Boon, pionier van het moderne hockey > Audi Hockey League > Audi Sport > Audi België

Boon, pionier van het moderne hockey

  • boon_header.jpg
boon_header.jpg

Boon, pionier van het moderne hockey

Het verhaal van een 24-jarige Brusselaar die professioneel sporter werd in een discipline die sinds 10 jaar aan een fikse opmars bezig is.

Ongeveer 15 jaar geleden boog een handvol experts zich over de evolutie van het Belgische hockey. Het besluit was onverbiddelijk: enkel een grondige vernieuwing kon het Belgische hockey redden. Het ABCD-project zoals de hervorming aanvankelijk werd genoemd, werd later omgedoopt tot ‘Be Gold’. De bestuurders van de Belgische Federatie (KBHB) hadden het steeds moeilijker om de pijnlijke afwezigheid van de nationale ploeg op de Olympische Spelen en de wereldbekers te aanvaarden. Met de steun van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) werkte de KBHB een doeltreffende structuur uit rond een gouden generatie onder leiding van John-John Dohmen. In 2004 sleepten deze jonge hockeyspelers (jonger dan 16 jaar) de Europese titel bij de junioren in de wacht. Een belangrijk keerpunt dat deze olympische discipline deed herleven. De voorbije 10 jaar keken onze kinderen dan ook op naar de topprestaties van het nationale team met slechts één droom voor ogen: ooit zelf een ‘Red Lion’ worden…

De weg naar het succes is lang en hobbelig. Het amateurisme heeft geleidelijk aan plaats geruimd voor semiprofessionalisme. Sommige spelers genieten momenteel een sportstatuut. Toch leiden ze bijna allemaal een dubbelleven om ergens op terug te vallen. Spelers die op hoog niveau hockey spelen en bijna 20 uur per week trainen, volgen veelal hogere of universitaire studies. De atleten die 100 % voor hun sport kiezen, zijn dan ook zeldzaam. Wie het wel aandurfde om uitsluitend van het hockey te leven, is de talentvolle Tom Boon. Daarbij overtuigd van zijn eigen kunnen en bijgestaan door zijn oom Marc Coudron (voorzitter van de KBHB). “Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing”, benadrukt de aanvaller. “Hockey is mijn leven. School en sport combineren, kost tijd en energie. Twee zaken die ik nu volledig in mijn sportieve carrière kan investeren.”

De moderne sporter blijft niet zijn hele carrière bij dezelfde club. Getalenteerd als hij is, wil hij bij de belangrijkste clubs hockeyen. Zo speelde de nog maar 24-jarige Tom Boon al voor White Star, Uccle Sport en Racing. Daarna ging het richting Nederland, naar het prestigieuze Bloemendaal. “Ik heb altijd geweten dat ik ooit in de ‘Hoofdklasse’ zou spelen.”

De Ukkelaar gaat weldoordacht te werk. Als een schaakspeler tracht hij het spel steeds een stap voor te zijn. De tijd dat een carrière in de late uurtjes werd uitgestippeld aan de toog is allang voorbij. De spits weet precies wat hij wil. Zo had hij al snel door dat zijn talent alleen hem niet naar de wereldtop zou leiden. Dankzij de voormalige bondscoach Marc Lammers wist Boon enkele werkpunten bij te schaven. Met succes, zeker in combinatie met zijn onberispelijke levensstijl.

Tom Boon bezit werkelijk alle troeven van een steraanvaller en strafcornerscorer. Op het veld kleeft de bal aan zijn stick als een magneet op een koelkast. Hij leest het spel bovendien zo goed dat hij steeds op de juiste positie staat. Hoewel hij in het verleden vaak alleen het verschil wilde maken, is hij ondertussen uitgegroeid tot een echte teamspeler. Met spectaculaire combinaties in de cirkel tot gevolg.

Zijn biomechanische bewegingen verraden niet de minste tekortkoming. Doorgaans raakt een 'sleeper' gemakkelijk geblesseerd aan de knie of de schouder door zijn specifieke houding bij een strafcorner. Een kwaal waarvan Tom Boon met zijn imposante – quasi perfecte – spierstelsel altijd van gespaard is gebleven. Hij is een van de weinige hockeyspelers die met gemak het doel weten te vinden, waar ze zich ook in de cirkel bevinden. Zelfs met de rug naar het doel. “Dat is mijn specialiteit. Zodra ik in de cirkel kom, mik ik op doel.”

Niet verwonderlijk dus dat ook het buitenland interesse toont in Boon. In India hebben zeven CEO’s fortuinen geïnvesteerd in een wel heel lucratief kampioenschap waarin enkel de meest getalenteerde spelers het tegen elkaar opnemen. In januari was Tom Boon de eerste Belg in deze Liga. Sterker nog, hij had al een record gebroken nog voor het Indiase seizoen van start ging: hij werd meteen de duurste speler in de Hockey India League. De voorzitter van de club Dabang Mumbai telde maar liefst 103.000 dollar neer om de Belg naar India te halen. Een enorm bedrag als je weet dat de gesloten veiling begon bij een bedrag van 20.000 dollar. “Het is hallucinant. Ik had gehoopt op 60.000 dollar. Ik ben fier op het parcours dat ik heb afgelegd. Ik besef dat ik een risico heb genomen door een maand naar India te vertrekken. Zo mis ik door mijn vertrek de stage van de Red Lions in Zuid-Afrika”, geeft ‘Sna’ – de bijnaam van Tom Boon – toe. Hij haalt zijn sportzak uit de koffer van zijn Audi A1 in de kleuren van het hockey. “Mijn familie woont in Brussel, ik train in Boom en woon in Bloemendaal. Ik breng dus heel wat tijd door in mijn wagen. Die is net als mijn spel krachtig en aangenaam om naar te kijken.”