August Horch

Baanbrekend ingenieur in de autosector

In Winningen, aan de oever van de Moezel,wordt op 12 oktober 1868 August Horch geboren als zoon van een smid. Na zijn studie aan de technische universiteit van Mittweida gaat hij in 1896 aan de slag bij Carl Benz in Mannheim, waar hij tot 1899 aan het hoofd van de afdeling autobouw staat. We mogen zeggen dat hij vanaf die eerste jaren in grote mate bijgedragen heeft tot de ontwikkeling van de autosector.

In 1899 opent August Horch in Keulen zijn eigen reparatieatelier voor motorvoertuigen en in 1901 bouwt hij zijn eerste auto. In 1902 verhuist hij naar Reichenbach, in de Duitse regio Vogtland, en twee jaar later verhuist hij naar Zwickau, zijn definitieve zetel.

De tweede autofabriek
In 1909 verlaat August Horch na meningsverschillen met de raad van bestuur de firma die hij heeft opgericht. Amper een paar weken later start hij een tweede autofabriek op. Deze firma krijgt in 1910 de naam Audi - een Latijnse vertaling van zijn eigen naam. Horch neemt in 1920 ontslag als voorzitter van de raad van bestuur bij Audiwerke AG en vestigt zich als deskundig adviseur in autotechniek. Wanneer de firma Auto Union AG in juni 1932 wordt opgericht, wordt hij gevraagd om toe te treden tot de raad van toezicht. August Horch overlijdt op 3 februari 1951 in Münchberg (Oberfranken).