pneus-layer.png

Bandenservice

Het contactoppervlak tussen uw auto en de weg is slechts 4 postkaarten groot, dit minimale contact kan dus maar beter optimaal benut worden? Naast het voorzien van een betrouwbare grip, zijn de banden onder uw wagen ook bepalende voor het rijcomfort, de veiligheid en het brandstofverbruik. Uw concessie staat steeds tot uw dienst in de begeleiding van de juiste bandenkeuze, zodat u zowel uw portemonnee als het milieu spaart.

Premiumbanden

Wij kiezen voor de hoogst waardige banden van de meest gerenommeerde merken, zoals Continental, Bridgestone, Dunlop, Goodyear, Michelin, Pirelli… op die manier garanderen wij u steeds de beste band op maat van uw wagen. Of u nu rijdt met een compacte stadsauto, een sportieve berline of een ruime SUV, bij ons vindt u beslist de band die perfect past bij uw rijstijl en voertuig.

Audi AO-banden

Voor uw Audi raden wij aan enkel te rijden op Audi Original-banden, speciaal ontworpen voor het merk met de vier ringen. U herkent ze aan de 'AO'-markering op de flank van de band. Die verzekert u dat uw band voldoet aan de strengste kwaliteitseisen van Audi op het vlak van veiligheid en baanvastheid, en dat zelfs in de meest extreme weersomstandigheden. De AO-banden hebben speciale structurele eigenschappen, optimaal aangepast aan uw model en zijn specifieke onderstel.

Ze leveren betrouwbare prestaties en staan tegelijk voor duurzaamheid, comfort en een lager verbruik. De AO-banden worden exclusief geproduceerd in samenwerking met de meest toonaangevende bandenproducenten en worden uitgebreid getest volgens extreme testprocedures.

De banden voor de quattro®-modellen van Audi onderscheiden zich met een aparte markering – R01 of R02. Ook deze banden zijn het resultaat van een intensieve technologische samenwerking tussen de bandenproducent en Audi. Op die manier garanderen ze optimale prestaties en een unieke rijervaring.
00:00 | 00:00

Bandengarantie

Ons wegennet ligt er vandaag niet altijd perfect bij en dat kan soms voor onaangename verrassingen zorgen. Een lekke of beschadigde band bijvoorbeeld verpest uw rijplezier en brengt uw veiligheid in het gedrang. Daarom bieden wij u bij aankoop van nieuwe AO-banden of band-velgcombinaties een extra bandengarantie tot 36 maanden na aankoopdatum, zodat u op beide oren kunt slapen. De meest voorkomende beschadigingen worden gedekt.
Zo is er een dekking bij:
 • Beschadiging door het raken van een trottoirrand
 • Beschadiging door een puntig voorwerp (bv. spijker, glasscherven…)
 • Vandalisme (moedwillige beschadiging door derden)


Beschadigingen aan de velgen worden niet vergoed.

Verdelers

Voor een optimale en professionele service kunt u terecht bij onze officiële concessie. Als specialist van het merk beschikken zij over modern uitgeruste werkplaatsen en gekwalificeerd personeel met de nodige knowhow. Zo bent u verzekerd van een premium onestopshopping voor de aankoop, de plaatsing en het onderhoud.

Bandenspanning

Een correcte bandenspanning is cruciaal voor uw veiligheid, het vermindert het brandstofverbruik en verlengt de levensduur van de banden. Bovendien garandeert een juiste bandenspanning een optimaal stuurgedrag. Een bandenspanning die 25 % te laag is, verhoogt de rolweerstand met 10 %, waardoor het brandstofverbruik met circa 2 % toeneemt. Door een te lage bandenspanning kan uw auto onregelmatigheden in het wegdek minder goed opvangen. Een te lage of te hoge bandenspanning zorgt voor een ongelijkmatige slijtage van de banden. Het belang van een correcte bandenspanning is dus zeker niet te overschatten.

Bij normaal gebruik controleert u de bandenspanning best om de vier weken. Bij intensiever gebruik (bijvoorbeeld bij een volgeladen voertuig of voor u op vakantie vertrekt) controleert u de spanning best nog eens extra.

Controleer ook de bandenspanning van het reservewiel. De door de autoconstructeur voorgeschreven bandenspanning staat vermeld in de handleiding van uw wagen en/of bijvoorbeeld aan de binnenkant van de tankklep. Deze waarde kan evenwel verschillen, afhankelijk van de belasting (bv. het aantal personen aan boord) en de gebruiksomstandigheden.
Bij het meten van de bandenspanning moet u met de volgende punten rekening houden:
 • De band moet koud zijn wanneer u de bandenspanning meet.
 • De bandenspanning van banden op dezelfde as moet altijd identiek zijn.
 • De spanning kan wel verschillen tussen voor- en achteras.
 • De ventieldopjes moeten stevig vastgeschroefd zijn zodat het ventiel beschermd is tegen stof en vuil. Zo kunnen lekken voorkomen worden.
 • Defecte ventieldopjes moeten onmiddellijk vervangen worden.

Balanceren en uitlijnen

Voelt u tijdens het rijden geregeld trillingen of zelfs schokken aan het stuur? Lijken uw banden ongewoon snel of ongelijkmatig te slijten? Dan zijn uw banden vermoedelijk niet correct uitgebalanceerd. Correcte uitgebalanceerde banden voorkomen onnodige slijtage, verbeteren het contact tussen uw auto en de weg en verhogen uw rijcomfort. Hebt u een vraag? Neem dan contact op met uw verdeler, zodat hij indien nodig uw banden kan uitbalanceren zoals het hoort.

Ook de wielen moeten ten opzichte van de wagen perfect zijn uitgelijnd, dat wil zeggen in de correcte positie staan. Is dat niet het geval, dan wordt het evenwicht verstoord en kan uw wagen bij rechtdoor rijden naar links of rechts trekken, door deze extra rolweerstand gaat uw brandstofverbruik dan weer de hoogte in. Uw banden zelf gaan ook sneller en onregelmatiger slijten. Optimaal uitgelijnde wielen bieden minder rolweerstand en helpen zo brandstof te besparen. Bovendien slijten ze minder snel, waardoor minder onderhoud nodig is, en verhogen ze uw rijcomfort. Twijfelt u over de correcte uitlijning van uw wielen? Maak dan een afspraak bij uw verdeler, hij kijkt het graag voor u na.

Enkele tips om uw banden in vorm te houden

De profieldiepte dient regelmatig gecontroleerd te worden. Voor een optimaal rijgedrag raden wij aan uw banden te vervangen zodra de profieldiepte minder dan 3 mm bedraagt bij zomerbanden en minder dan 4 mm bij winterbanden.

Wissel uw zomerbanden tijdig voor winterbanden, dat wil zeggen zodra de temperatuur onder 7°C daalt. Winterbanden behouden bij koude temperaturen beter hun elastische eigenschappen en bieden zo een betere grip op de weg. Tegelijk is er ook een kostenvoordeel, want terwijl u met winterbanden rijdt, slijten uw zomerbanden niet, en vice versa. Een handig ezelsbruggetje: zodra we overschakelen van zomeruur op winteruur, is het tijd om uw zomerbanden in te ruilen voor winterbanden.

Controleer regelmatig de bandenspanning van uw auto. Een te hoge of te lage bandenspanning doet de banden sneller slijten en kan ze zelfs onherstelbaar beschadigen. De ideale bandenspanning staat vermeld aan de binnenkant van de tankklep of in de handleiding van uw auto.
Niet vergeten!
 • Controleer en corrigeer de bandenspanning bij koude banden
 • Vergeet uw reservewiel niet te controleren
 • Bij een noodwiel (compact reservewiel): volg de aanwijzingen van de fabrikant.

Hoe ‘leest’ u een band?

Op de flank van een band vindt u heel wat aanduidingen en codes. Deze geven u informatie over het merk en type band en de maat, maar bijvoorbeeld ook over de productiedatum, de maximaal toegestane snelheid en het draagvermogen.
bandeninfo_nl.png

195 => BREEDTE: breedte in mm van het loopvlak
65 => HOOGTE: verhouding hoogte/breedte. In dit geval is de hoogte gelijk aan 65% van de breedte
R15 => DIAMETER: R is een radiaalband met een diameter van 15 inch
91 => LAADINDEX: het getal staat voor een maximaal gewicht in dit geval 615kg
T => SNELHEIDSINDEX: staat voor de maximale snelheid in dit geval 190km/h.

Om geen wettelijke overtredingen te maken, raden wij u altijd aan om uw COC document van het voertuig te controleren, alsook de officiële GOCA site.
DOT.jpg

DOT code.
Een DOT-code geeft weer wanneer de band is geproduceerd. Zo weet u altijd of u een “vers” stel banden aankoopt of op te verouderde banden rijdt.

In dit voorbeeld betekent 3312 het volgende:
33: kalenderweek van de productie
12: productiejaar namelijk 2012

EU Tyre Label

Het Europese bandenlabel biedt belangrijke informatie over de veiligheid en milieuaspecten van een band. Het helpt u banden te vergelijken op basis van drie criteria: grip op nat wegdek, brandstofefficiëntie en geluidsemissie. Elk criterium wordt beoordeeld op een schaal van A voor de meest efficiënte tot G voor de minst efficiënte klasse. Het geluid wordt uitgedrukt in dB.

Deze criteria alleen zijn echter onvoldoende om de band volledig te beoordelen. Andere elementen zoals de levensduur, de remprestaties op droog wegdek of de grip in bochten zijn niet opgenomen in deze classificatie.
Bij temperaturen beneden 7°C verliezen zomerbanden een deel van hun elastische eigenschappen, waardoor hun grip op de weg vermindert en de remafstand langer wordt. Dat is nefast voor uw veiligheid. In diverse landen is een bestuurder volgens de wet (mede)aansprakelijk bij een ongeval indien op zijn voertuig niet de juiste banden zijn gemonteerd, bv. zomerbanden in de winter. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn bekende voorbeelden. Een winterband kunt u herkennen aan het symbool van een sneeuwvlokje of de aanduiding ‘M+S’ op de flank van de band.

Ook kwaliteitsbanden slijten. Winterbanden verliezen hun optimale efficiëntie wanneer de profieldiepte minder dan 4 mm bedraagt. De profieldiepte mag in elk geval niet minder zijn dan het wettelijk voorgeschreven minimum van 1,6 mm. Gebruik liever geen banden die ouder zijn dan 4 jaar, want oude banden verliezen nog sneller hun kwaliteiten.

Waarom winterbanden?

Een winterband vermindert het risico op ongevallen
De banden van uw auto vormen het enige contactpunt met de weg. Ze zijn van cruciaal belang voor de wegligging en dus voor uw veiligheid. Het rubber van een zomerband wordt harder zodra de temperatuur onder 7°C daalt. De band wordt minder soepel, wat zich meteen vertaalt in een langere remafstand. Bij een snelheid van 90 km/u is de remafstand van een zomerband op een nat wegdek 4 meter langer dan die van een winterband. Bij een snelheid van 40 km/u op een besneeuwd wegdek is de remafstand van een zomerband liefst 32 meter langer!
Winterbanden verzekeren uw comfort en veiligheid
Door hun betere elastische eigenschappen bij koude bieden winterbanden een optimale grip op een nat, modderig of bevroren wegdek. Door hun specifieke profiel voeren ze het water beter af, wat het risico op aquaplaning vermindert. Doordat ze beter bestand zijn tegen de koude, gaan ze bovendien ook langer mee.

Waarom een winterkit?

Een winterkit, dat is een op velg gemonteerde winterband. Een duurzame oplossing, want door de winterkits integraal te wisselen met zomerkits (dus niet enkel andere banden te monteren), verslijten ze elk maar voor de helft per jaar. Bovendien is dit ook een esthetische oplossing: banden gemonteerd op originele velgen van uw merk passen perfect bij het design van uw wagen. Elegant of sportief, aan u de keuze.

Montage packs

Voor de montage van uw banden bieden we drie packs aan:

- “Basic pack”: dit omvat enkel de demontage en montage van de zomer- of winterkit (wielen),
- “Standard pack”: dit omvat de demontage en montage van de zomer- of winterkit, plus de opslag van de niet gebruikte kit in het Tyre Hotel
- “Premium pack”: uw wielen worden niet alleen gemonteerd/gedemonteerd en opgeslagen in het Tyre Hotel, dit pack omvat ook de reiniging van de kits.