Paradise City: meer beats, minder uitstoot

Meer muziek, minder CO2

Audi Magazine

Sinds de eerste editie in 2015 blijft Paradise City zijn impact op het milieu verkleinen door in te zetten op duurzaamheid. Het avant-garde dancefestival is vandaag een van de meest ecologische ter wereld, met Audi als partner. Een inspirerend voorbeeld.

Paradise City: meer beats, minder uitstoot
Pure muziek

Pure muziek

Van 30 juni tot 2 juli 2023 wordt Paradise City opnieuw georganiseerd in het lieflijke park van Kasteel Ribeaucourt, op een boogscheut van Brussel. De indrukwekkende line-up van het festival brengt het kruim van de elektronische dansmuziek samen, met onder andere Moodyman en Omar S - twee legendes uit Detroit - ambient paus Christian Löffler, rookie van het jaar Interplanetary Criminal, de energieke Hyperaktivist - een Venezolaanse die in Berlijn woont - of de Nederlandse Job Jobse, resident DJ van de legendarische club De School in Amsterdam. Een line-up die kenners enthousiast maakt, maar toegankelijk blijft voor een zo breed mogelijk publiek dankzij de diversiteit. De topaffiche, de vrolijke sfeer, de natuurlijke omgeving: allemaal bijzondere verdiensten van Paradise City. Daarnaast onderscheidt het Brabantse festival zich ook door een ecologische visie die merkbaar is op alle niveaus.

Een inspiratiebron

Een inspiratiebron

Respect voor het milieu combineren met een evenement dat op drie dagen meer dan 34.000 mensen verwelkomt, waarvan er 4.500 op de camping overnachten, vereist een grondige reflectie over alle logistieke aspecten. "We werken al 7 jaar nauw samen met het bedrijf CO2Logic, gespecialiseerd in het berekenen, verkleinen en compenseren van de CO2-voetafdruk", vertelt sustainability manager Esther Koshari. "Vanaf de eerste editie werd ernaar gestreefd dat het festival een ​​zo laag mogelijke impact zou hebben, maar ook een ​​bron van inspiratie zou zijn voor bezoekers, artiesten, partners en alle betrokken partijen.”

Partnership manager Celia Van Vugt benadrukt het belang van elk detail om deze doelstellingen te halen: “Dit jaar is het ontbijt inbegrepen in de prijs van de campingtickets. Dit voorkomt dat bezoekers hun eigen producten moeten meenemen, wat voor extra afval zorgt. We bieden ze in plaats daarvan een buffet aan waarvan we de ecologische voetafdruk beheersen. Over het algemeen is het eten op het festival nu voor 75% plantaardig."

Eerste van de klas

Eerste van de klas

"We zijn optimisten" staat te lezen in de inleiding van de milieuverklaring van Paradise City. Deze overtuiging vertaalt zich in concrete acties tijdens het festival, maar ook doorheen het jaar: acties voor het behoud van de biodiversiteit, het evenwicht van de ecosystemen en de bescherming van de waterzones van het park. Allemaal met overtuigende resultaten.

In december 2022 ontving het festival voor het tweede opeenvolgende jaar het label “Outstanding” – de hoogst mogelijke waardering – van de niet-gouvernementele organisatie AGF. Deze laatste, een referentie op het vlak van het meten van de milieu-impact, onderstreept de prestaties van het festival: "We hebben zelden zo'n nauwkeurige rapportage gezien met zoveel tastbaar bewijs". Een onderscheiding die Paradise City tot het meest ecologisch verantwoordelijke festival van België maakt, en tot een van de groenste ter wereld.

House op zonne-energie

House op zonne-energie

Mobiliteit en energie zijn uiteraard cruciale aandachtspunten in de duurzame aanpak van Paradise City. Bezoekers worden via verschillende stimulansen aangemoedigd om te kiezen voor vervoer met weinig milieu-impact. In samenwerking met Audi maken een gigantisch zonnepaneel van 170 m2 en drie 'ecoplants' het mogelijk om het gedeelte zelf opgewekte elektriciteit in het totale verbruik te verhogen van 10% in 2021 naar 30% in 2022. Festivalgangers kunnen hun smartphone opladen in de Audi 'recharge zone', terwijl ze genieten van een vruchtensap of een massage.

“We kunnen altijd blijven verbeteren”, vervolgt Celia Van Vugt. “Elke vooruitgang stimuleert ons om de volgende stap te zetten en nieuwe oplossingen te vinden om onze ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Zo willen we, net zoals we doen met Audi, het aandeel zelf opgewekte elektrische energie op het festival vergroten, ook voor de verschillende podia.” Het enthousiasme dat Paradise City opwekt, zowel op het vlak van duurzaamheid als artistiek, kan deze ambitie alleen maar aanwakkeren. Zo zorgt het groenste Belgische festival voor een muzikale totaalervaring, in harmonie met de natuur.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels