125 jaar ABT: 12 mijlpalen in de geschiedenis van het tuningbedrijf

Audi Magazine

Johann Baptist Abt was een man met een visie. 125 jaar geleden richtte de Duitser zijn eigen smederij op. Maar daarmee ging hij net iets verder dan het traditionele vervangen van hoefijzers en repareren van koetsen. Een innovatieve spirit die het familiebedrijf ver bracht, en die later ook de aandacht trok van Audi. Onder de noemer Audi Sport Team Abt Sportsline staan beide bedrijven vandaag samen aan de top van de DTM. Met komend seizoen voor het eerst een vrouw achter het stuur: Sophia Flörsch. Tijd voor een terugblik op de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van het bedrijf.

125 jaar ABT: 12 mijlpalen in de geschiedenis van het tuningbedrijf
Johann Baptist Abt begint zijn eigen smederij

1896: Johann Baptist Abt begint zijn eigen smederij. Hij gelooft in innovatie, dus gaat hij net dat stapje verder dan zijn collega’s. Zo bedenkt hij een koets die ook kan worden uitgerust met ski’s om strenge, sneeuwrijke winters te trotseren. Uitdagende mobiliteitsthema's zijn sindsdien een terugkerend motief in de geschiedenis van ABT. Ze effenden het pad voor de tuningdivisie die het levenslicht zag in de autosport.

1950: Kleinzoon Johann neemt deel aan zijn eerste autorace en krijgt de smaak te pakken. Hij zal in totaal aan zowat 300 races deelnemen. Uit zijn liefde voor de autosport zal later de racing- en tuningtak van Abt groeien.

1967: ABT Tuning ziet het levenslicht. Voor het eerst zal de familie Abt ook echt aan auto’s sleutelen.

Wanneer Volkswagen de Golf uitbrengt, is ABT Sportsline er als de kippen bij om het model te upgraden.

1978-1980: Wanneer Volkswagen de Golf uitbrengt, is ABT Sportsline er als de kippen bij om het model te upgraden. Het familiebedrijfje groeit stilaan uit tot één van de belangrijkste tuningbedrijven voor Volkswagen, met onder meer bodykits, velgen, veren en andere onderdelen in het gamma. In 1980 lanceert ABT het eerste chiptuning-apparaat om de snelheid van motoren elektronisch op te drijven. Gouden tijden breken aan voor het bedrijf.

1991: Hans-Jürgen Abt en Christian Abt – broers en de zoons van Johann – nemen de leiding van het bedrijf over. Met meteen een eerste wapenfeit: de oprichting van ABT Sportsline GmbH en een eigen raceteam. Christian ontpopt zich tot een uitstekend racepiloot, die verschillende overwinningen op zijn naam mag schrijven.

1999: Het succesverhaal van Audi en ABT Sportsline in de DTM begint. De piloten van Abt rijgen de zeges aaneen in de wagens van Audi. Intussen blijft ook het bedrijf groeien en bloeien, met zo’n 200 werknemers in 70 landen in het jaar 2000.

Abt Sportsline wordt een van de officiële fabrieksteams van Audi

2004: Abt Sportsline wordt een van de officiële fabrieksteams van Audi, onder de naam Audi Sport Team Abt Sportsline.

2009: Audi en ABT Sportsline schrijven autosportgeschiedenis. Met piloot Timo Scheider winnen ze voor het derde jaar op rij de titel in de DTM: geen enkele andere fabrikant deed het hen ooit voor. Scheider kaapt de overwinning tijdens een razend spannende race in Hockenheim.

2014: Audi Sport Team Abt Sportsline stapt in de Formule E. Daniel Abt zet als achterkleinzoon de familietraditie voort als racepiloot, maar het is collega en eerste piloot Lucas di Grassi die de eerste overwinning zal behalen voor Audi.

Na drie seizoenen behaalt het Audi Sport Team Abt Sportsline eindelijk de overwinning in de Formule E

2017: Na drie seizoenen behaalt het Audi Sport Team Abt Sportsline eindelijk de overwinning in de Formule E, met Lucas di Grassi als kampioen. Het wordt een topjaar voor de twee bedrijven, want hetzelfde jaar behaalt Matthias Ekström ook zilver in de DTM.

2020: ABT Sportsline rijdt een mooie toekomst tegemoet in de Extreme E, het elektrische eco-rally kampioenschap, met Mattias Ekstrom en CUPRA.

2021: En ook dit jaar begint met een mijlpaal. ABT Sportsline zal in het seizoen van 2021 aantreden in de DTM met de Audi R8 LMS. En dat met een wel heel opvallende piloot: de 20-jarige Sophia Flörsch vervoegt het team van Mike Rockenfeller en Kelvin van der Linde. Daarmee is ze de eerste vrouw die rijdt voor het ABT Sportsline-team en nog maar de vierde vrouw ooit in de DTM. Tijd om opnieuw geschiedenis te schrijven!

Benieuwd naar de geschiedenis van ABT Sportsline?

Benieuwd naar de geschiedenis van ABT Sportsline? Ontdek het volledige verhaal en alle beelden.

Meer via ABT Sportsline

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels