adblue.jpg

AdBlue®

Een doeltreffende oplossing om vervuilende emissies te reduceren.

Wat is AdBlue®? AdBlue® is zeer makkelijk in gebruik en onschadelijk. Het is geen brandstof en ook geen brandstofadditief, maar een hoogkwalitatieve ureumoplossing die in een aparte tank zit. AdBlue® is een product dat helpt om de uitstoot van de meeste nieuwe dieselwagens te reduceren. Deze wagens zijn uitgerust met de SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction).
AdBlue® zorgt voor minder smog
Dankzij de SCR-technologie kan AdBlue® de stikstofoxiden (NOx) in het uitlaatgas van uw Audi omzetten in waterdamp en onschadelijke stikstof.
Op die manier worden de NOx-emissies - belangrijke bron van luchtvervuiling en oorzaak van smog - in stedelijke gebieden sterk gereduceerd.
Een eenvoudig en onschadelijk product
AdBlue® is biologisch afbreekbaar, in water oplosbaar, kleurloos en ongevaarlijk. Maar ook al is het makkelijk te gebruiken, toch moet men zich aan bepaalde regels houden om schade te voorkomen aan de SCR-katalysator. Deze is immers zeer gevoelig voor onzuiverheden.
AdBlue® is een eenvoudig en ongevaarlijk product. Toch zijn er enkele gebruiksvoorschriften die men nauwgezet moet volgen, want de vloeistof wordt gebruikt met een SCR-katalysator die uiterst gevoelig is voor onzuiverheden.
Het is dus zeer belangrijk dat AdBlue onbesmet blijft. Niet alleen om de prestaties van het SCR-systeem te garanderen, maar vooral om dure reparatiekosten te vermijden. Om te garanderen dat uw wagen goed blijft functioneren, mag u nooit – in geen enkel geval - zelf AdBlue® bijvullen. Zelfs water toevoegen kan het SCR-systeem van de katalysator beschadigen.
Wanneer bijvullen?
Uw Audi geeft u drie meldingen die elke keer dringender worden, want rijden met een lege AdBlue tank kan schadelijk zijn voor uw auto:
 • Waarschuwing1.jpg
  Eerste waarschuwing: nog 2.400 km rijden

  De eerste - witte - waarschuwing licht op wanneer u nog 2.400 kilometer kunt rijden. Deze melding wordt iedere 100 kilometer herhaald. Dit is het moment om uw Audi verdeler te contacteren voor een afspraak.

 • Waarschuwing2.jpg
  Tweede waarschuwing: elke 50 km

  Het tweede - oranje - waarschuwingslichtje brandt wanneer u nog 1.000 kilometer kunt rijden. Deze melding wordt elke 50 kilometer herhaald. Het is nu echt hoog tijd om een afspraak te maken.

 • Waarschuwing3.jpg
  Derde waarschuwing: auto niet herstarten

  De derde – rode – waarschuwing licht op wanneer de motor start. Na het uitschakelen kunt u de wagen niet meer opnieuw starten, om schade te voorkomen

Hoe AdBlue® bijvullen? Laat dit werk uitvoeren door uw Audi verdeler:
► Hij gebruikt gecertificeerde AdBlue® conform de Audi normen.
► Hij vult uw tank druppelvrij en zonder geuroverlast.
► Hij zorgt dat het product zuiver blijft.
► Hij vult de juiste hoeveelheid vloeistof bij, niet te veel en niet te weinig.
► Hij morst niet op het koetswerk.
► Hij zal uw boordcomputer resetten.
Belangrijk om te weten als u zelf dringend moet bijvullen: ► Tank nooit AdBlue® aan de pomp in een tankstation. Deze pompen zijn bedoeld voor vrachtwagens, de druk ervan is te hoog voor uw auto.
► Gebruik AdBlue® die Audi gecertificeerd is en voldoet aan de normen.
► Voeg nooit iets anders toe aan uw AdBlue. Zeker ook geen water, want dat kan het SCR-systeem van uw katalysator ernstig beschadigen.