Geschiedenis van de autorace

Oorsprong van de autosport

Alle constructeurs van het merk met de vier ringen en hun bevoorrechte partner NSU bogen op een lange traditie in de autosport, met min of meer dezelfde inzet en dynamisme, die teruggaat tot de Eerste Wereldoorlog.

Eén man steekt daar met kop en schouders bovenuit: August Horch. Deze ingenieur, de oprichter van de bedrijven Horch en Audi, identificeert het nauwe verband tussen de populariteit van zijn merken en de voorafgaande betrouwbaarheidstests, die indertijd een beslissende invloed hebben op de keuze die potentiële kopers maken.

August Horch is zelf niet vies van competitie.
Als bedrijfseigenaar deinst Horch er niet voor terug om zelf aan races deel te nemen, hoewel hij de auto met de meeste kans op succes aan een van zijn beste klanten heeft gegeven. Dat de autoconstructeur in 1906 de Herkomer-race wint, is dus een mooie beloning voor zijn vrijgevigheid. Als je weet dat gerenommeerde merken als Benz en Mercedes tot de concurrenten behoren, wordt duidelijk waarom het piepjonge bedrijf Horch snel aan prestige wint.

Meer succesvolle races voor Audi
Als de constructeur er de daaropvolgende jaren niet meer in slaagt om de aanvankelijke successen te herhalen, wordt de autosport een twistpunt binnen de directie, dat ongetwijfeld tot het vertrek van August Horch leidt.
Met zijn nieuwe bedrijf Audi, dat hij in 1909 opricht, heeft Horch nog meer succes. Ongeveer in dezelfde periode als Ferdinand Porsche, beroemd als ontwerper en autocoureur, winnen August Horch en zijn team verschillende jaren na elkaar (1912-1914) de Oostenrijkse Alpenrace: hoewel zijn auto's nog niet lang op de markt zijn, worden ze van de ene dag op de andere populair.

DKW: duizend racezeges op twee jaar tijd
Van de vier Saksische constructeurs geeft DKW, met zijn tweetaktmotoren, blijk van de meeste betrokkenheid bij de autosport in de jaren twintig ("Duizend racezeges in twee jaar tijd", verkondigt DKW in zijn motorreclame). Die successen zorgen er waarschijnlijk voor dat DKW een centrale rol inneemt wanneer de vier bedrijven zich verenigen onder het logo met de vier ringen.

Wanderer en NSU
IN 1914 weet ook Wanderer zich te onderscheiden tijdens de Oostenrijkse Alpenrace met het legendarische Puppchen-model. Vanaf 1928 winnen de Wanderer-auto's geregeld dit soort races. Deze successen in de autosport leiden tot contacten met Ferdinand Porsche, wat later resulteert in de ondertekening van een contract om een raceauto voor Auto Union te ontwikkelen. In die tijd bouwt NSU zelf een goede reputatie op in Zuid-Duitsland: vanaf het prille begin van de motorproductie in 1901 stapelen de racesuccessen van NSU zich op en blijven tientallen jaren voortduren. De NSU-auto's leveren in vergelijking minder sporttriomfen op, maar tijdens de eerste Grote Prijs van Duitsland in 1926 levert de witte auto met zescilinderturbomotor een uitstekende prestatie op het circuit van Avus.