AI. Audi Intelligence.
Audi België Technology
AI. Audi Intelligence.

AI. Audi Intelligence.

Dat Artificiële Intelligentie (AI) een grote impact zal hebben op alle sectoren, staat nu al vast. Ook in de automobielsector zal deze technologie in de komende jaren voor heel wat verandering zorgen. Audi neemt alvast het voortouw.

Leestijd: 6 min

AI. Audi Intelligence.

Artificiële Intelligentie inzetten op alle afdelingen: dat is het doel dat Audi voor zichzelf heeft gesteld. In zijn streven om een ‘smart factory’ te worden, testen Audi en zijn partners uit de wetenschap en IT vandaag allerlei digitale oplossingen in de productieomgeving in Neckarsulm.

Onderhoudsmomenten voorspellen

Zo kunnen via AI gegenereerde data gebruikt worden om allerlei processen te optimaliseren. Audi wil hiermee bijvoorbeeld onderhoudsmomenten van zijn apparatuur kunnen voorspellen. “Gedigitaliseerde assemblagelijnen vormen de basis van onze visie op de toekomstige productie. Als onderdeel van onze 360factory-productiestrategie streven we wereldwijd naar een nog hogere efficiëntie. In dat opzicht biedt het gebruik van Artificiële Intelligentie een enorm potentieel”, vertelt Gerd Walker, Audi Board Member bij Productie en Logistiek.

Controle van laspunten

Na een succesvol proefproject is Audi ook gestart met de uitrol van een AI-systeem voor kwaliteitscontrole van laspunten in de productie. Stel u even voor: om alle onderdelen in de carrosserie van een Audi A6 Berline met elkaar te verbinden, zijn ongeveer 5.300 laspunten nodig. Tot voor kort gebruikten productiemedewerkers ultrasoon geluid om handmatig de kwaliteit ervan te monitoren, op basis van willekeurige analyses. Met deze methode controleerden ze zo'n 5.000 laspunten per voertuig. Door AI toe te passen, kunnen medewerkers zich nu focussen op mogelijke afwijkingen, en veel efficiënter en gerichter controleren. Bovendien kunnen ze nu per shift ongeveer 1,5 miljoen laspunten op 300 voertuigen controleren. Door dit succes wordt de technische infrastructuur voor AI al geïnstalleerd bij Audi Brussels.

Ontwerp van nieuwe velgen

Ook op het vlak van design opent AI nieuwe mogelijkheden. Met FelGAN – een inhouse programma ontwikkeld door de IT- en Designafdelingen bij Audi – gebruikt het merk deze technologie om het ontwerp van nieuwe velgen te inspireren. De software maakt het voor designers mogelijk om te putten uit een vrijwel onbeperkte pool van nieuwe ideeën en motieven, die ze daarna verder kunnen ontwikkelen en in hun creaties verwerken. Concreet stelt FelGAN zelf fotorealistische ontwerpen voor of combineert het programma bestaande ontwerpen. De tool laat ook toe om in realtime te experimenteren met vorm, kleur, oppervlaktestructuur en andere parameters. De creaties zijn met het menselijke oog niet of nauwelijks nog te onderscheiden van echte foto's. Uiteraard worden de finale beslissingen steeds genomen door Audi specialisten op basis van hun creatieve inzichten en professionele ervaring. Op basis hiervan worden prototypes van de velgen geproduceerd in kunststof of aluminium, met behulp van een hightech freesmachine.

Allesomvattend AI-ontwerpplatform

Thomas Knispel, Head of Machine Learning & Data Science bij Audi: “Vandaag hebben data een enorme toegevoegde waarde voor bedrijven en hun werknemers. Audi heeft als doel een ‘data-driven’ bedrijf te worden. Hiervoor gaan we op veel afdelingen AI inzetten. Ons datateam is dus altijd op zoek naar nieuwe technologieën.” In de toekomst zou de technologie achter FelGAN kunnen worden uitgebreid tot een allesomvattend AI-ontwerpplatform, dat ook als inspiratiebron kan dienen voor ontwerpers van andere Audi afdelingen.