Audi Hongarije klimaatneutraal

Audi Hongarije, de tweede
CO2-neutrale site van Audi

Audi Magazine

CO2-neutraal zijn in 2050. Dat is het doel dat Audi zichzelf stelt met het Mission:Zero-programma. En op die roadmap mag het merk met de vier ringen een nieuw succes aanstippen, want de Györ-site in Hongarije is sinds kort gecertificeerd CO2-neutraal. Een mooie erkenning, waardoor de fabriek op hetzelfde niveau komt als Audi Brussel op het gebied van duurzame productie.

Audi Hongarije, de tweede CO2-neutrale site van Audi
Inspanningen worden beloond

Duurzaamheid is voor Audi een dagelijkse missie. Om die te volbrengen, onderneemt het merk met de vier ringen actie op alle niveaus. Zo breidt het elektrische gamma zich snel uit. Maar de fabrieken produceren niet alleen groenere wagens. De productiesites van Audi werpen zich ook op als spelers in de strijd tegen vervuiling en klimaatverandering. In 2018 werd Audi Brussel zo de eerste gecertificeerd CO2-neutrale autofabriek. Anno 2020 komt daar ook de Györ-site in Hongarije bij – de plek waar de Audi A3 Berline, Audi A3 Cabriolet, Audi Q3 en Audi TT van de band rollen.

Als tweede stap verhoogde Audi Hongarije zijn aandeel aan geothermische energie

Inspanningen worden beloond

Een neutrale ecologische voetafdruk bereiken is een werk van lange adem voor een autofabriek. In Hongarije zijn daarom ingrijpende maatregelen genomen, vergelijkbaar met de strategie van Audi Brussel. Eerste grote verandering: de overstap naar groene energie, met de grootste fotovoltaïsche dakinstallatie in Europa en de levering van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Het zonne-energiepark werd gebouwd in samenwerking met E.ON Hungária en op de daken van de twee logistieke centra van de fabriek geplaatst. Het heeft een oppervlakte van circa 160.000 m², bestaat uit 36.400 zonnecellen en levert een maximale rendement van twaalf megawatt.

Als tweede stap verhoogde Audi Hongarije zijn aandeel aan geothermische energie, dat het al sinds 2012 gebruikt voor het grootste deel van zijn warmtebehoefte. 70% van deze behoeften wordt nu gedekt door een eigen geothermische energiecentrale. De rest wordt opgewekt uit aardgas – de CO2-uitstoot daarvan compenseert de fabriek via de aankoop van biogascertificaten. Audi Hongarije is de grootste gebruiker van industriële aardwarmte in Hongarije. De installatie heeft een jaarlijkse productie van minimaal 82.000 megawattuur thermische energie per jaar. Sinds 2015 gebruikte het bedrijf 250 gigawattuur aan aardwarmte, waardoor de CO2-uitstoot met 50.000 ton is verminderd.

Ecologische voetafdruk blijven verkleinen

Een derde maatregel, ten slotte, betreft de emissies die nog niet te vermijden zijn, bijvoorbeeld door machines die motoren testen. Om dit te compenseren, koopt Audi Hongarije internationaal erkende en gecertificeerde koolstofcertificaten in. Die vertegenwoordigen ongeveer 5% van de totale uitstoot van de site.

Ecologische voetafdruk blijven verkleinen

Audi Hongarije is terecht trots op het behalen van deze nieuwe certificering, maar rust natuurlijk niet op zijn lauweren. De site deelt de visie van de Audi groep en blijft alle mogelijkheden verkennen om een duurzamere productie te promoten. “Duurzaamheid is essentieel voor Audi Hongarije”, bevestigt Alfons Dintner, CEO van de fabriek. “Het is voor ons heel belangrijk om de ecologische voetafdruk van onze activiteiten continu te verkleinen.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels