DTM op de Nürburgring:
twee zeges en de constructeurstitel voor Audi

Audi Magazine

Nadat het Grand Prix-circuit tijdens het eerste weekend vorige week het strijdtoneel vormde voor twee races, was de Nürburgring dit weekend op het sprint-tracé opnieuw gastheer voor twee DTM-manches, in het kader van de zesde afspraak van het seizoen. Audi sloeg een grote slag, want op zes races van het einde van het Duitse toerismewagenkampioenschap veroverde het merk met de vier ringen reeds de titel bij de constructeurs. Een glansprestatie dus in het laatste jaar in de discipline.

DTM op de Nürburgring: twee zeges en de constructeurstitel voor Audi
Audi DTM

Audi heeft deze twaalfde DTM-constructeurstitel te danken aan een opnieuw collectief sterke prestatie van zijn rijders. Robin Frijns, vorige week reeds winnaar van race 2, pakte op zaterdag een tweede opeenvolgende zege op de Nürburgring. Na een uitstekende start loodste de Nederlander zijn Audi RS 5 DTM perfect door drie safety car-neutralisaties om uiteindelijk de zege te claimen, voor polesitter René Rast. “Dit was een zware wedstrijd”, vertelde Robin Frijns na de finish. “Telkens ik een kloofje sloeg, verscheen de safety car op de baan en kwam ik onder druk te staan van René Rast. Daardoor moest ik geconcentreerd blijven om te vermijden dat ik fouten maakte.”

DTM win

En waar was Nico Müller in dit verhaal? Hij beperkte de schade door belangrijke punten te sprokkelen. De leider in de puntenstand werd bij de eerste herstart rond getikt door een concurrent en moest nadien alle zeilen bijzetten om van de laatste naar de vijfde plaats op te rukken. Al bij al een goed resultaat voor de Zwitser, die de snelste wedstrijdronde liet optekenen, maar zonder twijfel op een betere prestatie had gehoopt.

DTM race

De dag nadien nam Müller echter wraak met stijl door voor de vijfde maal dit seizoen te zegevieren, met bijna 12 seconden voorsprong. De Audi Sport Team Abt Sportsline-rijder bleef polesitter Robin Frijns en regerend kampioen René Rast voor. “Deze zege voelt goed, want het geluk ontbrak een beetje bij de laatste twee wedstrijden”, benadrukte de winnaar. “Het is echt geweldig om op deze manier te kunnen domineren en ik ben dan ook erg blij voor het team. Dat werkt tot in de late uurtjes om mij een perfecte wagen te geven.”

DTM podium

Met deze triple en de dubbel van de dag voordien staken de Audi RS 5 DTM in de Eifel met kop en schouders boven hun concurrenten uit. Dat was echter niet de enige reden tot vreugde! In de WRT-clan toonde Ferdinand Habsburg dat hij niet alleen over een puik ritme beschikt, maar dat hij tevens zeer constant kan zijn. De Oostenrijker besloot de twee races op een 7e en 6e plaats, maar hij liet zich vooral opmerken met een tweede chrono bij de tweede kwalificatiesessie. Veelbelovend voor het seizoenseinde!

DTM vlaggenrit

Audi Sport Team Phoenix van zijn kant kende een lastige meeting. Mike Rockenfeller (9e en 7e) en Loïc Duval (opgave en 9e) hebben niettemin hun steentje bijgedragen aan de titel van Audi door enkele punten te sprokkelen.

In de voorlopige rangschikking bij de rijders prijkt Nico Müller (242) nog steeds op kop met 18 punten voorsprong op teamgenoot Robin Frijns (224) en 47 op René Rast (195). Behoudens verrassingen zullen deze drie heren onderling uitmaken wie met de kroon huiswaarts mag keren. De hoogst gerangschikte BMW-rijder telt 88 punten. Afspraak op 11 oktober op Circuit Zolder, in België!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels