Bij Audi duimen we deze zomer voor olympische topprestaties van onze sportieve ambassadeurs: de hockeyteams Red Lions en Red Panthers, en gymnaste Nina Derwael. Wanneer onze nationale helden hopelijk een medaille veroveren, dan bevat deze een materiaal dat nóg exclusiever is dan goud, zilver of brons. Met dank aan urban mining.
Na een lange periode van geheimhouding werden in februari de medailles van de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 onthuld. Deze werden ontworpen door het Parijse luxejuwelenhuis Chaumet, en geslagen bij la Monnaie de Paris. De in totaal 5.084 medailles zijn vervaardigd uit gerecycleerd goud, zilver en brons, maar dat is niet het enige materiaal dat een tweede leven krijgt in de eretekens.
In elke medaille zit iets wat de exclusiviteit ervan nog vergroot. Het ontwerp wil een link creëren tussen het meest iconische Parijse monument – de Eiffeltoren – en het meest gegeerde object van de Spelen. Daarom bevat elke medaille een origineel, zeshoekig stukje ijzer van de Eiffeltoren. ‘La dame de fer’ werd gebouwd tussen 1887 en 1889, en onderging in de loop van zijn geschiedenis een aantal renovaties. Hierbij werden delen van de toren verwijderd, die zorgvuldig bewaard bleven. Stukjes metaal hiervan krijgen nu een nieuwe bestemming in de medailles. Kortom, een mooi voorbeeld van ‘urban mining’.
Urban mining, ofwel kostbare materialen recupereren uit afgedankte materialen, wint de laatste jaren enorm aan belang. Dat kan ook niet anders meer. Grondstoffen zoals goud zijn immers ‘eindig’, daarom groeit het bewustzijn dat recyclage ervan een must is. Wist u bijvoorbeeld dat 7% van alle goud ter wereld in ongebruikte elektronische toestellen zit? Om u een idee te geven: in 7 miljoen smartphones zit een hoeveelheid goud die ruim 9 miljoen euro waard is. En wereldwijd zijn zo’n 7 miljard (!) smartphones in gebruik. Urban mining is dan ook letterlijk een goudmijn.
Om kostbare metalen uit elektrische apparaten te halen, worden deze meestal getransporteerd naar overzeese gebieden en daar bij extreem hoge temperaturen gesmolten, wat een zeer energie-intensief proces is. De Britse Royal Mint wil dit anders aanpakken. Deze instelling is bezig met de bouw van een fabriek die dit op kamertemperatuur kan doen, via een nieuw proces ontwikkeld door het Canadese Excir. Hierbij wordt meer dan 99% van het goud uit printplaten gehaald via een chemisch procedé, zonder schadelijke uitstoot van dioxines. Zodra deze fabriek operationeel is, zal ze in staat zijn om tot 75 ton elektronische componenten per week te verwerken, goed voor een productie van honderden kilo’s goud per jaar.
Met het MaterialLoop-project is ook Audi bezig met een vergelijkbaar principe. Hierbij onderzoekt het merk met de vier ringen, samen met vijftien organisaties uit de industrie en research, welke gerecycleerde materialen uit afgedankte wagens hergebruikt kunnen worden. Momenteel is slechts een deel van de materialen in nieuwe wagens afkomstig uit wagens die het einde van hun levenscyclus bereikt hebben. Het doel is een efficiënt circulair proces op gang brengen zonder kwaliteitsverlies, bijvoorbeeld voor materialen als staal en aluminium. Audi wil hiermee de circulaire economie naar een hoger plan tillen, en een voorbeeld stellen voor de auto-industrie.