Op ontdekking door België tijdens de Open Monumentendag

Audi Magazine

Bij het begin van het nieuwe schooljaar zullen weer duizenden bezoekers van de partij zijn voor de Open Monumentendagen. En terecht. Velen van ons kiezen voor een dagje toerist in eigen land, en ontdekken of herontdekken zo de talloze pareltjes die België rijk is. Of u zich nu laat verrassen in Vlaanderen, Wallonië of in onze hoofdstad, één ding is zeker: uw Audi brengt u met plezier van noord naar zuid, en van oost naar west.

Op ontdekking door België tijdens de Open Monumentendag
Op weg naar Brussel en zijn Heritage Days.

Op weg naar Brussel en zijn Heritage Days.

Onze mooie hoofdstad kiest voor een aparte naam voor z’n erfgoeddagen. Brussel wil van deze 33ste editie immers een dynamischer, inclusiever en breder evenement maken. Het woord "heritage" of erfgoed verwijst naar de meer immateriële zaken. Hiermee wordt de rijkdom aan gebouwen, instellingen en onroerend goed bedoeld, maar ook alles wat te maken heeft met de gewoonten en het leven van de Brusselaars.

Het thema van de "Heritage Days" wordt dit jaar "Meeting points", namelijk parken, markten, cafés en restaurants, literaire kringen, balzalen en theaters ... en tal van andere iconische ontmoetingsplaatsen.

Afspraak op zaterdag 18 en zondag 19 september in het Brussels Gewest en op het hele grondgebied van de stad Brussel.

Info en inschrijvingen
Open Monumentendag in Vlaanderen, niet te missen!

Open Monumentendag in Vlaanderen, niet te missen!

Op zondag 12 september openen in de Vlaamse provincies de deuren van de 400 meest prestigieuze plaatsen en monumenten, waar u gratis ons erfgoed kunt ontdekken. Thema van dit jaar: inclusie en diversiteit. Talloze wandelroutes, waarvan sommige speciaal voor mensen met een beperkte mobiliteit, gratis toegankelijke musea en rondleidingen dompelen u onder in de rijkdom van het Vlaamse erfgoed. Daarnaast kunt u ook kennismaken met privé-woningen uit een bepaald tijdperk of met een bijzondere architectuur.

Stap dus met het hele gezin in uw Audi en rij naar Egelsvennen

Stap dus met het hele gezin in uw Audi en rij naar Egelsvennen, een architectonisch pareltje en een van de mooiste wijken van België, naar Mol of naar de recent gerestaureerde Sint-Odulphus-crypte in Borgloon. Bewonder de metamorfose van Hotel Kronacke in Tienen. Lekker uitwaaien met de kinderen? Klim in een ​​18e-eeuwse molen in Antwerpen of bezoek de Broeltorens, ongerepte middeleeuwse architectuur in Kortrijk. Ook de adembenemende villa De Bondt in Gent verwacht u. En wat dacht u van een nostalgische terugblik naar het vissersverleden van De Panne? Een kleine trip door Vlaanderen op 12 september? Ideaal om samen heel wat te ontdekken, zeker als uw Audi u in alle comfort naar de talrijke bezienswaardigheden brengt.

Info en inschrijvingen
Richting Wallonië met zijn erfgoed, bewoners en visie op vrouwen.

Richting Wallonië met zijn erfgoed, bewoners en visie op vrouwen.

Dit jaar vinden “Les Journées du Patrimoine”, de Waalse tegenhangers van de Open Monumentendag, plaats op 11 en 12 september. Deze vallen samen met het Feest van het Waalse Gewest, de ideale ingrediënten dus voor een boeiende trip door het zuiden van ons land. Parkeer uw Audi op een van de vele parkings in de buurt van de feestlocaties en laat u onderdompelen in de warme en bruisende sfeer.

Folklore en muziek, gezelligheid en diversiteit: het Feest van het Waalse Gewest in Luik en Namen is een niet te missen evenement geworden voor alle Belgen. De Provincie Luik zorgt opnieuw voor een gevarieerd en gratis programma in de Vurige Stede, met o.a. een opendeurdag van de opera in het thema van de vrouw, een bezoek aan het Paleis van de Prins-bisschoppen en verschillende boeiende themawandelingen. In Namen loont het aloude gevecht van de steltenlopers, op zondagmiddag op de Place Saint-Aubain, zeker de moeite. Zowel in Luik of Namen kunt u niet anders dan even halt houden bij een van de vele stalletjes met peket (jenever), een traditie die zelfs ouder is dan Les Journées du Patrimoine. Uiteraard om met mate van te genieten.

Ontdek de duurzame kanten van Gent

Les Journées du Patrimoine worden dit jaar georganiseerd rond het thema “vrouw en erfgoed”. In 2021 worden vrouwen gevierd die in de oude of recente geschiedenis een rol hebben gespeeld op iconische plaatsen in de streek. Vrouwen die belangrijk waren in kerken of gebedshuizen met bijvoorbeeld de naam van een vrouwelijke heilige, of die beroemd zijn geworden dankzij de aanwezigheid van een vrouw. Of erfgoed dat belangrijk was in het kader van de ontwikkeling van vrouwenrechten in België.

De vrouwen die de soldaten volgden tijdens de Slag bij Waterloo, de gravinnen van Braine-Le-Château, de kerk van Sainte-Catherine in Bonlez, de opmerkelijke maar weinig bekende vrouwen van het administratief centrum in Rebecq, de dames van Rixensart met het kasteel en zijn donjon uit de dertiende eeuw ... allemaal plaatsen, monumenten en rondleidingen waar vrouwen een belangrijke rol spelen voor het Waalse erfgoed. Bent u nieuwsgierig geworden? Parkeer uw Audi voor het prestigieuze Château de Rixensart, waar op 10 september de inhuldiging plaatsvindt van deze 33ste editie van Les Journées du Patrimoine.

Info en inschrijvingen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels