De slimme lichten van de Audi Q6 e-tron

De slimme lichten van de Audi Q6 e-tron

Audi Magazine

Audi tilt de lichttechnologie van zijn wagens naar een hoger niveau. Hun lichten worden niet alleen slim en functioneel, ze communiceren ook met andere weggebruikers om zowel het rijden als de verkeersveiligheid te verbeteren. Deze innovatie ontdekt u op de toekomstige Audi Q6 e-tron.

De slimme lichten van de Audi Q6 e-tron
De elektrische revolutie is bij Audi al sinds 2018 aan de gang

De elektrische revolutie is bij Audi al sinds 2018 aan de gang, maar blijft vandaag nog steeds voor baanbrekende nieuwigheden zorgen. Bij elk model zien we immers technologische vooruitgang, zowel op het vlak van aandrijving als uitrusting. De toekomstige Audi Q6 e-tron is hiervan een mooi voorbeeld. Met dit model luidt Audi een nieuw tijdperk in op het vlak van de lichten, die zich niet alleen onderscheiden door hun design, maar ook door een steeds breder spectrum aan functies. Een verbetering die mogelijk werd dankzij de ontwikkeling van de tweede generatie digitale oledlichten.

Actieve digitale lichtsignaturen vol leven

Actieve digitale lichtsignaturen vol leven

Koplampen en achterlichten die tot leven lijken te komen: het is geen illusie, maar een wereldprimeur bij Audi. Een primeur met de naam “actieve digitale lichtsignaturen”, die hun bestaan danken aan een specifieke softwaremodeule in de boordcomputer van de Audi Q6 e-tron, gezamenlijk ontwikkeld door Audi AG en softwarebedrijf CARIAD. Dit nieuwe type lichtsignalen geeft nuttige informatie over de wagen.

Aan de voorzijde zijn de digitale dagrijlichten van de volgende generatie en de lichtmodules nu visueel gescheiden, wat de duidelijkheid van het design vergroot. De ontwerpers hebben de aparte leds (70 in totaal) in de digitale dagrijlichten ontworpen als transparante 3D-objecten. Het voorste deel van de digitale dagrijlichten heeft een scherpe prismavormige structuur, omgeven door een gemetalliseerde 3D-afwerking om de aandacht te vestigen op de ‘ogen’ van de wagen.

00:00 | 00:00
Aan de achterzijde genereren de zes oled panelen met 360 segmenten

Aan de achterzijde genereren de zes oled panelen met 360 segmenten elke tien milliseconden een nieuw beeld met behulp van een speciaal ontwikkeld algoritme. Een belangrijke primeur: de digitale oled achterlichten kunnen voor het eerst specifiek communiceren met de directe omgeving (car-to-X-communicatie), waardoor de verkeersveiligheid wordt vergroot.

00:00 | 00:00
Slimmere lichten

Slimmere lichten

Bij Audi zijn de wagens al enkele jaren uitgerust met een functie die de bestuurder waarschuwt als er een voertuig nadert. Bij de nieuwe Audi Q6 e-tron evolueert deze functie naar een communicatielicht, geïntegreerd in de digitale oled achterlichten. Het waarschuwt andere weggebruikers tijdig voor ongevallen en voertuigen met pech, door waarschuwingssymbolen weer te geven in kritieke verkeerssituaties. Bovendien activeren de digitale oled achterlichten van de tweede generatie het communicatielicht met waarschuwingssymbolen voor noodhulp, RECAS (waarschuwingssignaal voor achterliggers om aanrijdingen te voorkomen), waarschuwingsknipperlichten, noodoproepen (eCall), oproepen voor pechhulp (bCall) en noodremlichten.

Het communicatielicht voegt ook een extra dimensie toe bij het uitstappen. Voorheen informeerde het de inzittenden bij het uitstappen, bijvoorbeeld wanneer een andere wagen of een fiets naderde. Maar nu waarschuwt een speciaal aangepaste lichtsignatuur fietsers of automobilisten die van achteren naderen, zodat ze weten of de wagen stilstaat of in beweging is. Op deze manier neemt de verkeersveiligheid voor iedereen toe.

MMI en myAudi-app bepalen het licht

MMI en myAudi-app bepalen het licht

In totaal kunnen Audi Q6 e-tron bestuurders kiezen uit acht lichtsignaturen, twee standaard en zes als optie, elk met een bijhorend coming home/leaving home-verlichtingsscenario. Ze kunnen deze signaturen op twee manieren instellen: rechtstreeks in de wagen via het MMI-systeem of met de myAudi-app. Deze laatste optie biedt hen nog meer vrijheid, omdat ze de gepersonaliseerde lichtsignatuur van buiten de Audi Q6 e-tron kunnen activeren en het dynamische verlichtingsscenario meteen op hun wagen kunnen ervaren. Hetzelfde geldt voor de communicatieverlichting in de digitale oled-achterlichten van de tweede generatie en de nabijheidsindicatie. Op verzoek kunnen de matrix ledkoplampen een live demonstratie geven van verblindingsonderdrukking en objectmaskering.

Voor een nog grotere mate van personalisering kunnen klanten na aankoop van de wagen via de Audi Functions Store een digitaal lichtsignatuurpakket bestellen voor de ledkoplampen plus/matrix ledkoplampen en digitale oled achterlichten, permanent of voor een bepaalde periode.

Wat u ook kiest, met zoveel mogelijkheden werpt Audi een nieuw licht op rijden.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels