Moet u weten: het laatste nieuws uit de autowereld

Audi Magazine

De wereld van de mobiliteit is continu in verandering. Daarom brengt Audi u op de hoogte van de belangrijkste nieuwigheden en innovaties. In februari draait alles rond duurzame technologie. Daarnaast is het ook uitkijken naar een zone 30 voor heel Vlaanderen … of niet?

Autonieuws: dit moet u weten in februari
Audi e-tron

Audi e-tron in top 3 populairste elektrische wagens in België

De Audi e-tron is een succes. Het model kroonde zich eerder al tot de best verkochte 100% elektrische SUV in Europa, en veroverde de harten van de Noren als populairste personenwagen tout court. Vandaag pronkt de Audi e-tron in België op de tweede plaats van best verkochte elektrische wagens. Een mooie erkenning, want deze duurzame wagen wordt in ons land gemaakt. Een tikje patriottisme waarmee u in dit geval gerust mag uitpakken, want de Brusselse fabriek produceert zijn wagens zelfs volledig CO2-neutraal.

Ontdek de e-tron modellen
Audi

Audi past gamma aan conform nieuwe Euro 6d-norm

Sinds begin 2021 leverde Audi aanzienlijke inspanningen om zijn gamma om te zetten naar de nieuwe Euro 6d-emissienorm, die op 1 januari is ingegaan. Alle modellen die momenteel in het verkoopprogramma zijn opgenomen, voldoen aan de strenge emissielimieten. Sterker nog: de waarden die Audi nastreeft zijn in alle omstandigheden lager dan degene die de EU oplegt.

De Euro 6-emissienorm is al sinds begin 2015 van kracht voor nieuwe wagens. Met elk nieuw niveau van de norm verstrengt de EU de eisen voor het meten en testen nog verder. Zo is de nieuwe Euro 6d-norm nog sterker gericht op Real Driving Emissions (RDE).

De omzetting was een organisatorische krachttoer voor het bedrijf. De uitdaging bestond erin de bestaande capaciteiten van de testopstellingen in Ingolstadt en Neckarsulm zo goed mogelijk te benutten – ondanks de verloren werkuren en productieonderbrekingen als gevolg van de coronacrisis. Momenteel zijn 193 modellen gecertificeerd volgens het nieuwe niveau van de emissienorm. In de volgende maanden komen daar nog een aantal modellen bij.

Zone 30 in vlaanderen

Vlaanderen denkt na over algemene zone 30

In het Brussels Gewest is het al zo sinds 1 januari 2021: verplaatst u zich er in de bebouwde kom, dan moet u uitgaan van een maximumsnelheid van 30 km/u (in plaats van de gebruikelijke 50 km/u).

De Brusselse hoofdstad volgt daarmee het voorbeeld van steden als Parijs, Rijsel en Berlijn, en ook Charleroi en Luik denken erover na. En binnenkort maakt ook Vlaanderen de switch – tenminste als het afhangt van de Vlaamse parlementsleden Annick Lambrecht (sp.a) en Stijn Bex (Groen). Zij dienden een voorstel in voor een algemene zone 30 in de bebouwde kom. 50 km/u zou dan de uitzondering worden in plaats van de norm.

Hoofdreden van het voorstel is de veiligheid van zwakke weggebruikers. Die zijn nog al te vaak het eerste slachtoffer bij ongevallen. Door de nieuwe snelheidsbeperking zou de kans op ernstig letsel voor hen aanzienlijk dalen.

Of het voorstel ook effectief wordt uitgevoerd, is natuurlijk nog de vraag. U hoort het alvast van ons als het zover is.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels