Audi verbetert zijn logistiek dankzij augmented reality

Wanneer augmented reality de realiteit verbetert:
logistieke planning bij Audi

Audi Magazine

Het virtuele gaat de realiteit vooraf bij Audi. Dat bewijzen de nieuwste vorderingen op het gebied van logistieke planning. Voor de bouw van zijn nieuwe fabrieken en de indeling van zijn productiecentra, maakt het merk met de vier ringen nu gebruik van augmented reality. Een oplossing die toelaat eerder, sneller en dus efficiënter te werken.

Aan de installatie van een productielijn kwamen vroeger in de eerste plaats fysieke prototypes te pas. Die werden dan in een ruimte geplaatst, een beetje zoals meubels in een kamer zetten om de indeling van een woning te bepalen. Maar dit langzame en bovendien dure proces is inmiddels achterhaald. En niet voor niets: augmented reality maakt het mogelijk om veel sneller te werken.

Wanneer augmented reality de realiteit verbetert
De werkelijkheid voorbij

De werkelijkheid voorbij

Stel het u even voor: de logistieke planners van Audi krijgen het verzoek om een ​​nieuwe productiehal in te richten. Ze gaan er uiteraard heen, maar louter uitgerust met een tablet of computer en een augmented reality-headset. Die laatste, de Microsoft HoloLens 2, geeft hen toegang tot de LayAr (Layout + Augmented Reality) -systeemdatabase. Daarmee kunnen ze productielijnen of objecten zoals planken of containers op ware grootte selecteren en als 3D-hologrammen in de ruimte plaatsen. Ze kunnen ze aanraken, verplaatsen of zelfs vervangen zo vaak ze willen, om zo tot een identieke weergave van de (toekomstige) werkelijkheid te komen. Het resultaat slaan ze op, om het te analyseren en eventueel nog te verbeteren.

Sneller en efficiënter

Die nieuwe manier van werken brengt voor Audi een aantal aanzienlijke voordelen met zich mee. Ten eerste kan het werk eerder beginnen, zelfs al voor er iemand ter plaatse moet komen. Dankzij de afmetingen die zijn vastgelegd in de software van de headset, hoeven de planners hem simpelweg op hun hoofd te zetten om zich naar de productiehal te ‘transporteren’. Een onmiskenbare tijdwinst.

Technologie met een toekomst

Deze methode is bovendien erg efficiënt. Iedereen kan tegelijkertijd aan het project werken. Door synchronisatie worden dezelfde afbeeldingen op meerdere AR-apparaten tegelijkertijd weergegeven. Alle betrokkenen kunnen de wijzigingen in realtime zien. Wordt er een aanpassing doorgevoerd? Dan kunnen ze meteen verder werken op basis van de nieuwe configuratie. In de toekomst kunnen specialisten uit andere fabrieken, of die van thuis werken, ook eenvoudig meebeslissen dankzij videoconferenties. Dat alles moet ervoor moeten zorgen dat eventuele problemen ruim op tijd naar boven komen en snel worden opgelost.

Technologie met een toekomst

Deze manier van werken is voorlopig nog vrij nieuw binnen de Audi-groep. Wat de productie van nieuwe wagens betreft, mocht de nieuwe Audi e-tron GT alvast de spits afbijten. Daar lag augmented reality aan de basis van het ontwerp van de productielijn. Maar gezien de positieve resultaten met de technologie, zouden andere modellen en fabrieken snel moeten volgen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels

  • e-tron-gt-concept_Header_alt.jpg
    De nieuwe Audi e-tron GT concept: uniek productieproces en opvallend eigen geluid
    Lees het artikel
  • 3d-e-tron-gt-header.jpg
    Virtual reality en 3D: Audi innoveert voor de productie van de Audi e-tron GT
    Lees het artikel
  • di-grassi-audi-1920x1080_Header.jpg
    Lucas di Grassi voelt Audi RS e-tron GT aan de tand: de indrukken van een kampioen
    Lees het artikel