Jörgen Skafte Rasmussen

"De vader van DKW"

Jörgen Skafte Rasmussen wordt geboren op 30 juli 1878 in Nakskov, Denemarken. Na een ingenieursopleiding in Mittweida en in Zwickau bouwt hij in 1907 een kleine fabriek in Zschopau (Erzgebirge) voor het vervaardigen van uitrustingen voor stoommachines.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog experimenteert hij met stoomvoertuigen, en later gebruikt hij de eerste letters van het Duitse woord voor stoomvoertuigen (Dampf-Kraft-Wagen, DKW) als merknaam van zijn producten. Na 1918 bouwt Rasmussen tweetaktmotoren in Zschopau en start hij met de bouw van motoren. Dat is het begin van een onwaarschijnlijke periode van groei, die Zschopauer Motorenwerke in 1928 tot de grootste motorconstructeur ter wereld maakt.

Begin van de autobouw
In datzelfde jaar start ook de autoproductie. Rasmussen, een begenadigd zakenman, bouwt in enkele jaren tijd een klein industrieel imperium uit in het zuiden van Saksen. Maar met zijn vele externe leveranciers blijft ook Zschopauer Motorenwerke niet gespaard van de economische crisis van 1929. Er worden onderhandelingen opgestart met de bank van het Land van Saksen, wat leidt tot de oprichting van Auto Union, een fusie tussen Audi, DKW, Horch en Wanderer.

Een sleutelfiguur bij de oprichting van Auto Union AG
Rasmussen heeft ongetwijfeld een sleutelrol gespeeld bij de oprichting van de nieuwe entiteit Auto Union AG. Na tussen 1932 en 1934 lid te zijn geweest van de raad van bestuur, stapt hij er in 1935 op na ernstige meningsverschillen over het beheer van de onderneming. In 1937 vestigt hij zich in Sacrow, nabij Berlijn, en na de Tweede Wereldoorlog keert hij terug naar Denemarken. Hij overlijdt in Kopenhagen op 12 augustus 1964.