Pionier van licht | audi.be
Audi Q5 - Pionier van licht.

Lichtinnovaties tot in het kleinste detail.

Voor Audi is licht meer dan alleen verlichting. De lichten zijn keer op keer indrukwekkende technologische hoogstandjes, benadrukken de technologische vooruitstrevendheid van het merk en brengen de slogan Vorsprung durch Technik tot leven. Ze zijn doordacht tot in het kleinste detail en vormen een essentieel onderdeel van het ontwerp van de wagen. Bovendien zijn ze een op zichzelf staand communicatiemiddel. Op de weg zal het niemand ontgaan: elke Audi heeft zijn unieke, herkenbare lichtsignatuur. En dat maakt een wereld van verschil.

Licht biedt zoveel meer dan alleen verlichting bij een Audi: de koplampen zijn een zeer bepalend designkenmerk en geven uitdrukking aan digitale technologie.

De lichtsignatuur bepaalt het karakter van een Audi.

De drijvende kracht achter de lichtinnovaties is César Muntada, hoofd lichtontwerp bij Audi. De ontwerper, geboren in Barcelona en sinds 2007 deel van het team bij Audi, gebruikt licht om het karakter van de wagen vorm te geven. “Licht weegt misschien niets, maar het draagt ​​niettemin een aanzienlijk gewicht. Als mens is onze perceptie van de wereld sterk afhankelijk van hoe het licht haar weergeeft. Licht is een belangrijk innovatiegebied voor Audi; het maakt deel uit van ons DNA. Design en technologie komen samen om een ​​emotionele ervaring te creëren, die duidelijkheid en een unieke esthetiek creëert."

De uiterst functionele koplampen en achterlichten zijn de 'ogen' van de wagen. Ze geven hem zelfs in het donker een onderscheidend gezicht en versterken zijn karakter. “Je kunt in het donker al van een afstand zien dat het een Audi betreft. Want hoewel de lichtsignaturen die we ontwerpen zeer verschillen, onderstrepen ze nog steeds dat de wagen deel uitmaakt van de Audi-familie. Dankzij digitalisering kunnen we nu een lichtontwerp maken dat past bij het karakter van de klant. Ons doel is om de perfecte symbiose te creëren tussen de algemene lijnen van het voertuig en een futuristische look.”

César Muntada is hoofd lichtdesign bij Audi.

Sommigen zien een nieuw type licht. Wij zien een nieuwe visie.

"Met de digitalisering van de lichten kan Audi het samenspel tussen technologie en design versterken, bijvoorbeeld door beweging in licht aan te brengen. De dynamische richtingaanwijzer is niet alleen aantrekkelijk, maar ook een gemakkelijk te begrijpen vorm van informatie voor alle weggebruikers.

Aangezien de eerste indruk blijvend is – of het nu gaat om mensen of wagens – voegen thuiskomst- en vertreksequenties een emotionele lading toe aan de lichteffecten. Het vergrendelen en ontgrendelen van de wagen activeert dynamische lichtsignalisatie in de koplampen en achterlichten die het onderscheidende karakter weerspiegelen.

César legt uit: “We ontwerpen de vorm en beweging van digitale lichtfuncties en creëren zo een unieke esthetiek als onderscheidend Audi-kenmerk. We maken het digitale fysiek tastbaar. "

De verlichting van de wagen van de toekomst biedt nog talrijke mogelijkheden. Koplampen zouden symbolen op de weg kunnen projecteren om andere weggebruikers te waarschuwen voor gevaren, zoals ijsgevaar. Bij Audi kennen de ideeën van designers en lichtingenieurs geen grenzen – alleen wettelijke voorschriften bepalen het kader.

“Als Audi-lichtontwerpers besteden we niet langer alleen onze tijd aan het ontwerpen van lampen, maar ontwikkelen we ook onze eigen op licht gebaseerde taal voor communicatiedoeleinden. We zijn van ‘out of the box denken’ naar ‘out of the box ontwerpen’ gegaan. ''

Een wereldprimeur op de nieuwe Audi Q5¹ premium SUV: de achterlichten met digitale oled²-technologie. Klanten kunnen kiezen uit drie verschillende signaturen.

Sommigen zien een nieuw type licht. Wij zien een nieuwe visie.

Klanten kunnen nu al genieten van de nieuwste generatie Digitale oled-lichttechnologie op de nieuwe Audi Q5¹. De SUV is uitgerust met optionele achterlichten op basis van digitale oled-technologie ², waardoor klanten kunnen kiezen tussen drie verschillende signaturen; een wereldprimeur. Bovendien heeft de klant de mogelijkheid om voor elke signatuur zijn eigen dynamische lichtsequenties voor thuiskomen en vertrek uit huis in te stellen. Een ander hoogtepunt van de wagen is het naderingsdetectiesysteem ³. Als een weggebruiker een stilstaande Audi Q5¹ van achteren binnen een afstand van twee meter nadert, worden alle oled-segmenten als waarschuwing geactiveerd. Wanneer de Audi Q5¹ wegrijdt, keert hij automatisch terug naar de oorspronkelijke lichtsignatuur. Deze functie geeft een eerste indruk van wat er in de toekomst mogelijk zal zijn met car-to-x-communicatie, waarbij het voertuig interactie heeft met zijn omgeving.

O-LED Audi Q5

Ontdek het lichtdesign van de Audi Q5.

Audi staat bekend om zijn geavanceerde lichtontwerp. Lees meer over de nieuwste verlichtingstechnologieën die Audi aanbiedt.

Ontdek de Audi Q5
¹ Audi Q5: Gecombineerd brandstofverbruik*: 9,2-5,9 l/100km; Gecombineerd CO₂-emissie*: 230-146 g/km
² Een deel van de beschreven of getoonde uitrusting is optioneel, die tegen meerprijs verkrijgbaar is. Gedetailleerde informatie over de standaard en meeruitvoeringen vindt u op de website audi.be of bij uw Audi verdeler.
³ Houd er rekening mee dat de systemen alleen binnen hun limieten werken en zijn ontworpen om de bestuurder te helpen. De bestuurder blijft verantwoordelijk voor het zorgvuldig rijden.
* De CO₂-emissie en verbruikswaarden worden alleen ter indicatieve titel gegeven. Het is mogelijk dat de waarden die zijn opgegeven voor een specifieke configuratie van een voertuig verschillen van de waarden die worden weergegeven op het gelijkvormigheidsattest bij aflevering van het voertuig. Bovendien kan dit eventuele verschil de krachtens de toepasselijke wetgeving (sociaal, fiscaal, enz.) verschuldigde bedragen mogelijks beïnvloeden. Contacteer uw verdeler voor alle informatie over de fiscaliteit van uw voertuig.