Audi Q8 e-tron op weg naar Brussel

Duurzame toekomst voor Audi Brussels met de Audi Q8 e-tron

Audi Magazine

De productiesite van Audi in ons land maakt zijn reputatie van pionier op het vlak van duurzaamheid op alle vlakken waar. Dankzij deze innovatieve aanpak wacht er een mooie toekomst voor de fabriek. Zo zal de toekomstige Audi Q8 e-tron in Brussel gebouwd worden.

Duurzame toekomst voor Audi Brussels met de Audi Q8 e-tron
De overstap naar duurzame mobiliteit is al jarenlang een van de kernwaarden bij Audi Brussels

De overstap naar duurzame mobiliteit is al jarenlang een van de kernwaarden bij Audi Brussels. Sinds het najaar van 2018 produceert de fabriek de eerste volledig elektrische SUV van het merk met de vier ringen – de Audi e-tron – en begin 2020 startte de productie van de Audi e-tron Sportback. Meer dan 115.000 van deze wagens werden ondertussen gebouwd.

Volker Germann, CEO van Audi Brussels, benadrukt hierbij de rol van het personeel: “We stellen onze medewerkers centraal en investeren in digitalisering en intelligente processen en producten. Onze medewerkers krijgen honderdduizenden trainingsuren als voorbereiding op de transitie naar elektromobiliteit.”

Naast de productie van elektrische wagens vertaalt deze aanpak zich ook naar andere initiatieven, zoals de vergroening van het productieproces, het lanceren van nieuwe projecten i.v.m. recyclage en het milieu, en het stimuleren van de biodiversiteit op de site.

Fabriek van de toekomst(ige Audi Q8 e-tron)

Fabriek van de toekomst(ige Audi Q8 e-tron)

Recent vierde Audi Brussels een belangrijke mijlpaal in zijn geschiedenis: de acht miljoenste wagen – een Audi e-tron – rolde in november van de band. Markus Duesmann, CEO van AUDI AG, was dan ook enthousiast tijdens zijn bezoek aan Brussel, een site die het afgelopen jaar werd uitgeroepen tot "Fabriek van de Toekomst".

Hij benadrukte hierbij de sleutelrol van Audi Brussels op het vlak van elektromobiliteit binnen de Audi Group. “De consequente verschuiving in ons portfolio naar elektromobiliteit is de grootste uitdaging in de geschiedenis van het bedrijf. Op het gebied van elektromobiliteit is Brussel een pionier en een model. Bij de transformatie van andere locaties profiteren we van de ervaringen die hier zijn opgedaan”, aldus Duesmann.

Deze ervaring zal alvast van pas komen voor het toekomstige elektrische topmodel – de Audi Q8 e-tron – die in Brussel gebouwd zal worden.

Pionier op het vlak van duurzaamheid

Pionier op het vlak van duurzaamheid

Naast elektromobiliteit is Audi Brussels ook een voorloper op het gebied van duurzame productie. In 2018 was de site de eerste Audi fabriek én de eerste productiesite in het premiumsegment wereldwijd die een CO2-neutrale productie kon realiseren. De fabriek maakt hiervoor gebruik van groene stroom, met een gigantisch fotovoltaïsch systeem van 107.000 m2. Daarnaast komt warmte uit hernieuwbare energie via certificaten voor biogas. Emissies die momenteel technisch niet te vermijden zijn, worden gecompenseerd via gecertificeerde CO2-kredietprojecten.

Peter Kössler, Board Member voor Productie en Logistiek bij Audi: “Bij Audi is economisch succes onlosmakelijk verbonden met milieubescherming. Premium mobiliteit betekent niet alleen dat onze producten voldoen aan de hoogste normen, het betekent ook dat ze consequent op een duurzame manier worden geproduceerd. Als onderdeel van ons Mission:Zero-programma was Brussel de eerste Audi fabriek ter wereld die wagens produceerde onder CO2-neutrale omstandigheden, waardoor ze een pionier en voorbeeld is voor onze andere sites.”

Lees meer over Mission:Zero
Innovatieve aanpak in andere domeinen

Innovatieve aanpak in andere domeinen

Maar ook op andere domeinen die verder gaan dan zijn hoofdactiviteit weet Audi Brussels zich te onderscheiden, door een innovatieve aanpak gericht op duurzaamheid.

Zo ontwikkelde de kwaliteitsafdeling van de Belgische site recent een sneltest om de conditie van gerecupereerde hoogspanningsbatterijen te achterhalen. Deze test met de naam “BattMAN” laat toe om efficiënt te bepalen op welke manier een batterij een tweede leven krijgt, of gerecycleerd wordt. Een technologie die ondertussen al gebruikt wordt door verschillende merken van de Volkswagen Group.

Zo helpt BattMAN ons
Volledig in lijn met Mission:Zero

Volledig in lijn met Mission:Zero maakt Audi Brussels ook mooi werk van de biodiversiteit op de site zelf. Om deze te stimuleren, werd het centrale eiland van de fabriek dit jaar getransformeerd tot een bloemenweide met fruitbomen, meerstammige bomen, gevarieerde beplanting ... Ook loopt er een veelbelovend project rond de installatie van groendaken op de nieuwe gebouwen.

Hoe stimuleert Audi Brussels de biodiversiteit?
Tot slot zorgt Audi Brussels voor minder plastic in het water via het CLEAR RIVERS-project.

Tot slot zorgt Audi Brussels voor minder plastic in het water via het CLEAR RIVERS-project. Daartoe werd een afvalvanger geïnstalleerd in de haven van Brussel. Het ingezamelde plastic wordt gerecycleerd en gebruikt voor het maken van banken voor de verschillende Audi fabrieksterreinen, of voor structuren waarin een drijvend bos in Rotterdam wordt aangeplant.

Een project dat doorsijpelt naar andere landen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels