Greentech Festival: Audi is klaar voor de toekomst

Audi Magazine

Duurzaamheidsambities zijn bij Audi allesbehalve loze woorden. Waar mogelijk toont het merk met de vier ringen hoe ver het al gevorderd is in zijn parcours. Het Greentech Festival, dat innovaties in duurzame ontwikkeling en groene energie in de kijker zet, was dan ook een niet te missen evenement. Gezien de huidige situatie, vond het uitzonderlijk online plaats. Maar zelfs vanop afstand was de vooruitgang van Audi op het vlak van duurzaamheid duidelijk zichtbaar.

Greentech Festival
Greentech festival

Audi is een van de medeoprichters van het Greentech Festival, het festival voor innovaties in groene technologie. Het evenement is de gedroomde gelegenheid om te proeven van een duurzamere toekomst en van initiatieven die de omgevingskwaliteit nu al verbeteren. De tweede editie vond plaats op 17 en 18 september en daar was Audi natuurlijk bij. Met heel wat te vertellen over zijn plannen voor een volledig CO2-neutrale productie.

De Audi Q4 Sportback e-tron: een concept komt tot leven

Audi wil in 2025 meer dan 20 volledig elektrische modellen aanbieden. De ontwikkeling van dat gamma is in volle gang en krijgt stilaan vorm. Op het Greentech Festival presenteerde Audi met trots de Audi Q4 Sportback e-tron, een compacte SUV-coupé. Zijn troeven springen meteen in het oog: een dynamisch en elegant design, de quattro vierwielaandrijving, twee krachtige motoren en een uitzonderlijke autonomie. Met een WLTP-radius van meer dan 450 kilometer, legt de conceptwagen de lat bovendien erg hoog voor zijn categorie. Varianten zouden zelfs een bereik van meer dan 500 kilometer moeten halen. Afspraak op de weg in 2021 …

Mission Zero

Mission:Zero: naar 0 gram CO2-uitstoot in de hele keten

Met de ontwikkeling van zijn elektrische aanbod reduceert Audi de CO2-uitstoot van zijn nieuwe wagens al drastisch. Maar daar blijft het niet bij. De volledige productieketen moet uiteindelijk CO2-neutraal worden. En om daar te geraken, neemt het merk talrijke initiatieven. Die brengt het merk met de vier ringen samen onder de noemer Mission:Zero, een duurzaamheidsprogramma dat vooral betrekking heeft op de productie en logistiek.

Er zijn vier hoofdthema’s: decarbonisatie, zuinig watergebruik, efficiënt gebruik van grondstoffen en biodiversiteit. Voor aluminium past Audi bijvoorbeeld al het principe van het gesloten circuit toe, wat helpt om overconsumptie van deze kostbare grondstof te voorkomen. De doelstelling voor de gehele Audi-groep is duidelijk: alle productiesites moeten tegen 2050 gecertificeerd CO2-neutraal zijn. Audi Brussels, de bakermat van het Audi e-tron-gamma, verwezenlijkte dit overigens al in 2018. Audi Hongarije volgt dit jaar.

Samenwerking Climeworks

CO2 uit de lucht halen: samenwerking met Climeworks

Om CO2 uit de lucht te halen, lijkt het Zwitserse bedrijf Climeworks de oplossing te hebben gevonden. In IJsland bouwde het de grootste filter- en opslagfaciliteit ter wereld. Doel? Atmosferische CO2 omzetten in steen. Omdat Audi sterk gelooft in de toekomst van deze innovatieve technologie, bundelde het de krachten met deze circulaire startup. De faciliteit zal zo in opdracht van Audi 1.000 ton CO2 uit de atmosfeer halen.

Greentech slogan

Audi Foundation for the Environment: omdat elke actie telt

Velen willen van onze wereld een betere plek maken, maar niet iedereen heeft de middelen of de tools om een eigen project op te zetten. Daarom ondersteunt Audi tal van initiatieven via de Audi Environmental Foundation. Op het Greentech Festival werd de start-up Nunam in de schijnwerpers gezet. Dit bedrijfje van de Duits-Indiase Prodip Chatterjee wil voortijdige recyclage van elektronisch afval voorkomen.
Concreet koopt Nunam afgedankte laptopbatterijen bij schroothandelaren in de Indiase staat Karnataka en gebruikt het de batterijcellen voor energieopslag. De gerecycleerde elementen leveren elektriciteit aan objecten die kleine hoeveelheden energie verbruiken, zoals smartphones, ventilatoren of lampen, en kunnen ook dienen als energiebron voor mensen op het Indiase platteland.

Dat de editie van 2020 van het Greentech Festival geslaagd was voor Audi, staat buiten kijf. Veel projecten kregen al vorm, andere zien binnenkort het daglicht. De innovatie gaat in elk geval dag na dag verder, om onze mobiliteit én onze wereld duurzamer te maken. En binnenkort ziet u de volgende concrete resultaten op onze wegen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels