De Audi R8 LMS en België > Customer Racing > Audi Sport > Audi België

De Audi R8 LMS en België

  • gt-racing-banner.jpg
gt-racing-banner.jpg

De Audi R8 LMS en België
een succesverhaal

Terwijl de Audi R8 LMS in 2008 wordt ontwikkeld, lobbyt de Belgian Audi Club volop om in 2009 een R8 LMS aan de start te krijgen van het Belgisch kampioenschap voor GT-wagens. Dankzij de goede contacten met Audi Sport slaagt zijn voorzitter J.G. Mal-Voy in zijn opzet en Phoenix Racing, onder leiding van Ernst Moser, zet een wagen in voor het duo Tim Verbergt – Jean-François Hemroulle.

Niet alleen winnen ze de Belgian GT, bovendien zijn ze de eersten om op 9 mei 2009 ook effectief aan het stuur van een R8 LMS een wedstrijd te winnen. Ze kloppen de Duitsers Abt-Seyffarth op snelheid, die een manche van het Duits kampioenschap op hun naam schrijven, maar wel enkele uren later... Dankzij zijn kennis van de Nürburgring wordt Jean-François Hemroulle trouwens aangesproken door Audi Sport om een van de vier officiële Audi’s R8 LMS te bemannen tijdens de 24 Uren. ‘Jef’ wint de GT3-klasse samen met Christian Abt, Lucas Luhr en Pierre Kaffer. Daarenboven behaalt de Audi R8 LMS ook zijn eerste Europese titel tijdens de laatste manche in ... Zolder!

Opdracht geslaagd! Het succesvol debuut van de R8 LMS in 2009 leidt tot de oprichting van wat een absoluut topteam zou worden: W Racing Team, het team rond voormalig piloot Vincent Vosse, ingenieur René Verbist en zakenman Yves Weerts. In 2010 start het Bergense team met twee Audi’s voor François-Verbist-Bert Longin en Anthony Kumpen-Greg Franchi in de Belcar Endurance Series, tekent het present in het Frans GT-kampioenschap en maakt het zijn debuut op de internationale scène tijdens de laatste manche van het E.K. Het duo Kumpen-Franchi pakt de titel bij de piloten in de Belcar en WRT eindigt het seizoen als beste team. Een eerste deelname aan de Total 24 Uren van Spa-Francorchamps blijkt minder succesvol, wat Audi Sport er zou toe aanzetten om in 2011 met de grote middelen uit te pakken.

2011 wordt het jaar van de bevestiging. Hoewel WRT in de Belcar dit maal net naast de titel zal pakken, wordt de lat wel heel erg hoog gelegd voor de toekomst. Het Belgische team wint de eerste editie van de Blancpain Endurance Series, graait met Greg Franchi onderweg ook de pilotentitel mee, wint in opdracht van Audi Sport met Franchi-Scheider-Ekström de Total 24 Uren van Spa en toont zich de beste in de 24 Uren van Zolder. Winnaars in de Limburgse klassieker zijn Bert Longin, François Verbist, Xavier Maassen en Enzo Ide. Of dit alles nog niet genoeg is, wordt WRT gevraagd om in het Frans kampioenschap de kleuren van Audi Frankrijk te verdedigen en wordt deelgenomen aan het Europees FIA GT3-kampioenschap. In Frankrijk strandden Stéphane Ortelli en David Halliday op een tweede plaats na een overwinning en een handvol podiumplaatsen en ook in Europa worden wedstrijden gewonnen met Enzo Ide en Greg Franchi. WRT wordt dan ook door de RACB uitgeroepen tot meest succesvolle Belgische team van 2011.

Om zijn titel in de Blancpain Endurance Series zo succesvol mogelijk te verdedigen en deel te kunnen nemen aan het Wereldkampioenschap FIA GT1 beslist WRT om te snoeien in de programma’s en het Belgisch kampioenschap te laten voor wat het is. Een goede keuze zo blijkt want opnieuw gaat het team aan de haal met de dubbel in de ‘Blancpain’. In 2012 maakt de GT-wereld ook kennis met Laurens Vanthoor, de jonge Belg die door Audi Sport wordt gerecruteerd. Hij werkt bij WRT zowel de Blancpain Endurance Series als het FIA GT1-kampioenschap af en laat zich meermaals in positieve zin opmerken.

In 2013 nam het Belgian Audi Club Team WRT met de Audi R8 LMS ultra deel aan de Blancpain Endurance Series, aan de FIA GT Series, de 24 Uren van de Nürburgring en de 24 Uren van Zolder. Maar ook PK Carsport met speerpunten Anthony Kumpen en Bert Longin zette een Audi R8 LMS in België. Samen met Maarten Makelberge nam het duo deel aan het Belgian Racing Car Championship (BRCC), met succes want in de laatste wedstrijd van het seizoen pakte het trio in Zolder de eindzege. Maar vanzelfsprekend ging de meeste aandacht uit naar het Belgian Audi Club Team WRT dat met toppiloten zoals Laurens Vanthoor, Stéphane Ortelli, Frank Stippler, Edward Sandström en René Rast met grootse ambities deelnam aan de Europese kampioenschappen voor GT3-wagens. In de Blancpain Endurance Series, waaronder de Total 24 Uren van Spa, kende WRT weinig geluk. In de FIA GT Series verliep echter alles naar wens wat zich uitte in de titel bij de Teams maar ook bij de piloten. Landgenoot Laurens Vanthoor pakte samen met Monegask Stéphane Ortelli de felbegeerde titel.