Lange laadtijden? Niet meer!
Audi België
Laden

Lange laadtijden? Niet meer!

Met zijn eerste puur elektrisch aangedreven seriemodellen, de Audi e-tron, Audi e-tron Sportback, Audi e-tron GT, Audi Q4 e-tron, en zijn grote assortiment plug-in hybrides, heeft Audi zichzelf getransformeerd van een klassieke premiumfabrikant tot een systeemaanbieder voor elektromobiliteit. Dankzij een uitgebreide reeks laadmogelijkheden met intelligente oplossingen voor thuis en onderweg rijdt u elektrisch zonder compromissen sluiten.

Onze hoogtepunten op het gebied van laden:

Een laadstation nodig thuis of op kantoor? EDI staat voor u klaar.

Benieuwd hoeveel de installatie van een laadstation kost? Beantwoord enkele vragen en u weet het snel.
Tip: een elektrische installatie moet wettelijk in orde zijn. U vertrouwt best op een professional om dit na te kijken.

Ontvang binnen enkele minuten een vrijblijvende offerte.

Ontvang binnen enkele minuten een vrijblijvende offerte.

Particulier, zelfstandige, onderneming, fleet manager, werknemer,… Iedereen heeft andere noden op het vlak van elektrisch rijden en laden.
Met EDI laat u zich stap voor stap begeleiden om zo tot de laadoplossing te komen die het best bij uw situatie past.

U bent ook welkom bij uw Audi verdeler. Hij vertelt u graag meer over de laadoplossingen en biedt u een persoonlijke offerte.

Vraag een offerte op maat

Openbaar laden

De laadinfrastructuur groeit voortdurend. Met de e-tron Charging Service hebt u toegang tot meer dan 390.000 laadpunten in 26 Europese landen.

e-tron Charging Service: toegang tot meer dan 200.000 openbare laadpunten

e-tron Charging Service: toegang tot meer dan 390.000 openbare laadpunten

Met de e-tron Charging Service hebt u toegang tot één van de grootste openbare laadnetwerken in Europa:

  • meer dan 390.000 openbare laadpunten in 26 Europese landen – en de service blijft zich uitbreiden
  • Het myAudi-portaal en de myAudi-app bieden een makkelijk en duidelijk zicht op alle laadprocessen op het openbare netwerk, en op alle facturen.
Meer informatie over de e-tron Charging Service
Snel uw wagen opladen met het IONITY-netwerk

Snel uw wagen opladen met het IONITY-netwerk

Audi zet zich in om een krachtig netwerk van laadstations op te bouwen langs de belangrijkste Europese transportassen om u volop te laten genieten van de langeafstandscapaciteiten van uw Audi e-tron. IONITY is een bedrijf dat in 26 Europese landen een snellaadnetwerk van hoofd- en snelwegen opzet en exploiteert. Het duurt ongeveer 30 minuten om de hoogspanningsaccu van de Audi e-tron 55 quattro en de Audi e-tron Sportback 55 quattro op te laden voor een actieradius voor lange ritten – deze modellen gebruiken een laadvermogen tot 150 kW. Deze snellaadstations kunnen alleen worden gebruikt voor volledig elektrische voertuigen. De Audi e-tron GT verbruikt 270 kW vermogen, waardoor hij in 22,5 minuten 80% van zijn actieradius kan bereiken. Ter info: snellaadstations zijn enkel geschikt voor 100% elektrische wagens.

  • Het High Power Charging (HPC)-netwerk, met laadvermogens tot 350 KW, ondersteunt elektromobiliteit over lange afstanden.
  • Gemakkelijke toegang 24 uur per dag, 7 dagen per week
  • Handige facturatie via de e-tron Charging Service
  • De laadstops worden automatisch ingepland met behulp van de e-tron routeplanner

Het snellaadnetwerk is alleen beschikbaar voor Audi e-tron-modellen

Bezoek de website van IONITY
Laden van 5% tot 80% in ongeveer 30 minuten

Laden van 5% tot 80% in ongeveer 30 minuten

Met de Audi e-tron en de Audi e-tron Sportback kunt u korte laadstops maken om de accu in ongeveer 30 minuten 13 van 5% naar 80% te laden aan een high-power laadstation (HPC). De e-tron 55 gebruikt een laadvermogen tot 150 kW14. De Audi e-tron GT doet het nog beter met zijn 270 kW laadvermogen, waarmee hij 80 % van zijn batterij oplaadt in slechts 22,5 minuten. Wilt u de accu tot 100% laden om weer de maximale actieradius te kunnen benutten, dan hebt u dankzij het uitgekiende accumanagementsysteem nog maar 20 minuten extra nodig.

Hoelang moet ik de Audi e-tron laden?

De laadtijd van de accu varieert al naargelang verschillende factoren zoals de omgevingstemperatuur, het gebruik van andere landenspecifieke connectoren en het gebruik van de preconditioning-functie (bijv. airconditioning van het voertuig vanop afstand). Bij gebruik van huishoudelijke stekkers wordt het laadvermogen beperkt door het e-tron-laadsysteem. De laadtijdcalculator houdt rekening met waarden van alle Audi e-tron modellen.

Overzicht van termen

AC/DC

In de afkorting ‘AC/DC’ staat ‘AC’ voor wisselstroom en ‘DC’ voor gelijkstroom. Zowel wisselstroom als gelijkstroom kunnen worden gebruikt om elektrische voertuigen op te laden, terwijl alleen wisselstroom kan worden gebruikt voor plug-in hybrides. Alleen gelijkstroom kan in de accu worden opgeslagen. De wisselstroom moet dus worden omgezet in gelijkstroom. Daarom hebben elektrische voertuigen en plug-in hybrides een AC/DC-omvormer die de wisselstroom van huishoudelijke en industriële stopcontacten, en die van het openbare wisselstroomlaadstation, omzet in gelijkstroom en deze opslaat in de hoogspanningsaccu. Bij het laden van een elektrisch voertuig met gelijkstroom (bijv. aan openbare DC- of HPC-laadstations met ingebouwde AC/DC-omvormer) vloeit de stroom rechtstreeks in de hoogspanningsaccu. Hierdoor kunnen hogere laadstromen worden behaald en kan het voertuig sneller worden geladen.

Netwerk van de e-tron Charging Service

Het netwerk van de e-tron Charging Service biedt toegang tot meer dan 260.000 laadpunten in 25 Europese landen (sinds juni 2020). Gebruikers van de Audi e-tron-laadservice hebben de keuze uit twee aantrekkelijke tarieven die passen bij hun dagelijkse rijroutine.

HPC

HPC staat voor High Power Charging en zorgt ervoor dat een elektrisch voertuig sneller kan worden geladen, vooral tijdens lange ritten. IONITY is een HPC-aanbieder en zal tegen 2020 over ongeveer 400 laadstations beschikken, met gemiddeld 6 laadpunten, in 25 landen. IONITY-laadstations maken een laadvermogen tot 350 kW mogelijk. Het duurt ongeveer 30 minuten 13 om de hoogspanningsaccu van de Audi e-tron en Audi e-tron Sportback aan een snellaadstation te laden voor een actieradius voor lange afstanden – de Audi e-tron 55 quattro14 en Audi e- tron Sportback 55 quattro14 bereiken een laadvermogen tot 150 kW, en de Audi e-tron 50 quattro en Audi e-tron Sportback 50 quattro bereiken een laadvermogen tot 120 kW. De Audi e-tron GT is nog sneller. Met een laadvermogen van 270 kW kan de batterij in slechts 22,5 minuten 80% worden opgeladen.

Veelgestelde vragen over laden

Waarom kan ik alleen met 11 kW laden aan een 22 kW laadstation?

Er is standaard een boordlader (OBC) met 11 kW in het voertuig ingebouwd. Voor de Audi e-tron 55 of Audi e-tron Sportback 55 kan optioneel een tweede boordlader worden besteld. Met twee ingebouwde laders is AC-laden tot 22 kW mogelijk. Bij gebruik van gelijkstroom (DC) laadt de Audi e-tron 55 bijvoorbeeld standaard tot 150 kW aan snellaadstations. En bij de Audi e-tron GT is het vermogen nog groter: 270 kW. Neem contact op met uw Audi-verdeler voor precieze informatie over wanneer de lader wordt ingezet in de e-tron 50 of Audi e-tron Sportback 50 en de e-tron S of Audi e-tron Sportback S.

Waar moet ik op letten tijdens het laadproces aan een (openbaar) laadstation?

Onderstaande stappen zijn een overzicht van de procedure in volledig elektrische Audi-modellen. Naast de hier genoemde punten vindt u alle relevante informatie en opmerkingen in uw voertuiglogboek onder het menu ‘High-voltage battery – Charging – Starting charging’ (Hoogspanningsaccu - Laden - Beginnen met laden)

1. Het voertuig moet ontgrendeld zijn
2. Druk op de knop boven de laadklep om de laadklep te openen. De laadklep bevindt zich op de voorvleugel aan de bestuurderszijde (optionele AC-laadaansluiting; afhankelijk van de kenmerken en uitrusting, ook aan de passagierszijde) 3. Gebruik indien nodig de meegeleverde kabel van het voertuig (bevindt zich in het opbergvak onder de motorkap). De motorkapontgrendeling bevindt zich in de beenruimte aan de bestuurderszijde 4. Stop de stekker stevig in het stopcontact en houd deze vast totdat hij vergrendeld zit (pulserend witte led)
5. Activeer/betaal voor het laadstation (houd de RFID-kaart voor de lezer van het laadstation of start het laadproces via de app) en volg de instructies op het laadstation
Let op: Gebruik alleen laadkaarten (bijv. van de e-tron-laadservice) die zijn goedgekeurd of geaccepteerd door de betreffende aanbieder. Gebruik zo nodig een andere aanbieder of creditcard
6. Controleer de laad-led (knipperend groen = voertuig wordt geladen). De legenda heeft de vorm van een sticker en bevindt zich naast de laadaansluiting 7. De laadenergie en de geschatte laadtijd worden op het instrumentenpaneel weergegeven zodra de deur open is: deze is ook te vinden in de myAudi-app.

Laden beëindigen:
8. Ontgrendel het voertuig
9. Beëindig het laadproces op het voertuig door op de knoppen op de laadklep te drukken. Bevestig indien nodig het laadproces aan het laadstation door de RFID-kaart opnieuw omhoog te houden – volg de instructies op het laadstation.
10. Trek de laadstekker eruit (de mogelijkheid om te ontgrendelen wordt aangegeven door de verlichte LED boven de klep). Druk indien nodig opnieuw op de knop om te ontgrendelen
11. Berg de kabel indien nodig weer op in het voertuig

Waar kan ik de exacte laadstatus van de accu zien?

Dit antwoord is van toepassing op volledig elektrische Audi-modellen. In het MMI-menu ziet u onder ‘Vehicle/Charging & Efficiency’ (Voertuig/Laden & Efficiëntie) het menu-item ‘Charge...’ (Laden...) – hier kunt u de exacte laadstatus van de accu in procent bekijken. Hier wordt ook de laadschuifregelaar weergegeven, waarmee u het beoogde laadniveau kunt instellen. U kunt dit submenu ook naar het snelmenu verplaatsen door het ingedrukt te houden. U kunt het accuniveau ook bekijken op de startpagina van de myAudi-app en op het tabblad ‘Charge planning’ (Laadplanning) in de myAudi-app.

Is het moeilijk om een elektrische auto of hybride model thuis op te laden?

De Audi e-tron-modellen en plug-in hybrides zijn standaard uitgerust met het e-tron compact-laadsysteem en de e-tron-modellen kunnen optioneel worden geleverd met het connect-laadsysteem, waarmee u flexibel thuis kunt laden via een huishoudelijk of industrieel stopcontact. Het compact-laadsysteem bestaat uit een besturingseenheid, met een voertuigaansluitkabel en twee netaansluitkabels – één met een huishoudstekker en één met een industriële stekker. Het compact-laadsysteem heeft een laadvermogen tot 11 kW3 voor Audi e-tron-modellen en tot 7,4 kW3 voor plug-in hybrides. Op de besturingseenheid kan de gebruiker handmatig schakelen tussen 100 procent en 50 procent laadvermogen. Dit kan handig zijn als er in huis al diverse andere elektrische apparaten in gebruik zijn. Het e-tron compact-laadsysteem geeft de status van het laadsysteem en het laadproces weer door middel van leds op de bedieningseenheid. Uw Audi-verdeler brengt u graag in contact met een elektricien die een individuele en professionele test van uw huisinstallatie uitvoert.

Hoeveel (snel)laadpunten zijn er?

De e-tron-laadservice maakt deel uit van een holistisch laadaanbod van Audi en biedt momenteel toegang tot openbare laadinfrastructuur in 25 Europese landen. De gepatenteerde Audi-laadkaart bundelt meer dan 260.000 laadpunten van meer dan 400 verschillende internationale exploitanten van laadstations. Onder meer het Ionity-laadnetwerk met hoog vermogen is aangesloten op de e-tron Charging Service.

Hoe lang duurt het om een volledig elektrisch voertuig te herladen?

De laadcyclus bestaat uit 3 elementen: de verbinding met het elektrische netwerk, het laadpunt en het voertuig zelf. De zwakste schakel bepaalt de laadtijd van uw voertuig.

Het is van belang om het onderscheid te maken tussen ‘snellaadpunten’ die gevoed worden door gelijkstroom (DC) of standaard laadpunten die werken via wisselstroom (AC). Laadpunten van de eerste categorie zijn de snelste en worden vaak onderweg gebruikt, tijdens lange ritten. Met de Audi e-tron en de Audi e-tron Sportback hoeft u slechts kort te stoppen om bij te laden. Als u laadt aan een HPC (High Power Charging) station met een vermogen van 150 kW, kunt u uw wagen in slechts 30 minuten voor 80% opladen. Met de Audi e-tron GT gaat uw ‘pauze’ nog sneller voorbij: dankzij het laadvermogen van 270 kW, kan de batterij van deze wagen in slechts 22 minuten voor 80% worden opgeladen. De batterij voor 100% opladen om te kunnen genieten van het maximale rijbereik, duurt slechts 20 minuten langer, dankzij het gesofisticeerde batterijmanagement.

De tweede categorie laadpunten zijn standaard voor het laden thuis, op kantoor of uw bestemming. De meeste 100% elektrische wagens kunnen laden met een vermogen van 11 kW, of 2u laden voor 100 km rijbereik. In België is de elektrische aansluiting vaak de zwakke schakel in het laden. Het vermogen wordt daardoor beperkt tot 4,4 kW bij een monofasige aansluiting of driefasige aansluiting zonder nulgeleider. In dat geval duurt het ongeveer 3u om 100 km te herladen.

Het basisprincipe: deel de capaciteit van uw batterij door het vermogen van het laadpunt en u bekomt de laadduur om te herladen van 0 tot 100%.

Tenslotte mogen we niet vergeten dat de laadsnelheid weinig uitmaakt in het dagelijks gebruik. Kies voor de juiste oplossing en u hebt altijd een goed geladen batterij wanneer u ze nodig heeft.

Is laden met IONITY duur?

Langs de snelweg kunnen e-tron-klanten profiteren van het transittarief om tegen speciale voorwaarden te laden aan de krachtige laadstations van het IONITY-netwerk met behulp van de gepatenteerde Audi-laadkaart. Daar betaalt de klant alleen voor de werkelijk in rekening gebrachte hoeveelheid energie.
De prijs van 31 cent per kilowattuur waarvan de klant profiteert bij het afsluiten van een e-tron-laadservice7 transittarief is gelijk aan het gemiddelde elektriciteitstarief voor huishoudens. 100% van de energie komt uit hernieuwbare energiebronnen. Extra high-power-laadpunten (HPC) van andere aanbieders vervolledigen het aanbod van de e-tron Charging Service7 voor lange routes.

Video tutorials

Bekijk video-tutorials van Audi

Met de video-tutorials van Audi ontdekt u alles over laden. Eenvoudig samengevat en duidelijk uitgelegd.

Lees meer