“Golfen is een gentleman’s game”

Audi Magazine

De Audi Quattro Golf Cup is intussen een klassieker. Met 11 kwalificatiewedstrijden op de mooiste golfterreinen van België en een nationale finale in The National was het al behoorlijk spannend. Wij spraken met het winnende team, dat binnenkort de wereldfinale speelt in het Oostenrijkse Kitzbühel Schwarzsee. Een bijzonder duo in deze wedstrijd, want naast gepassioneerde golfers zijn ze Pim (61) en Gaëtan (23) Van Baarle ook vader en zoon. “Zenuwen? Nee hoor. Wij pakken die beker!”

Golfen is een gentleman’s game
quattro golf cup

Vanwaar jullie passie voor golf?

Pim: “Golf zit bij ons eigenlijk in de familie. Ik ben er zo’n 20 jaar geleden ingerold. Op dat moment deed ik vooral aan windsurfen, maar door een voetblessure stond ik tijdelijk op het droge. Ik kwam in de buurt van mijn woonplaats Overslag (Wachtebeke) in Nederland op een golfclub terecht en mijn vrouw – en later ook de kinderen – zijn gevolgd. Mijn vrouw had de microbe nog meer te pakken dan ik. Zij is later pro gegaan en is nu coach bij mijn thuisclub, Beveren. En ook mijn dochter Joëlle is intussen pro. Zowel Gaëtan als Joelle hebben op de topsportschool gezeten van golf Vlaanderen. Gaëtan was top als amateur, maar is gestopt met de topsportschool na het overlijden van zijn broer in 2009.”
Gaëtan: “Ik denk dat ik mijn eerste golfclub heb aangeraakt toen ik ongeveer 3 jaar was. En vanaf mijn zesde zat ik in de competitie. De topsportschool was een fijne tijd, maar door het gemis van mijn broer was het niet zo aangenaam om bijna nooit thuis te zijn. Ik miste mijn familie, mijn vrienden, … er eens tussenuit kunnen gaan naar een feestje. Maar ik ben altijd naar het golfen teruggekeerd. Al zaten er soms lange pauzes tussen. ”

Hoezo?

Gaëtan: “Op een bepaald moment raakte ik geblesseerd en kon ik bijna een jaar niet meer stappen. Toch bleef het golfen door mijn hoofd spoken. Maandenlang niet op het veld kunnen staan, dat was voor mij echt afkicken. Maar mijn uiteindelijke terugkeer naar het golfterrein was moeilijker dan verwacht. Uiteindelijk heb ik dan besloten: ik wil het alleen doen als ik ervan kan genieten. Nu golf ik al twee drie jaar met passie en puur voor de sport.”

Golf

Hoe was het om in een ‘golffamilie’ op te groeien?

Gaëtan: “Eigenlijk heel fijn. Golfen heeft ons dichter bij elkaar gebracht. Je staat al snel een uur of vijf, zes op het terrein. Dat schept een band.”

Wat sprak jullie aan om jullie in te schrijven voor de Audi Quattro Golf Cup?

Pim: “Verschillende redenen. Ten eerste: de Audi Cup is de enige ‘amateurcompetitie’ waaraan je kan deelnemen met een lage handicap. En dankzij de Greensome Stableford-formule, waarbij je speelt in teamverband, lukt het goed. Ten tweede: ik vond het fijn met mijn zoon te kunnen deelnemen. Met mijn vrouw en dochter gaat dat trouwens niet, want die zijn pro, dus Gaëtan was de enige die overbleef (grinnikt). Ten derde: we zijn allebei fans van Audi. Voor mijn job ben ik veel de baan op. Als je zo’n 70.000 km per jaar doet, heb je een goede auto nodig. En ik hou van het minimalistische van Audi.”

Hoe vaak stonden jullie al samen op het golfterrein?

Pim: “Normaal staan we niet zo vaak samen op het veld. Ik ben lid bij Beveren en Gaëtan bij Royal Antwerp – hoewel we af en toe wel met de familie gaan golfen. Maar als er dan een toffe wedstrijd is waaraan je met twee kunt deelnemen, zoals in dit geval de Audi Quattro Golf Club, dan zijn we er graag bij!
Gaetan: “Ik ben nooit veel thuis. Dus voor mij staat golfen met mijn ouders gelijk aan quality time met het gezin ... en een opportuniteit om zelf op het veld te staan. Een win-winsituatie, dus.

R8

Hoe is het om als vader en zoon samen te spelen?

Pim: “Ik ben 61, Gaëtan 23. Dat maakt het op zich al bijzonder. Er zijn maar weinig sporten waarbij je met een dergelijk leeftijdsverschil samen kunt deelnemen aan de competitie. Bovendien spelen we ook allebei op een ander niveau. En toch staan we samen op het terrein. Dat is het unieke aan golf. Met pakweg lopen moet je dat niet proberen. Want dan loopt één van de twee voortdurend boven zijn niveau, ofwel eronder. Dat is niet uit te houden.”

Zijn jullie erg kritisch voor elkaar of net niet?

Pim: “Het lijkt misschien niet evident, vader en zoon samen, maar we komen goed overeen. Zodra we op het golfterrein komen, luister ik alleen maar. En ik probeer vooral om te doen wat mijn zoon zegt dat ik moet doen. Of ik probéér het tenminste (lacht).”

En naast het golfterrein?

Pim: “Dan moet hij luisteren (knipoogt).”
Gaëtan: “Hij is streng, maar rechtvaardig. We hebben een goede band”
Pim: “We laten elkaar ook wel los. Het is niet zo dat we samen pinten gaan pakken. Behalve als onze wedstrijd goed verlopen is, natuurlijk.”

quattro golf

Wie van de twee is de beste golfer?

Pim: (zonder aarzelen) “Mijn zoon is de beste speler, ik kom nog niet om de hoek kijken. Gaëtan bepaalt de strategie, hij is de dirigent op het terrein.”

Is er nooit sprake van enige rivaliteit tussen jullie beiden?

Pim: “Nee. Als vader ben je net apetrots als je zoon goed speelt. Bovendien heeft hij me ook beter doen spelen. Ik denk dat hij zelf niet beseft hoe goed hij is.”
Gaëtan: “Ik weet uit eigen ervaring hoe snel je fouten kunt maken en hoe snel een klein foutje je je positie kan kosten. In deze competitie gaat het redelijk traag, dus kunnen we een beetje ‘schaken’. Eerst nadenken wat we gaan doen, waar de golfbal gaat uitkomen. Het makkelijker maken voor elkaar in plaats van moeilijker.”

Golf prices

Hebben jullie al eerder in de Greensome Stableford-formule gespeeld? Hoe hebben jullie het ervaren?

Gaëtan: “Je moet natuurlijk meer rekening houden met de ander. Golfen is normaal een individuele sport, maar in dit geval kan het zijn dat je allebei de pineut bent als je slecht slaat. Er ligt misschien net iets meer druk op je schouders.”
Pim: “Als ik mijn bal slecht uitkomt, moet mijn zoon het oplossen en andersom. Dat is het mooie aan deze formule: je moet eraan denken je partner niet in de verkeerde positie te brengen.”
Gaëtan: “Inderdaad. Je hoopt voor het beste bij de ander.”

Hoe hebben jullie doorheen deze wedstrijd het verschil gemaakt tegenover andere teams?

Gaëtan: “Tijdens de Belgische finale op The National stonden de vlaggen heel moeilijk. Ik had het geluk dat er maar twee à drie andere spelers van mijn niveau waren.”
Pim: “Gaëtan had ook een streepje voor omdat hij de baan al kende. Want tijdens de interclub had hij met zijn club Royal Antwerp het BK gewonnen op The National. Hij wist perfect naar welk punt hij moest slaan – hij heeft me op dat vlak uitstekende instructies gegeven. Omdat de vlaggen zo moeilijk stonden, was mijn bal anders ongetwijfeld in het water beland.”

R8 quattro

Wat zijn je verwachtingen voor de finale in Kitzbühel? Zijn jullie zenuwachtig?

Gaëtan: “Eigenlijk niet. Ik heb er een goed gevoel bij. Ik ben eerder benieuwd of het ons gaat lukken, want het zou de eerste keer dat een Belgisch team de competitie wint. Ik beschouw het als een deur, een kans. Ik probeer het altijd positief te zien.”
Pim: (vastberaden) “We gaan dit winnen. We komen met de beker naar huis!

Hebben jullie een bepaalde tactiek afgesproken?

Pim: “We spreken af met welke clubs we gaan spelen in functie van het terrein. En Gaëtan weet heel goed wat ik verkeerd doe, en vooral wat hij moet zeggen om ervoor te zorgen dat ik niet verkeerd sla. Hij heeft die dubbelwedstrijden in nationale teams vaak genoeg moeten spelen.”
Gaëtan: “Het eerste jaar dat we deelnamen was ik boos op papa, omdat hij niet luisterde. Het tweede jaar speelden we al beter, tactischer. En nu: derde keer goede keer!”

Als er een golfer is waar jullie naar opkijken, wie is dit dan?

Gaëtan: “Gek genoeg kijk ik zelden naar golfwedstrijden op tv. Ik vind het gewoon leuk om te doen. Maar Nicolas Colsaerts gun ik wel alles.”
Pim: “Toen Colsaerts begon, was er nauwelijks aandacht voor golf in België. Laat staan ondersteuning. Het is heel mooi om te zien hoe hij desondanks altijd positief blijft.”

quattro golf R8

Inderdaad, golf is wereldwijd één van de populairste sporten, maar is in België nog niet zo populair. Hoe komt dat volgens jullie?

Pim: “Voor een stuk omdat het in België altijd een eerder elitaire sport was. Om te kunnen golfen moet je verbonden zijn aan een club en ook lidgeld betalen. Dat verhoogt de drempel. In pakweg Engeland, Nederland en Zweden is het meer gedemocratiseerd. In België heb je misschien 60.000 leden, in Zweden meer dan een miljoen. Daar liggen in elk dorp wel één of twee holes.”

Hoe zouden jullie Belgische sportievelingen warm maken voor golf?

Pim: “Goh. Golf is natuurlijk een heel technische sport. Je hebt er tijd en aanleg voor nodig. En je moet kunnen oefenen. En toch: iedereen die golft die ik ken, vindt dat ze er te laat mee begonnen zijn.”
Gaëtan: “Het wordt eigenlijk bijna een levensstijl. Je bent er elke dag mee bezig, van lente tot herfst.”
Pim: “Weet je wat het is, volgens mij? Je hebt maar één tegenstander: jezelf. Hoe frustrerend de missers ook zijn, die ene perfecte slag kan alles goedmaken. Dan krijg je echt een adrenalinestoot. Je wordt er een beetje verslaafd aan. En het is een gentleman’s game: je doet het zoals het hoort, je probeert niet in het geniep te winnen. Ook dat is uniek aan golf: dat je jezelf straf moet toekennen.”
Gaëtan: “Als je je fout niet zou toegeven, dan speelt dat in je hoofd.”

fin de golf

Welk hoogtepunt in de golfgeschiedenis blijft je bij?

Pim: “Toen mijn zoon en later mijn dochter Belgisch kampioen werden, natuurlijk.”

En van deze competitie?

Gaëtan: “Voor mij is het de weg die we hebben afgelegd. Je ziet weinig andere vader-zoonduo’s. Dat ik dit samen met mijn vader heb kunnen doen – ronde na ronde samen doorgaan – steekt er voor mij bovenuit. De reis naar de finale wordt sowieso één van de mooiste momenten van 2019. Want de kans dat we dit nog eens kunnen meemaken, is heel klein.”

Tot slot: waarom zouden mensen moeten deelnemen aan de Audi Quattro Golf Cup?

Pim: Het is een prachtig toernooi, dat van begin tot einde goed georganiseerd is.