Geschiedenis > Touring Car Racing > Audi Sport > Audi België

Geschiedenis

  • touringcar-racing.jpg
touringcar-racing.jpg

Touring Car Racing: geschiedenis

Audi is van alle (autosport) markten thuis en is er ondertussen in geslaagd om in vrijwel alle disciplines zijn stempel te drukken. Na de legendarische Auto Union Grand Prix in de jaren ’30, volgde in de jaren ’80 een bijzonder succesvolle periode waarin de Audi quattro furore maakte in het Wereldkampioenschap Rally. Audi behaalde een hele reeks belangrijke zeges en behaalde tussen 1982 en 1984 twee maal de Constructeurs- en Pilotentitel. Ook de drie opeenvolgden overwinningen in de wereldberoemde klimkoers van Pikes Peak in de Verenigde Staten maakten grote indruk. Tot het ogenblik was aangebroken om de rallybladzijde om te slaan en ook de quattro technologie te introduceren op circuits wereldwijd.

Trans Am - IMSA GTO (1988-1989)

In geen tijd zou ook hier Audi de sport op zijn kop zetten. In 1988 trekt Audi Sport naar de Verenigde Staten om er met de Audi 200 quattro deel te nemen aan deTrans Am. Acht overwinningen in 13 races betekenden meteen de Constructeurstitel voor Audi en bovendien won Hurley Haywood het Pilotenkampioenschap. Audi domineerde in de VS en had niet veel tijd nodig om te bewijzen dat vierwielaandrijving efficiënter was dan de klasseiek tweewielaandrijving. De dominantie bleek een doorn in het oog van de concurrentie en al snel werd beslist om het merk met de vierringen extra beperkingen op te leggen. Audi ging niet akkoord en trok naar de IMSA-GTO. Hoewel werd besloten om de eerste twee confrontaties (12 Uren van Sebring en 24 Uren van Daytona) links te laten liggen, behaalde Audi zeven zeges in de 13 resterende wedstrijden. Eind ’89 eindigde het Amerikaanse avontuur en keerde men terug naar de bakermat.

DTM (1990-1992)

In eigen land gaat Audi de uitdaging aan om met de V8 quattro de snelle toerismewagens uit Stuttgart (Mercedes) en München (BMW) te bekampen. Hoewel Hans-Joachim Stuck er pas op de Norisring in juli een ploegmaat bijkreeg (Walter Röhrl), weerhield het hem niet om al tijdens de 4de afspraak van het seizoen een eerste overwinning te laten optekenen. Stuck zette iedereen een neus en zou het kampioenschap in ’90 winnend afsluiten. 1991 brengt belangrijke veranderingen. Tijdens de wintermaanden onderging de V8 quattro een aërodynamische gedaanteverwisseling en Audi zette voor het eerst niet minder dan vier wagens is. Samen wonnen Stuck, Hupert Haupt, Frank Biela en Frank Jelinski 10 van de 24 races. Biela wint de twee laatste confrontaties in Hockenheim en kroont zichzelf tot kampioen! Een jaar later wordt de V8 quattro uitgerust met een gewijzigde krukas. Hoewel Audi voor aanvang van het seizoen hiervoor toelating krijgt, wordt het in juni teruggefloten. Audi trekt zich terug en het eerste DTM-hoofdstuk eindigt met een negatieve noot.

Super Touring Car (1993-1998)

Audi Sport laat de DTM achter zich en beslist een wagen te bouwen in overeenstemming met het super touring reglement. Het principe is simpel: een voor het publiek duidelijk herkenbare wagen, uitgerust met een 2 liter krachtbron en vol van technologische snufjes. In de zes jaar dat Audi de wagen officieel inzet in nationale kampioenschappen wordt een palmares opgebouwd om U tegen te zeggen. Audi Sport wint kampioenschappen in Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en toont zich de beste in de FIA Touring World Cup en prestigieuze meetings zoals de GP van Macao. Ook importeurs, zoals Audi België, kopen de wagen aan en nemen deel aan het nationale kampioenschap. In de loop der jaren wint Audi minstens overal een maal, maar 1996 is wellicht het hoogtepunt met titels in het Verenigd Koninkrijk (Frank Biela), Spanje (Jordi Gené), Italië (Dindo Capello), Duitsland (Emanuele Pirro), België (Jean-François Hemroulle), Zuid-Afrika (Terry Moss) en Australië (Brad Jones). Vanaf 1999 gaat alle aandacht uit naar de uithoudingsracerij en meer bepaald de 24 Uren van Le Mans. Begin jaren 2000 neemt Audi verdeler Abt het initiatief om terug te keren naar de DTM. Een succesverhaal dat in 2004 leidt tot de officiële terugkeer van Audi in het ondertussen meer internationaal gerichte kampioenschap.