e-fact 2: Wat weet u over elektromotoren?

e-fact 2: Wat weet u over elektromotoren?

Audi Magazine

De elektromotor is een auto-onderdeel dat niet de aandacht krijgt die het verdient. Waar automerken voluit communiceren over duurzame batterijen en oplaadmogelijkheden, blijft het over de motor vaak stil. Het lijkt alsof de markt van elektromotoren amper in beweging is. Niets is minder waar.

e-fact 2: Wat weet u over elektromotoren?
Waarom lezen we niets over de evolutie van elektromotoren?

Waarom lezen we niets over de evolutie van elektromotoren? Simpelweg omdat er weinig over geweten is. Weinig bestuurders van een elektrische wagen weten waar de motor in hun auto zit. Laat staan dat ze weten hoe die motor eruitziet.

Autogeeks blijven doorbomen over V8-, V12- en biturbomotoren. Maar hebt u al eens iemand horen praten over permanente magneten, AC-inductie of het verschil tussen een syncrone en asynchrone motor? Dat autofabrikanten en -blogs er niet over spreken, doet ons vermoeden dat er weinig evolutie is in de productie van elektromoren. 

Het tegendeel is waar. Veel autoconstructeurs hebben de productie van motoren in eigen beheer gebracht, omdat er net ruimte is voor innovatie. Er wordt bijvoorbeeld gezocht naar lichtere materialen en alternatieven voor de zeldzame aardmagneten. Fabrikanten willen elektromotoren nog performanter maken.

Ook de opwarming van elektromotoren bij hoge snelheden, is een punt waar nog innovatie en verbetering mogelijk is. En om de prijs van elektrische voertuigen te drukken, willen fabrikanten elektromotoren een pak goedkoper maken.

Genoeg work in progress dus.


Meer lezen over de werking van een elektromotor?

Interessante links

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels