrichting van het gebouw neemt slechts drie maanden in beslag, waardoor de verhuis van Riedlingen naar Neckarsulm eind juni kon plaatsvinden. Zes arbeiders en de fabrieksdirecteur verhuisden mee. Schmidt had de meeste machines overgehouden na zijn samenwerking met Stoll. Banzhaf organiseert de verhuizing. In 1881 winnen de breimachines van Neckarsulm een prijs op een tentoonstelling in Stuttgart.

Op 24 februari 1884 overlijdt Christian Schmidt op slechts 39-jarige leeftijd in Neckarsulm ten gevolge van een leverziekte.