Moet u weten: het laatste nieuws uit de autowereld

Audi Magazine

De wereld van de mobiliteit is continu in verandering. Daarom brengt Audi u op de hoogte van de belangrijkste nieuwigheden en innovaties. In maart leggen we de focus op elektrisch rijden. En daar is heel wat in beweging. Zo is het fenomeen ‘laadstress’ binnenkort wellicht voorgoed verleden tijd …

Moet u weten: het laatste nieuws uit de autowereld
Continental lanceert banden voor uw elektrische SUV

Continental lanceert banden voor uw elektrische SUV

Zomerbanden en winterbanden kende u al. Allseasonsbanden vast ook. Maar wist u dat er ook voor elektrische SUV’s speciale banden op de markt zijn? Zoals u weet, is het belangrijk de juiste banden voor de juiste omstandigheden te hebben. Ook de correcte bandenspanning en uitlijning zijn belangrijk. Dat zorgt niet alleen voor minder slijtage, maar verhoogt ook uw veiligheid. En aangezien elektrische SUV’s door de batterijen vaak ook een hoger gewicht hebben, ontwikkelde bandenfabrikant Continental nu als eerste speciale banden. Die ‘High Load’ (of HL) banden zijn beter bestand tegen de belasting van een SUV met zware batterijen.

Vlaanderen en Brussel maken 1,6 miljoen euro vrij voor laadinfrastructuur

De Vlaamse en Brusselse overheid slaan de handen in elkaar om de transitie naar duurzamere mobiliteit te stimuleren. En dat is goed nieuws voor u, want samen leggen ze 1,6 miljoen euro aan subsidies op tafel voor elektrische laadinfrastructuur. De focus ligt daarbij op normale, snel- en ultrasnelladers langs de Europese snelwegen én voor stedelijke knooppunten, zowel op publiek als privaat (maar wel publiek toegankelijk) domein. Het Brussels Gewest is zelf bijvoorbeeld zo’n stedelijk knooppunt. Alweer een reden om te switchen naar elektrisch ...

Laadstation bij elk tankstation op Franse snelwegen

Laadstation bij elk tankstation op Franse snelwegen

En ook in Frankrijk dragen ze hun steentje bij aan een duurzamere toekomst. Daar moeten vanaf 1 januari 2023 alle tankstations (de zogeheten ‘Aires de service’) langs de Franse snelwegen een laadstation voor elektrische wagens hebben. Frankrijk bereidt zich daarmee voor op de verwachte toename van elektrische wagens op de weg. Tegen eind 2021 zouden er al 100.000 snelladers beschikbaar moeten zijn in de Franse tankstations. Zo verdwijnt het woord ‘laadstress’ wellicht binnenkort alweer uit ons vocabulaire.

Doel: 1 miljoen openbare laadpalen in de EU tegen 2024

Doel: 1 miljoen openbare laadpalen in de EU tegen 2024

Laadstress, zeiden we? Om die te vermijden is er wél een streefdoel nodig: 1 miljoen laadpalen in de EU tegen 2024. Tenminste, dat schrijven de Europese constructeursvereniging ACEA, Transport & Environment en de koepelorganisatie voor de Europese consumentenverenigingen BEUC in een gezamenlijke brief naar de bevoegde EU-commissarissen. De EU legde zelf namelijk strengere normen op aan autobouwers om de CO2-uitstoot te reduceren. Met als gevolg een golf van elektrische wagens op de markt. Maar om een echte elektrificatie mogelijk te maken, moet ook de infrastructuur er versneld komen, vinden de schrijvers van de brief. Daarom vragen ze de EU om 1 miljoen als ambitieuze doelstelling op te leggen.

Laadpalen verplicht aan nieuwbouw sinds 11 maart

Laadpalen verplicht aan nieuwbouw sinds 11 maart

Dat er laadpalen nodig zijn om meer bestuurders te laten overschakelen naar elektrisch, is duidelijk. Daarom geeft een nieuwe Europese richtlijn aan dat de nodige laadvoorzieningen verplicht moeten zijn aan nieuwe gebouwen (of ingrijpende renovatieprojecten). Vlaanderen volgt die richtlijn op: 11 maart 2021 ging ze in. Wilt u nu dus bouwen of grondig verbouwen? Dan moet u de nodige laadinfrastructuur aanleggen, afhankelijk van het aantal parkeerplaatsen. In 2025 breidt de nieuwe regelgeving verder uit naar bestaande gebouwen.

Zo laadt u uw e-tron makkelijk op

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels