Samen sterk: multimerkenstrategie versnelt elektrificatie

Synergieën versnellen transitie naar elektrische mobiliteit

Audi Magazine

Om elektrische wagens steeds bereikbaarder te maken, gebruiken de verschillende merken van de Volkswagen Group gemeenschappelijke platformen en productielijnen. Deze visie past ook binnen de strategie van Audi. In de toekomst zal steeds meer gewerkt worden met dit type synergieën, waarbij zorgvuldig gewaakt wordt over de eigenheid van elk merk.

Synergieën versnellen transitie naar elektrische mobiliteit
Vanaf 2026

Vanaf 2026 zal Audi enkel nog nieuwe modellen met elektrische aandrijfsystemen lanceren. Bovendien wordt de productie van verbrandingsmotoren geleidelijk afgebouwd tussen nu en 2033. Om deze transitie verder te versnellen, wordt gebruik gemaakt van gemeenschappelijke platformen en productielijnen voor de verschillende merken van de Volkswagen Group. In de fabriek van Zwickau, in de Duitse deelstaat Saksen, wordt dit al volop in de praktijk gebracht.

Multimerkenfabriek

Multimerkenfabriek

De Audi Q4 e‑tron en Q4 Sportback e‑tron spelen een centrale rol in de elektrificatiestrategie van Audi. Qua prijs bieden ze een aantrekkelijke toegang tot elektrische premium mobiliteit. Dit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de strategie van de groep: beide modellen worden immers geproduceerd in de multimerkenfabriek in Zwickau, waar ook de Volkswagen ID.3 en ID.4, en sinds kort de Cupra Born worden gebouwd. Bovendien zijn al deze modellen gebaseerd op het MEB-platform (modular electric drive system).

"In de toekomst zullen we nog meer vertrouwen op synergieën binnen de Volkswagen Group", zegt Peter Kössler, Audi AG Board Member voor Productie en Logistiek. “Deze nauwe samenwerking maakt de transitie naar emissievrije premium mobiliteit betaalbaar voor onze klanten, en economisch haalbaar voor ons. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat elke Audi het DNA en de premium kwaliteit van het merk bewaart.”

De Audi Q4 e-tron: onmiskenbaar Audi

De Audi Q4 e-tron: onmiskenbaar Audi

Het gebruik van gedeelde platforms en technische modules is al tientallen jaren een beproefde strategie binnen de Volkswagen Group. "Teamwork tussen merken begint wanneer een nieuw platform wordt ontworpen", zegt Fermin Soneira Santos, Head of Product Line voor de elektrische modellen van het A- tot C-Segment. “Het is daarbij belangrijk om de juiste balans te vinden tussen onderscheidend merkkarakter en maximale synergie.”

Zo is de Audi Q4 e-tron onmiskenbaar een echte Audi. Dit komt niet alleen tot uiting in het vooruitstrevende design, maar ook in het standaard Audi display- en bedieningsconcept met een combinatie van virtual cockpit en extra grote MMI, het augmented reality head-up display, en in de kwaliteit en materialen van het interieur.

Audi werknemers leren van hun collega's

Audi werknemers leren van hun collega's

De voordelen van een merkoverschrijdende samenwerking worden niet alleen duidelijk in de technische platforms, maar ook onder het personeel: momenteel zijn ongeveer 350 Audi werknemers actief in de productie in Zwickau, voornamelijk junior medewerkers die net hun beroepsopleiding hebben afgerond. Na hun eenjarige opdracht in Zwickau zullen ze hun ervaring in elektromobiliteit terug meenemen naar hun oorspronkelijke locaties. Bijvoorbeeld voor de productie van de Audi Q6 e‑tron in de fabriek in Ingolstadt, die vanaf 2023 op de markt komt.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels