Johann Baptist Winklhofer

Oprichter van Wanderer Werke

Johann Baptist Winklhofer, geboren in München op 23 juni 1859 als zoon van een brouwer, start zijn carrière als leerling-monteur. Vanaf 1880 ontwikkelt hij een grote interesse voor de "hoge bi"-fiets, die op dat moment erg in de mode is.

In 1883 gaat Johann Baptist Winklhofer aan de slag bij Rudge als handelsreiziger in hoge bi's, die door het merk gebouwd worden. In die periode maakt hij kennis met zijn toekomstige vennoot, Richard Adolf Jaenicke. In 1885 gaan ze samen een vennootschap aan en richten ze in Chemnitz een werkplaats voor fietsreparaties op. Een jaar later beginnen ze met het maken van hun eigen fietsen, die ze verkopen onder de merknaam Wanderer.


Wanderer Fahrradwerke AG
Vanaf 1 oktober 1897 wordt Winklhofer de enige directeur van Wanderer, dat in 1896 vennootschap op aandelen is geworden en omgedoopt is tot Wanderer Fahrradwerke AG. In 1902 legt hij zijn functie neer en treedt hij toe tot de raad van toezicht van het bedrijf. Deze functie behoudt hij tot 1929. In 1916 richt hij in München een tweede bedrijf op, dat eerst munitie voor het leger en later aandrijfkettingen voor werktuigmachines en motorvoertuigen vervaardigt. Deze kettingen worden met succes verkocht onder het merk J.Wi.S, een afkorting van Johann Winklhofer & Söhne (zonen). Johann Baptist Winklhofer overlijdt op 20 maart 1949 in Landsberg, gelegen aan de Lech.