Belgisch kwartet bij Audi Sport customer racing

Belgisch kwartet bij Audi Sport customer racing

Audi Magazine

Audi Sport biedt aan zijn klantenteams uiterst competitieve racebolides aan, maar daarnaast beschikt het departement ook over enkele officiële rijders. Audi-teams kunnen op de ervaring en snelheid van deze professionele rijders beroep doen en daarmee vormen zij een uitgekiend wapen om overwinningen na te jagen! Er is een brede waaier aan officiële rijders dat een team kan versterken om te schitteren in grote internationale races (zoals bijvoorbeeld de 24 Hours of Spa of de 24 uur van de Nürburgring), maar ook bij toerismeraces met TCR-wagens.

Het contingent Audi Sport customer racing-rijders heeft in 2022 een zeer sterke Belgische link, dat is het minste wat we kunnen stellen! Op 18 namen, dragen er liefst vier de Belgische kleuren op hun raceoverall, waardoor België het op één na best vertegenwoordigde land is, na Duitsland.

Gezien hun prestaties het voorbije seizoen, mag het geen verrassing zijn dat Frédéric Vervisch, Dries Vanthoor en Charles Weerts opnieuw opgenomen zijn in de selectie. Dat is echter niet alles! Nadat hij in de kleuren van het RACB National Team al schitterde in het FIA WTCR, mag ook Gilles Magnus zich voortaan officieel vertegenwoordiger van het merk noemen. Een korte voorstelling van de vier Belgische musketiers die op circuits overal ter wereld de eer van de vier ringen moeten verdedigen!

Belgisch kwartet bij Audi Sport customer racing
Met zijn 35 jaar is Fred Vervisch de meest ervaren rijder.

Met zijn 35 jaar is Fred Vervisch de meest ervaren rijder. Hij koesterde lange tijd de droom om door te stoten naar de Formule 1, maar een tiental jaar geleden geraakte zijn carrière in het slop. Hij leek er vrede mee te moeten nemen dat zijn carrière ten einde was en greep vervolgens met beide handen de kans om zijn kunnen te tonen in de GT-racerij. Tegenwoordig maakt hij deel uit van een kleine groep rijders die in staat is om meerdere disciplines te combineren en feilloos over te stappen van een toerismewagen naar een GT3-bolide en omgekeerd. Fred schopte het in 2021 tot vicekampioen in het FIA WTCR met een Audi RS 3 LMS en op zijn palmares staan tevens heel wat zeges met de Audi R8 LMS GT3. Zo won hij reeds de 24 uur van Dubai, de 24 uur van de Nürburgring en de 10 uur van Suzuka, zonder daarbij een podium (2e plaats) bij de 24 Hours of Spa 2020 te vergeten. Zien we hem dit jaar aan het werk als een van de Audi-rijders in het FIA WTCR of richt hij zich voornamelijk op GT3? Het antwoord laat nog op zich wachten.

Dries Vanthoor

Dries Vanthoor trad in de voetsporen van oudere broer Laurens en maakte snel naam in de wereld van de GT-racerij. Hoewel hij nog maar 23 jaar is, mogen heel wat meer ervaren rijders jaloers wezen op zijn palmares. Op dat palmares vinden we onder andere zeges terug bij de 12 uur van Bathurst, de 24 uur van de Nürburgring, de 24 uur van Dubai, de 10 uur van Suzuka, de GT World Challenge Europe, de Sprint Cup van de GT World Challenge Europe (2 keer), de 24 uur van Zolder en zelfs de 24 uur van Le Mans (in de GTE-Am klasse). Een grote klassieker ontbreekt nog: de 24 uur van Spa… Niemand die eraan twijfelt dat het dubbele rondje rond de klok in de Ardennen dit jaar een van zijn prioriteiten zal zijn, nadat hij de zege in 2021 op tien minuten van het einde door de vingers zag glippen.

Dries strijdt sinds 2020 met Charles Weerts.

Dries strijdt sinds 2020 met Charles Weerts. Charles groeide op bij Team WRT, dat mee opgericht werd door zijn vader, en liet al snel zijn rijderskwaliteit zien. In 2019 ontpopte hij zich, op slechts 18-jarige leeftijd, tot de jongste winnaar ooit van een wedstrijd in de GT World Challenge Europe Sprint Cup en vervolgens veroverde hij tweemaal de rijderstitel in deze Sprint Cup, waarnaast hij in 2021 bovendien ook het algemene GT World Challenge Europe klassement op zijn naam zette. Zijn tweede plaats in de meest recente editie van de 24 uur van Spa heeft zijn zegehonger enkel maar aangewakkerd… De man uit Aubel wacht vol ongeduld om het volgende hoofdstuk te kunnen schrijven!

Gilles Magnus

Gilles Magnus tenslotte is de nieuwkomer in het clubje Belgen dat de kleuren van Audi Sport customer racing verdedigt. De carrière van de man uit Schoten, nabij Antwerpen, nam een grote vlucht toen hij het RACB stuurwiel won, een wedstrijd georganiseerd door de Belgische federatie met steun van Audi Sport. Onder de vleugels van het RACB National Team betwistte hij een seizoen in TCR Europe, gevolgd door twee jaar in het FIA WTCR, de wereldbeker voor toerismewagens. Aan het stuur van een Audi RS 3 LMS pakte hij twee titels: deze van beste Rookie (beste debutant) in 2020 en deze van beste independent (beste privérijder) in 2021. Hoewel we verwachten dat hij opnieuw present tekent voor een seizoen in het FIA WTCR, is het niet uitgesloten dat we hem ook enkele malen aan het werk kunnen zien op een R8 LMS GT3.

Dankzij Team WRT en Comtoyou Racing, konden de Belgische rijders zich aan het stuur van een Audi in de kijker rijden op internationaal niveau. Dat vier van hen mochten toetreden tot de selecte kring van officiële vertegenwoordigers is een voorrecht, en daar gaan we gepast van genieten!

De 18 officiële rijders van Audi Sport customer racing voor 2022

De 18 officiële rijders van Audi Sport customer racing voor 2022

Gilles Magnus (BEL)
Dries Vanthoor (BEL)
Frédéric Vervisch (BEL)
Charles Weerts (BEL)
Luca Engstler (DEU)
Christopher Haase (DEU)
Pierre Kaffer (DEU)
Dennis Marschall (DEU)
Christopher Mies (DEU)
René Rast (DEU)
Frank Stippler (DEU)
Markus Winkelhock (DEU)
Ricardo Feller (CHE)
Patric Niederhauser (CHE)
Nico Müller (CHE)
Kelvin van der Linde (ZAF)
Nathanaël Berthon (FRA)
Mattia Drudi (ITA)

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels