Ferdinand Piëch

Een nieuw merkprofiel voor Audi

Professor Ferdinand K. Piëch was Head of Technical Development at AUDI AG from 1975 to 1988, and Chairman of the Board of Management from 1988 to 1992. He is now Chairman of the Volkswagen AG Supervisory Board.

Ferdinand Piëch, kleinzoon van Ferdinand Porsche, wordt op 17 april 1937 geboren in het Oostenrijkse Wenen. Hij studeert voor werktuigkundig ingenieur in de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in Zurich (Zwitserland). Hij start zijn carrière in 1963 op de motortestafdeling van Porsche KG in Stuttgart-Zuffenhausen. Na verschillende functies te hebben bekleed, wordt Piëch in 1971 technisch directeur van Porsche KG. De legendarische Porsche 917-raceauto, de mooiste auto die onder zijn leiding wordt ontwikkeld, bezorgt Porsche in 1970 zijn eerste overwinning op de 24 uren van Le Mans.

De overgang naar Audi NSU Auto Union
In 1972 beslist de familieraad van Porsche dat de bedrijfsleiders geen familieleden meer mogen zijn. In hetzelfde jaar treedt Ferdinand Piëch in dienst bij Audi NSU Auto Union AG in Ingolstadt, waar hij verantwoordelijk is voor specifieke taken op het vlak van technische ontwikkeling. In 1974 neemt hij de leiding over de technische ontwikkeling en het jaar daarna wordt hij benoemd in de raad van bestuur.

Het merkprofiel van Audi versterken
Piëch geeft een nieuw elan aan Audi's slogan "Vorsprung durch Technik" en versterkt het profiel en de positionering van het merk. Enkele mijlpalen in zijn carrière zijn de vijfcilindermotor, de turbocompressor, de quattro-aandrijving, de volledig verzinkte carrosserie, de dieselmotor met directe inspuiting (TDI), de eerste Audi V8, de uitvoering in licht aluminium (ASF, deAudi Space Frame) en de legendarische ontwerpen van de quattro Spyder en de Avus quattro.

Doctor honoris causa
In 1984 wordt Ferdinand Piëch gepromoveerd tot doctor honoris causa in de technische wetenschappen – Dr. tech. h. c. – van de universiteit van Wenen, uit erkentelijkheid voor zijn bewezen diensten voor de auto-industrie. In 1988 wordt hij benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van Audi AG en vijf jaar later treedt hij in dienst bij Volkswagen AG in Wolfsburg, waar hij dezelfde functie uitoefent. Hij is van 2002 tot 2015, voorzitter van de raad van toezicht van Volkswagen AG en lid van de raad van toezicht van Audi AG.