Audi’s esportsgids voor dummies

Audi’s esportsgids voor dummies

Audi Magazine

Audi engageert zich al enkele jaren voor de beste esporters en toernooien over de hele wereld. In België komt de nieuwe tak van sport momenteel pas écht op gang. Audi startte begin 2019 met de eerste sponsoring. Veel Belgen onderschatten het fenomeen nog. Hoog tijd voor een korte bloemlezing uit 47 jaar esportsgeschiedenis.

Audi’s esportsgids voor dummies
Dennis ‘Thresh’ Fong, eerste professionele gamer

Primeur voor Stanford University

De eerste officiële gamewedstrijd vindt plaats in Stanford University in oktober 1972. Toch bereiken de videospellen pas 8 jaar later het grote publiek, wanneer Atari het Space Invaders Championship organiseert met 10.000 spelers. In de jaren 80 vinden de videogames de weg naar de huiskamers, met het Nintendo Entertainment System. De kwaliteit van de spellen wordt beter en de verhalen worden spectaculairder. Amerikaanse tv-studio’s zenden de grootste wedstrijden uit op televisie. En de eerste esportsfederaties zien in de jaren 90 het licht.

Dennis ‘Thresh’ Fong, eerste professionele gamer

De absolute doorbraak van de esports komt er met het internet. Vanuit huiskamers en internetcafés battelen gamers met tegenstanders in de hele wereld. Het gametoernooi Red Annihilation in 1997 is een mijlpaal in de esportsgeschiedenis: meer dan 2000 spelers proberen zich online te kwalificeren voor de wedstrijd. De organisatie vliegt de 16 beste spelers over naar Atlanta voor de finale. Winnaar Dennis ‘Thresh’ Fong keert met 5000 dollar huiswaarts en staat in het Guinness Book of Records als eerste professionele gamer in de geschiedenis. 5 jaar lang wint hij elke wedstrijd.

Fortnite-finale haalt 2,33 miljoen kijkers

Fortnite-finale haalt 2,33 miljoen kijkers

Vandaag zijn de games de jeugdkamers al lang ontgroeid. Miljoenen fans volgen hun favoriete teams en spelers tijdens de wedstrijden. Er wordt gestreden in de multiplayer online battle arenas van League of Legends, Dota 2, EA Sports’ FIFA en Fortnite – wereldwijd de populairste games. En de Ronaldo's en Messi's van de esportswereld zijn echte sterren. Eind juli 2019 vond in het Arthur Ashe Stadium – waar ook de US Open wordt gespeeld – de eerste finale van de wereldbeker Fortnite plaats. 40 miljoen spelers deden een gooi naar de kwalificatie. 2,33 miljoen kijkers volgden live de finale, waarvan iets meer dan 23.000 in het stadion. En 16-jarige winnaar Kyle 'Bugha' Giersdorf ging met een slordige 2,7 miljoen euro naar huis.

Esports 1 miljard euro waard

Esports 1 miljard euro waard

Newzoo voorspelt dat professioneel gamen verder aan belang zal winnen. Volgens de marktonderzoeker is de esportsmarkt in 2019 1 miljard euro waard – de grootste inkomsten komen van sponsoring en advertenties. Ook het aantal kijkers groeit gestaag. In 2017 volgden 335 miljoen mensen online de wedstrijden, in 2019 zullen dat er 443 miljoen zijn. Newzoo verwacht dat het aantal in 2022 naar 596 miljoen zal stijgen.

De internationale sterren in de esportswereld

Volgt u Sjokz, Krepo, DRG en Noward al?

De internationale sterren in de esportswereld? Dat zijn Johan 'N0tail' Sundstein, Andreas 'Xyp9x' Højsleth en Lee 'Faker' Sang-hyeok. Ze vullen stadions en verpulveren records op sociale media. Zo heeft Fortnite-legende Kyle 'Bugha' Giersdorf 1,3 miljoen volgers op Instagram en bijna evenveel abonnees op YouTube (stand van zaken in september 2019). Ook bij ons groeien gamers uit tot idolen. Eefje 'Sjokz' Depoortere (411.000 volgers op Instagram) werkt als freelance host en verslaggever voor esportswedstrijden. De 30-jarige Mitch 'Krepo' Voorspoels is manager bij het League of Legends-team G2 Esports. En Evan 'DRG' Depauw en Howard 'Noward' Castiaux haalden als 2 enige Belgen de Fortnite-finale in 2019. Het is nog maar een greep uit de lange lijst Belgische professionals.