Rijdt u ook elektrisch in 2023?

Wordt 2023 het jaar waarin ook u overstapt naar geëlektrificeerd rijden?

Audi Magazine

De cijfers in België spreken boekdelen: vorig jaar waren meer dan 50% van de verkochte Audi modellen voorzien van een stekker. Steeds meer bestuurders stappen over naar geëlektrificeerde mobiliteit, en terecht. De drempel om met dit type wagens te rijden, wordt immers steeds kleiner.

Dat geëlektrificeerde wagens de laatste tijd sterk aan populariteit winnen, is geen toeval. Enerzijds worden ze steeds performanter, en daarnaast wordt ook het aanbod van voorzieningen almaar uitgebreider, waardoor ze vandaag perfect kunnen dienen voor al uw dagelijkse verplaatsingen én om mee te reizen. Bovendien helpt ook onze regering de elektromobiliteit vooruit met interessante fiscale maatregelen.

Wordt 2023 het jaar waarin ook u overstapt naar geëlektrificeerd rijden?
Toegenomen autonomie

Toegenomen autonomie

De vrees om stil te vallen door een lege batterij bleef jarenlang het grootste struikelblok bij het overwegen van een elektrische wagen. Dankzij talloze innovaties blijven de batterijprestaties verbeteren, waardoor elektrische Audi modellen vandaag tot 600 km autonomie bieden. Voor de meeste mensen in België voldoende voor een week lang woon-werkverkeer.

Ook is het aanbod van openbare laadstations de laatste jaren flink toegenomen. Via Audi charging kunt u bijvoorbeeld makkelijk een snellaadstation vinden op uw route, waar u in geen tijd uw rijbereik een stevige boost kunt geven. En door op een paar zaken te letten tijdens het rijden, haalt u nog meer kilometers uit een volle batterij.

Tips voor extra rijbereik
Slimme applicaties voor langere ritten

Slimme applicaties voor langere ritten

Bij het plannen van een langere rit kunt u vertrouwen op het steeds groeiende netwerk van laadstations, én op slimme digitale technologieën aan boord van uw Audi.

Wanneer u bijvoorbeeld op reis gaat, hebt u dankzij Audi charging toegang tot zo’n 400.000 openbare laadpunten in 27 Europese landen. De routeplanner in uw myAudi-App houdt hiermee rekening, en brengt de ideale etappes van uw reis en de laadstops onderweg in kaart.

Ook het opladen zelf gaat steeds sneller. Zo kunt u de batterij van de Audi e-tron GT in slechts 20 minuten opladen van 5% naar 80% aan een high-power laadstation (HPC).

Maar ook als u de route niet van tevoren plant, komt u niet met een lege batterij aan de kant van de weg te staan. De Audi virtual cockpit toont immers steeds de meest actuele informatie i.v.m. het laadniveau, en geeft aanwijzingen naar het volgende laadstation.

Rij efficiënter met deze 2 apps
Fiscale voordelen

Fiscale voordelen

Ook onze regering zet volop in op geëlektrificeerde mobiliteit om onze totale CO2-uitstoot te verlagen. Op 10 november 2021 stemde de Kamer van Volksvertegenwoordigers over een nieuw wetsontwerp i.v.m. de vergroening van het bedrijfswagenpark, waarbij regels vastgelegd zijn voor de periode 2023 tot 2031. Deze worden al van kracht op 1 januari 2022.

Een overzicht van enkele maatregelen die voor u belangrijk kunnen zijn:

  • Een emissievrije wagen die vóór 1 januari 2027 wordt besteld, blijft 100% fiscaal aftrekbaar. Indien deze na 1 januari 2027 wordt besteld, zal de aftrekbaarheid geleidelijk afnemen om in 2031 op een aftrekbaarheid van 67,5% uit te komen.
  • Voor een plug-in hybride, besteld vanaf 1 januari 2023, wordt de fiscale aftrekbaarheid van benzine- en dieselkosten begrensd op 50%. De kosten voor elektriciteit en andere kosten vallen niet onder deze beperking. Voor plug-in hybrides besteld vanaf 1 juli 2023 wordt de aftrekbaarheid gradueel afgebouwd naar 75% in 2025, 50% in 2026, 25% in 2027 en 0% in 2028.
  • Particulieren en ondernemingen die een laadpaal willen installeren, kunnen genieten van een belastingvermindering (onder bepaalde voorwaarden).
Zo fiscaal interessant is een eigen laadsysteem
Plug-in hybrides: interessant indien besteld vóór 1 juli 2023

Plug-in hybrides: interessant indien besteld vóór 1 juli 2023

U wil graag overstappen naar geëlektrificeerd rijden, maar bent nog niet klaar voor 100% elektrisch? In dat geval blijft een Audi plug-in hybride de ideale oplossing, maar enkel tot 1 juli van dit jaar (zie paragraaf hierboven).

De combinatie van een conventionele verbrandingsmotor en een elektromotor maakt lokaal emissievrij rijden én een laag totaalverbruik mogelijk. Daarnaast zijn plug-in hybrides ook ideaal voor lange afstanden dankzij hun benzinemotoren.

Deze wagens vormen dan ook een belangrijk onderdeel van de elektrificatiestrategie. Ze zijn geen overgangstechnologie, maar een nuttige aanvulling op het modellengamma én leveren een zinvolle bijdrage aan de verlaging van de CO₂-uitstoot van het wagenpark.

Audi biedt vandaag al een ruim gamma plug-in hybrides, van compacte tot luxewagens. We zetten hierbij in op een zo breed mogelijk aanbod, in alle segmenten. Ook in het high-performance segment legt Audi een elektrische focus - bijvoorbeeld met de Audi RS e-tron GT - aangezien een elektrische aandrijving nieuwe mogelijkheden biedt voor een sportieve rijervaring.

Welke geëlektrificeerde Audi past bij u?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels