Audi e-tron GT: virtuele planning in 3D

Virtual reality en 3D:
Audi innoveert voor de productie
van de Audi e-tron GT

Audi Magazine

Audi innoveert aan de lopende band. Letterlijk. Dit keer is het de productielijn van de e-tron GT die een make-over kreeg. Gedaan met fysieke prototypes: om dit model tot leven te wekken waren alleen virtual reality en 3D-scanning nodig. Met een nog preciezer en efficiënter resultaat.

Bij Audi is klaar zijn voor de toekomst een echte mindset. En die uit zich vandaag in alle geavanceerde technologieën die momenteel beschikbaar zijn. Nieuwste evolutie: in de fabriek in Böllinger Höfe, op de Neckarsulm-site, worden nu virtual reality en 3D ingezet om de productie voor te bereiden van de nieuwe, volledig elektrische Audi e-tron GT. De medewerkers testten en optimaliseerden elke stap in het productieproces in virtuele ruimtes, die de echte omgeving tot in het kleinste detail nabootsten.

Virtual reality en 3D: Audi innoveert voor de productie van de Audi e-tron GT
3D bril in gebruik

Waarom schakelt Audi over virtual reality en 3D?

Het is een heilig ritueel: aan de productie van elke nieuwe Audi gaat een uiterst nauwkeurige planning vooraf. Elke stap in het proces wordt onder de loep genomen. Normaal gesproken komen daar fysieke prototypes aan te pas, maar dat is tijdrovend en duur. Met virtual reality gaat alles een pak sneller. De gebruikte 3D-scanners kunnen de volledige productielijn virtueel weergeven: machines, gereedschappen, schappen ... Niets wordt aan het toeval overgelaten. De voordelen zijn enorm: ingenieurs kunnen vroeger starten en sneller – en dus efficiënter – werken.

LiDAR scanner in gebruik

De omgeving scannen

Veel 3D-scanners passen in een hand. Bij Audi zien ze eruit als vierwielige Segways, voorzien van een LiDAR-eenheid (Light Detection and Ranging), drie laserscanners en een camera. Medewerkers bewegen zich door de hele ruimte van de fabriek om die te visualiseren. De groothoekcamera maakt foto’s, terwijl de lasers die nauwkeurig meten en een driedimensionale puntenwolk van de omgeving genereren. De puntenwolk en de foto's worden gecombineerd om een ​​fotorealistische ruimte te creëren, een beetje zoals in Google Street View. Maar het is geavanceerder dan dat. De software, die Audi zelf ontwikkelde, is in staat om alle objecten te herkennen en te onderscheiden – of het nu gaat om een ​​machine of om een ​​stalen balk – en weet zo ook welke objecten al dan niet verplaatsbaar zijn.

In Neckarsulm werd maar liefst 250.000 m² gescand en in 3D weergegeven. De medewerkers brachten het hele productieproces gezamenlijk en in realtime in kaart, net als de ergonomische aspecten of de exacte opstelling van machines, schappen en onderdelen langs de productielijn.

VR

Objecten perfect weergeven

Virtuele planning gaat niet alleen over de manier van werken. Elk object werd tot in de details bestudeerd en maakt een integraal onderdeel uit van het geheel. Een voorbeeld zijn de speciale laadcontainers, waarin gevoelige onderdelen van de Audi e-tron GT worden vervoerd. Die kregen voor het eerst vorm binnen de virtuele applicatie – een resultaat van de nieuwe werkvorm die dankzij de software ontstond.

Dankzij de virtual reality-software konden medewerkers namelijk wereldwijd live samenwerken. Van planning tot logistiek tot pre-productieontwikkeling. Samen konden ze de componenten langs de hele lijn testen: laden, lossen, verplaatsen en meten. Iedereen gaf vervolgens zijn opmerkingen en wijzigingen voor de software door. Met die gegevens konden alle onderdelen veel sneller worden geproduceerd.

Groenere oplossing

Een groenere oplossing

Nog een reden om te switchen naar virtual reality, is Audi’s Mission:Zero – het streven naar een koolstofneutrale productie. Want dankzij VR-technologie zijn er natuurlijk een pak minder grondstoffen en materialen nodig, omdat de productie van prototypes wegvalt. Daardoor is er ook nauwelijks afval. Ten slotte maakt virtual reality het ook gemakkelijker om op afstand te werken, aangezien iedereen de productieplannen op zijn computer kan bekijken. Daardoor zijn er minder verplaatsingen nodig, en komt er dus minder CO2 vrij in de atmosfeer.

e-tron GT

Voor de hele Audi-groep

De Audi e-tron GT is de eerste Audi die geniet van de voordelen van virtual reality om productie- en logistieke processen uit te tekenen. En dankzij de bevredigende resultaten van dit proefproject, wil Audi deze technologie nu verder uitrollen in de rest van de groep. Zo vonden er al virtuele bijeenkomsten plaats ‘op’ de site van San José Chiapa in Mexico om de productie van de vernieuwde Audi Q5 te plannen. En ook virtuele opleidingen voor medewerkers zijn een optie. Het logistieke departement experimenteert intussen met de voordelen van augmented reality. Er zitten dus heel wat projecten in de pijplijn. Die moeten Audi vanaf vandaag klaarstomen voor de toekomst van de autoproductie.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels

  • using-AR-header.jpg
    Wanneer augmented reality de realiteit verbetert: logistieke planning bij Audi
    Lees het artikel
  • e-tron-gt-concept_Header_alt.jpg
    De nieuwe Audi e-tron GT concept: uniek productieproces en opvallend eigen geluid
    Lees het artikel
  • di-grassi-audi-1920x1080_Header.jpg
    Lucas di Grassi voelt Audi RS e-tron GT aan de tand: de indrukken van een kampioen
    Lees het artikel