Met Daniel Ost lanceert Audi een plant voor in de wagen

Audi introduceert de natuur in onze wagens

Audi Magazine

Een onverwachte innovatie verschijnt voor het eerst in de nieuwe Audi Q8 e-tron: een plant in het interieur. In samenwerking met bloemenkunstenaar Daniel Ost lanceert Audi dit project, dat perfect aansluit bij de evolutie van onze mobiliteit en bij de verwachtingen van bestuurders, zoals blijkt uit een recent onderzoek bij 2.000 Belgen.

Audi introduceert de natuur in onze wagens
De wagen als leefruimte

De wagen als leefruimte

De wagen is vandaag veel meer dan een functioneel middel om ons te verplaatsen van punt A naar punt B. Tegenwoordig is het een echte leefruimte waarin we niet alleen tijd aan het stuur doorbrengen, maar ook steeds meer andere activiteiten uitoefenen. Om de verwachtingen van de bestuurders beter te begrijpen, lanceerde Audi Belgium eind vorig jaar een grootschalig onderzoek onder 2.000 mensen met een representatief profiel. De resultaten bevestigen deze evolutie: 73% van de bevraagde Belgen hecht veel belang aan de algemene sfeer in hun wagen, en 62% wil een interieur dat helemaal op hen is afgestemd. Daarnaast zegt 28% te bellen in de wagen, 19% eet er en 7% slaapt in de wagen ...

Het personaliseren van het interieur kan vele vormen aannemen. Ook volgens dit onderzoek kiezen we vooral voor objecten die we aan de achteruitkijkspiegel hangen, gevolgd door vloermatten, kussens en dekentjes, dan zonnekleppen en tot slot spirituele of religieuze symbolen. 24% van de ondervraagden (en 43% van de jongeren onder de 35 jaar) voelt er wel iets voor om een ​​vleugje natuur aan het interieur toe te voegen.

Paint it green

Paint it green

Veel studies tonen de voordelen van planten in onze directe omgeving aan. Of het nu op het werk of thuis is, planten hebben bijzondere eigenschappen. De Royal Horticultural Society – de Engelse organisatie voor de promotie van tuin- en tuinbouw in een land waar deze twee disciplines een echte religie zijn – benadrukt de psychologische voordelen van de nabijheid van groen. Planten verminderen ons stressniveau, verbeteren ons humeur en maken ons in sommige gevallen zelfs attenter (een belangrijk voordeel als we autorijden).

Ook zegt hetzelfde Britse instituut dat groene planten dienst doen als luchtreinigers en bevochtigers, vooral waardevol in gesloten ruimtes zoals het interieur van een wagen. Tijdens de fotosynthese leggen planten tegelijkertijd CO₂ vast, produceren ze waterdamp en geven zuurstof af. Direct gevolg: betere en minder droge lucht, gekoppeld aan een filtering van bepaalde microdeeltjes die potentieel giftig zijn voor de mens. Kortom, planten zijn onze vrienden, en hun aanwezigheid verbetert ons leven, ook in de wagen!

Een exclusieve samenwerking

Een exclusieve samenwerking

Audi biedt niet zomaar een plantje aan als reisgenoot. Het merk werkt samen met een van 's werelds toonaangevende bloemenkunstenaars, de Belg Daniel Ost. De inwoner van Sint-Niklaas, die er in 1978 zijn eerste atelier opende met zijn vrouw Marie-Anne, is in enkele decennia uitgegroeid tot dé referentie voor bloemendecoratie. Zijn creaties voor het Belgische koningshuis, tentoonstellingen in Japan, de Verenigde Staten of China, en zijn exclusieve bestellingen voor jetset klanten hebben van hem een ​​volwaardig kunstenaar gemaakt. De New York Times aarzelt zelfs niet om hem te vergelijken met de topfotografe Annie Leibovitz, vanuit zijn vermogen om grenzen te verleggen en te innoveren.

Sofie Luyckx, woordvoerster van Audi Belgium, vertelt over deze unieke samenwerking: “Tot nu toe hebben we enkel in onze concept cars planten geïntegreerd, aansluitend bij de visie van de designers op premium mobiliteit in de (verre) toekomst. Vooruitgang zit in het DNA van Audi, dus wilden we deze visie uitbreiden naar andere modellen. Tegenwoordig is de wagen een beetje een tweede woonkamer, en dat heeft zo zijn gevolgen op het vlak van inrichting. Dankzij de expertise van Daniel Ost kunnen we nu ook de natuur introduceren.”

Op weg naar de toekomst

Op weg naar de toekomst

De vier ringen van Audi vormen de basis voor het opzetstuk voor de montage van de plant. Dit werd speciaal ontworpen voor de Audi Q8 e-tron, volgens een ontwerp dat duurzaamheid voorop stelt. De keuze van de plantensoort is door Daniel Ost zorgvuldig overwogen om de levensduur ervan te verzekeren, met uiteraard het vleugje creativiteit dat zijn handelsmerk is. Yann Callaert, CEO van de Daniel Ost-groep, vult aan: "Bij Daniel Ost ontwerpen we al meer dan vier decennia creaties voor zowel de Belgische als internationale markt, maar we hebben nog nooit zo'n aanvraag gekregen. Het bedenken van een plant voor het interieur van een wagen was echt een primeur en een uitdaging die we met plezier aangingen. We zijn trots op deze samenwerking en op wat we samen met Audi hebben kunnen bereiken.” Alvast een mooi perspectief voor de wagen en voor de manier waarop we in de toekomst op een groenere en rustigere manier zullen rijden.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels