Audi Magazine - Duurzaamheid

Audi Magazine

Duurzaamheid

D-CRBN, van CO2 naar nieuwe grondstoffen

D-CRBN, van CO₂ naar nieuwe grondstoffen

Niet alleen de automobielindustrie doet z’n uiterste best om zijn CO₂-uitstoot te reduceren, ook in andere sectoren is dit een van de hete hangijzers. Wat als je ervoor kan zorgen dat CO₂ in industriële schoorsteengassen niet langer in de atmosfeer terecht komt, maar meteen opgevangen wordt en omgezet in nieuwe grondstoffen? Dat is alvast de oplossing die het Belgische klimaattechbedrijf D-CRBN bedacht.

Lees het artikel
Jeanologia, vintage look via toekomstgerichte technologie

Jeanologia, vintage look via toekomstgerichte technologie

In hun streven naar duurzamere productieprocessen werken veel bedrijven aan de reductie van hun waterverbruik. Bij Audi worden op dit vlak al grote inspanningen geleverd, maar ook in de textielindustrie is nog veel ruimte voor verbetering. Het Spaanse Jeanologia creëert baanbrekende technologieën waarmee de productie van jeans een pak duurzamer verloopt.

Van S tot XXL impact
  • header-BeFC-©Nearfuture.jpg
    BeFC, de papieren revolutie van batterijen

    Batterijen vervangen door nieuwe elektriciteitsbronnen gemaakt van papier en enzymen, dat is de missie van het Franse bedrijf BeFC. De technologie zorgt voor een prima alternatief voor miniatuurbatterijen die complex, duur en lastig te recycleren zijn.

    Lees het artikel
  • HEADER-Nunam.jpg
    Gerecycleerde batterijen en elektrische riksja's

    Gebruikte batterijen uit de testvloot van Audi e-tron krijgen vandaag een tweede leven. Dit dankzij de Duits-Indiase start-up Nunam, die elektrische riksja's produceert. Het project ontwikkelt nieuwe recyclingoplossingen en ondersteunt de lokale economie, met de steun van de Audi Environmental Foundation. Op naar Bangalore, de hoofdstad van de staat Karnataka in het zuiden van India.

    Meer weten
  • HEADER.jpg
    Er hangt elektriciteit in de lucht

    De ontwikkeling van elektrische vervoersmiddelen – van auto’s tot fietsen en scooters – verandert voortdurend onze energiebehoeften. Dankzij innovatieve technologische oplossingen slagen onderzoekers en ingenieurs erin om elektriciteit te halen uit de meest onverwachte hoeken: uit water en zelfs … uit de lucht.

    Lees het artikel
  • 1920x1080_HEADER-Climeworks.jpg
    CO2-positief is het nieuwe koolstofneutraal

    Met de overstap naar elektrische mobiliteit zet Audi belangrijke stappen in de strijd tegen de klimaatverandering. Een ander belangrijk initiatief bestaat uit het filteren van CO2 uit de lucht. Hoe dit gas gebruikt kan worden voor de productie van sportschoenen, parfums of voetpaden, leest u hier.

    Ga voor CO2-positief
  • header-Bicloo.jpg
    Een tweede leven voor banden

    Niet alleen banden, maar ook veiligheidsgordels, PVC uit dashboards, binnenbanden en zetelbekleding worden vandaag hergebruikt door creatieve ontwerpers. Van de fietsaccessoires van het Belgische Bicloo tot met de hand beschilderde tassen van het Spaanse Pinzat: een overzicht van enkele van de mooiste projecten.

    Ontdek de projecten
  • HEADER_q4_2021_2516_without_cast.jpg
    Veelbelovende innovaties om nóg makkelijker op te laden

    Elektrisch rijden moet voor iedereen toegankelijk zijn. Hiervoor is een aanbod van wagens nodig dat aan de behoeften van alle bestuurders beantwoordt, evenals voldoende en efficiënte laadinfrastructuur. Hoe gaan we morgen opladen? Audi bespreekt een aantal veelbelovende innovaties.

    Lees het artikel
  • header-Vestre.jpg
    Vestre. Staal dat minder doorweegt op het milieu

    Bruggen, windmolens, gebouwen, meubilair, wagens … allemaal bevatten ze staal. Het materiaal is dan ook letterlijk een van de bouwstenen van onze samenleving. Helaas legt de productie ervan een hoge druk op ons milieu, aangezien ze voor een hoge uitstoot van broeikasgassen zorgt. Daarom gaan bedrijven zoals de fabrikant van outdoormeubelen Vestre, maar ook Audi, vandaag op zoek naar alternatieve productiemethodes.

    Lees het artikel
  • Header-2.jpg
    Plastic wordt bio

    Kunnen we nog zonder plastic? De impact van deze kunststof op ons milieu is ondertussen bewezen, en toch produceren we er steeds meer van. Audi lanceerde verschillende projecten om de hoeveelheid plastic in zijn wagens te verminderen, maar wat zijn de alternatieven? Een overzicht van de meest innovatieve bioplastics.

    Lees het artikel
  • Header.jpg
    Een idee dat de weg vrijmaakt

    Om te kunnen genieten van echt schone lucht volstaat het verminderen van de CO₂-uitstoot niet meer. We moeten extra maatregelen nemen om de lucht maximaal te zuiveren. Een student van de Universiteit Antwerpen heeft mogelijk een oplossing gevonden ... op onze wegen.

    Lees het artikel
  • HEADER.png
    Zonnecellen dunner dan een mensenhaar

    De energietransitie en de toename van elektrische mobiliteit vragen om een groter aanbod van schone, duurzame energie. Gelukkig wordt dit aanbod steeds diverser en innovatiever, zoals blijkt uit het werk van een team onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Zij ontwikkelden flinterdunne zonnecellen die op bijna elk oppervlak kunnen worden bevestigd, zelfs op textiel. En nog indrukwekkender? Ze wekken ongeveer 18 keer meer vermogen per kilogram op dan conventionele zonnepanelen.

    Lees het artikel
  • HEADER.jpg
    Duurzaam cruisen

    Niet alleen autobouwers zoals Audi oriënteren zich vandaag richting duurzame premium mobiliteit. Zaha Hadid Architects ontwierp voor de Italiaanse scheepsbouwer Rossinavi een luxueus jacht aangedreven door zonne-energie en artificiële intelligentie. Met de creatie van de luxueuze Oneiric wil Rossinavi zijn inzet voor groene technologie tonen, alsook zijn bekommernis om de gezondheid van de oceaan.

    Lees het artikel
  • HEADER.jpg
    Urban Crop Solutions. Planten kweken op Aarde en Mars

    Niet alleen autobouwers zoals Audi streven vandaag naar meer duurzaamheid. Ook in de landbouw zien we belangrijke initiatieven in die richting, aangezien deze sector heel wat energie, water en grondstoffen verbruikt, en verantwoordelijk is voor een belangrijke uitstoot van broeikasgassen. Het Belgische bedrijf Urban Crop Solutions bewijst hoe dat kan via indoor vertical farming, en onderzoekt terloops ook nog even hoe we straks brood kunnen bakken op Mars.

    Lees het artikel
  • HEADER_APPLE_1920x1080.jpg
    Leder krijgt een makeover

    Net zoals Audi ondertussen interieurs zonder dierlijk leder aanbiedt op verschillende modellen – met name de Audi e-tron GT quattro – bestuderen ontwerpers en onderzoekers plantaardige alternatieven voor leder in o.a. autozetels, schoenen of tassen. Een nieuw en duurzaam materiaal dat de toekomst van de circulaire technologie introduceert.

    Lees het artikel
  • Tredje-natur-header.jpg
    Een parking die de stad heruitvindt

    Parkeerruimte is een cruciaal probleem in alle grote steden. Het Deense architectenbureau Tredje Natur, met zijn innovatieve stedenbouwkundige filosofie, bedacht een revolutionaire oplossing die rekening houdt met budgettaire en ecologische vereisten, en rationeel beheer van openbare ruimte. Hierbij wordt het principe van Archimedes gebruikt om de impact van overstromingen te verminderen en tegelijk de mobiliteit vlotter te maken.

    Lees het artikel
  • HEADER_Stv-foto-3-220803.jpg
    Laadstations vandaag en morgen

    Nu steeds meer mensen kiezen voor een elektrische wagen, is ook de markt van de laadstations zich volop aan het ontwikkelen. Hoever staat de technologie op dit moment, welke innovaties luiden de toekomst in, en wat is de beste keuze voor particulieren en bedrijven? Een gesprek met Steven Vansina, Head of Fleet, Marketing & Partnerships van EDI (Electric by D’Ieteren).

    Lees het artikel
  • HEADER_A221782_large.jpg
    Glasheldere toekomstvisie voor afgedankte autoruiten

    Onze grondstoffen zijn niet onuitputtelijk, daarom moeten we er efficiënt mee omspringen. Ook Audi zet in op het hergebruik van afgedankte materialen. Kapotte autoruiten worden nog niet verwerkt tot nieuwe exemplaren, maar een nieuw pilootproject maakt dat in de toekomst misschien toch mogelijk.

    Lees het artikel
  • HEADER-Protealis.jpg
    Wat eten we morgen?

    Net als onze mobiliteit is ook onze voeding in volle evolutie. Hoe kunnen we een planeet met tien miljard mensen duurzaam blijven voeden? Met welke middelen? Drie Belgische vernieuwers tonen ons hun visionaire projecten. Op het menu: algen, insecten en plantaardige eiwitten.

    Lees het artikel
  • HEADER-2.jpg
    EStor-Lux: opgeladen voor de elektrische transitie

    In de toekomst gaan we steeds meer overschakelen naar hernieuwbare energiebronnen als zonnepanelen en windturbines. Maar aangezien wind en zon niet constant zijn, is hun elektriciteitsproductie niet voorspelbaar. Om ons hoogspanningsnet in evenwicht te helpen houden, werd in Bastenaken de grootste actieve batterijsite in de Benelux geïnstalleerd door EStor-Lux.

    Lees het artikel
  • Header.jpg
    Dressr lanceert premium kledingverhuur in België

    Geconfronteerd met de gigantische impact van kledij op het milieu, besloot Caroline Baeten de zaken anders aan te pakken. Ze lanceerde daarom Dressr, een online platform waarop duurzame, voornamelijk Belgische designerkledij gehuurd kan worden.

    Lees het artikel
  • HEADER.jpg
    Al dansend je ecologische voetafdruk verkleinen

    In de schaduw van kasteel Ribaucourt in Perk wordt straks weer één van de sfeervolste en tegelijk groenste festivals ter wereld georganiseerd. Van bij z’n ontstaan heeft Paradise City als missie om duurzaamheid te verbinden met plezier. Een visie waarin Audi zich als trotse partner perfect kan vinden.

    Lees het artikel
  • HEADER2.jpg
    ecoBirdy. Mooi design voor een schonere wereld.

    Duurzaamheid voegt een belangrijke dimensie toe aan creativiteit. Op deze manier kan je komen tot premium design dat - letterlijk - toekomstgericht is in elke vezel. Audi bewijst dit bijvoorbeeld met het tapijt van de Audi e-tron GT quattro, dat 100% gerecycleerd nylon bevat uit productieafval, tapijten en visnetten. Het Antwerpse bedrijf ecoBirdy creëert dan weer prachtige designobjecten uit o.a. gerecycleerde plastic. Opdrichters en designers Vanessa Yuan en Joris Vanbriel delen hun visie.

    Lees het artikel
  • Header.jpg
    Duurzaam culinair genieten volgens Elliott Van de Velde

    Een tweede leven geven aan onverkochte voedingsmiddelen, gastronomie zonder afval, en bijdragen aan sociale solidariteit door te koken voor kansarmen: met zijn Hearth Project wijst de jonge chef Elliott Van de Velde ons de weg naar duurzame voeding, zonder belerend te worden of zijn gevoel voor verfijnd genieten te verliezen. Ontdek een getalenteerde innovator die deze lente een nieuwe locatie opent in hartje Brussel.

    Lees het artikel
  • 1920xx1080_Header visual episode 2.jpg
    Audi en Paradise City: de kracht van adaptability

    Als ondernemer moet je flexibel kunnen inspelen op verandering. Zo zorgde Corona voor een enorme uitdaging voor de bezielers van Paradise City, die hier op een slimme manier mee omgingen. Resultaat: een reeks vernieuwende concepten. Met de steun van Audi.

    Lees het artikel
  • 1920x1080_Header-visua-episode-1.jpeg
    Audi en Paradise City: op het kruispunt van duurzame vooruitgang

    Als twee partners in dezelfde richting bewegen, dan moet dat wel leiden tot een inspirerende samenwerking. Audi en Paradise City delen immers dezelfde waarden: actief bijdragen aan de transitie naar een duurzamere wereld, zonder compromissen te sluiten. Maak kennis met de basis van dit engagement.

    Lees het artikel
  • HEADER.jpg
    Audi Charging Hub: comfortabel opladen in de stad

    Niet elke bestuurder van een elektrische wagen heeft oplaadmogelijkheden thuis, denk maar aan mensen die in een stad wonen. Hoe kan opladen voor hen toch uitgroeien tot een uiterst comfortabele ervaring? Vanuit deze vraag ontwikkelde het merk met de vier ringen een vernieuwend concept dat openstaat voor alle bestuurders van elektrische wagens: de Audi Charging Hub, die momenteel al getest wordt in Duitsland.

    Lees het artikel
  • HEADER.jpg
    Minder plastic in het water dankzij Audi en CLEAR RIVERS

    Audi wil onze planeet helpen door zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Het bedrijf wil hierbij verder gaan dan zijn hoofdactiviteit, en ingrijpen waar mogelijk. Zo heeft het merk met de vier ringen een innovatieve opstelling geïnstalleerd om watervervuiling tegen te gaan. Een succesvol initiatief dat gelanceerd werd in Brussel, en zich stilaan verspreidt naar andere steden.

    Lees het artikel
  • HEADER.jpg
    “Het is belangrijk om altijd het juiste evenwicht te vinden”

    Een jaar geleden vroegen we Cathy Massart, biodiversiteitsmanager bij Audi Brussels, hoe de biodiversiteit gestimuleerd kan worden op de fabriekssite. Vandaag vertelt ze ons over twee projecten die ondertussen het licht zagen. Een ideale gelegenheid om dit belangrijke thema binnen de duurzaamheidsmissie van Audi verder te bespreken.

    Lees het artikel
  • HEADER.jpg
    Audi Brussels geeft hoogspanningsbatterijen een tweede leven.

    Om de staat van gerecupereerde hoogspanningsbatterijen te testen, ontwikkelde de kwaliteitsafdeling van Audi Brussels een sneltest, die momenteel al gebruikt wordt bij verschillende merken van de Volkswagen Group. Op basis van deze test kan nauwkeurig bepaald worden op welke manier batterijen hergebruikt kunnen worden.

    Lees het artikel
  • Laadtechnologie_Header_1920x1080.jpg
    Tweerichtings-laadtechnologie: verlicht uw woning met de accu van uw Audi e-tron

    Wist u dat u met een Audi e-tron ook uw woning potentieel van stroom kunt voorzien? Tenminste: als u thuis zonnepanelen heeft. In dat geval kan uw elektrische wagen het teveel aan geproduceerde energie opslaan, onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Dat principe heet tweerichtingslaadtechnologie en wordt momenteel onderzocht door Audi en Hager Group. Lees hier hoe deze innovatieve, eenvoudige, goedkope en duurzame oplossing precies werkt.

    Lees het artikel
  • HEADER_Q4_2021_2504.jpg
    Probeer andere levensstijlen met het Audi e-tron gamma

    Nood aan een pauze, of wilt u er even tussenuit? Eén dag kan wonderen doen om uw gedachten te verzetten. Met een elektrische actieradius tot meer dan 500 km kan u erop rekenen dat de Audi e-tron modellen u met één laadbeurt wegvoeren van de dagelijkse sleur, of u een andere levensstijl laten ontdekken. Hier zijn enkele ideeën om u te inspireren.

    Lees het artikel
  • road-to-sustainablity-header_1920x1080.jpg
    De weg naar 2050: hoe Audi zijn CO₂-neutrale missie waarmaakt

    Er zijn heel wat manieren om duurzamer om te gaan met grondstoffen en je ecologische voetafdruk te verlichten. In zijn ambitie om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, verkent Audi meerdere opties. Ontdek hoe een autofabriek CO₂-neutraal kan zijn en hoe ‘afval’ een tweede leven krijgt als onderdeel van het interieur of de carrosserie.

    Lees het artikel
  • 1920x1080_Header.jpg
    Audi Hongarije: de tweede CO2-neutrale site van Audi

    Audi’s Mission:Zero zit op koers en boekte recent een nieuw succes. Na Audi Brussel in 2018, is Audi Hongarije de tweede site van Audi die gecertificeerd CO2-neutraal is. Een geweldige erkenning, die de fabriek verkreeg door te focussen op drie belangrijke troeven: zonnepanelen, een geothermische centrale en koolstofkredietprojecten.

    Lees het artikel
  • 1920x1080_Header.jpg
    “Site Audi Brussel is labo voor stedelijke biodiversiteit”

    Om zijn productie duurzamer te maken, werkt Audi niet alleen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook het thema biodiversiteit wint aan belang. Cathy Massart, experte bij Audi Brussel, legt uit wat het merk met de vier ringen doet om de fauna en flora rond haar fabrieken te stimuleren.

    Lees het artikel
  • A209041_medium_header.jpg
    Inpluggen … en de wereld veranderen: het hybride gamma van Audi

    Wilt u uw dagelijkse uitstoot verminderen met behoud van alle comfort en rijplezier? Ontdek het plug-inhybride gamma van Audi. Een compacte wagen, een luxeberline of een SUV: aan u de keuze. Een ding is in elk geval zeker: deze wagens bieden u een duurzaam en kwaliteitsvol alternatief, volgens uw behoeften.

    Lees het artikel
  • A210242_medium_header.jpg
    Wat zijn de nieuwste duurzame initiatieven van Audi?

    Een duurzaam bedrijf zijn over de hele lijn: dat is de duidelijke ambitie van Audi voor de nabije toekomst. En om die te verwezenlijken, neemt het merk heel wat succesvolle initiatieven. Ontdek waarom Audi werd beloond voor zijn aluminiumrecyclageprogramma, hoeveel liter afvalwater de fabriek in Mexico wist te recuperen en wat de plannen zijn om de Donau op te kuisen.

    Lees het artikel
  • 1920x1080_block_A3SB.jpg
    Plastic flessen recycleren als zetelbekleding

    Audi wil de productie over de hele lijn duurzaam maken. Om de zetels van de nieuwe Audi A3 te bekleden, gebruikt het merk herbruikbaar textiel… van gerecycleerde flessen. Ontdek alle stappen in het recyclageproces.

    Lees het artikel
  • Charging points _ Header.jpg
    Audi investeert 100 miljoen euro in elektrische infrastructuur

    “Als we écht de omschakeling willen maken naar een duurzame mobiliteit, dan moet elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk zijn.” Het is die filosofie die Audi omarmt door fors te investeren in een netwerk van publiek toegankelijke elektrische laadpalen.

    Lees het artikel
  • header_audi_aluminium_closed_loop.jpg
    Aluminium in gesloten circuit bewijst zijn nut bij Audi

    Om zijn ecologische voetafdruk te verlagen, lanceerde Audi in 2017 een recyclingprogramma voor aluminium. De resultaten zijn meer dan overtuigend: er werd al 350.000 ton CO₂ uitgespaard.

    Lees het artikel
  • HEADER_A213513_large.jpg
    Audi razendsnel richting e-mobiliteit

    De beslissing is gevallen: de allerlaatste nieuw ontwikkelde Audi met verbrandingsmotor gaat over slechts vier jaar in productie. Vanaf 2026 zullen wereldwijd alleen nog maar 100% elektrische nieuwe modellen op de markt gebracht worden. Uiterlijk in 2050 wil Audi de kaap van nul uitstoot bereiken.

    Lees het artikel
  • carbon-neutral-production-header.jpg
    De nieuwe Audi e-tron GT: CO2-neutrale productie bij Böllinger Höfe

    De nieuwe Audi e-tron GT is 100% elektrisch en vermindert bovendien zijn uitstoot over de hele lijn. Zijn bakermat is Böllinger Höfe, op de Neckarsulm-site: de eerste gecertificeerd CO2-neutrale Audi fabriek in Duitsland. Maar hoe kwam die tot stand?

    Lees het artikel
  • 1920x1080_Header_Audi-electric-kick-scooter.jpg
    De Audi electric kick scooter powered by Egret

    Leg 80 km af in één laadbeurt.
    Voortaan legt u de eerste en laatste kilometers op uw traject stressvrij af. Want met de gloednieuwe elektrische scooter van Audi en Egret vermijdt u gemakkelijk alle files. En dankzij het handige inklapsysteem neemt u hem makkelijk mee in uw wagen of op het openbaar vervoer. Zo brengt Audi duurzame mobiliteit tot bij u. Ontdek nu al alle details!

    Lees het artikel
  • nationalgeographic2_header_1920x1080_01.jpg
    Brengt elektrische mobiliteit ons binnenkort verder dan ooit?

    Hoe we ons verplaatsen van A naar B (en van C naar D) heeft een enorme impact op de klimaatverandering. Zelfs een eenvoudige trip naar de winkel draagt bij aan de luchtverontreiniging en de opwarming van de aarde.

    Lees het artikel
  • 1920x1080_Header_Paradise City.jpg
    Audi zorgt voor elektriciteit op Paradise City

    Wanneer duurzaamheid prioriteit is, loont het om de krachten te bundelen. Paradise City en Audi deden dat voor een speciale editie van het festival op 1 en 2 juli, waarbij het merk met de vier ringen 100% groene stroom leverde.

    Lees het artikel
  • nationalgeographic_header_1920x1080_boat_01.jpg
    Audi x National Geographic: Drie haltes op weg naar een duurzame toekomst voor België

    Hoe tekent de elektrische evolutie zich af in België? Nucleair ingenieur Leslie Dewan ging in opdracht van National Geographic magazine op zoek naar plekken, bedrijven en gebouwen op het scherpst van de snede op het vlak van technologische innovatie en vooruitstrevendheid. Met een glansrol voor de Brusselse Audi fabriek, de eerste volledig CO2-neutrale fabriek voor elektrische voertuigen.

    Lees het artikel
  • co2_1920x1080.jpg
    Audi Brussels is CO2-neutraal!

    De 100 procent elektrische SUV van Audi, die eind 2018 wordt gelanceerd, rijdt niet alleen CO2-neutraal. Hij wordt ook duurzaam geproduceerd in een CO2-neutrale fabriek. En dat leverde Audi Brussels recent een extra certificaat op.

    Lees het artikel
  • factory_1920x1080.jpg
    Audi en Umicore gaan de batterijen
    van de Audi e-tron recycleren.

    Sinds de start van de productie van de Audi e-tron in juni 2018 hebben Audi en Umicore, de technologie- en recyclagespecialist, gewerkt aan een recyclagesysteem voor de batterij van de eerste 100 procent elektrische Audi. Hun inspanningen staan vandaag in een concreet actieplan.

    Lees het artikel