Hockey: steile opmars van de Red Panthers

De Red Panthers veroveren de wereld

Audi Magazine

Aan de vooravond van het WK, dat van 1 tot en met 17 juli plaatsvindt in Spanje en Nederland, is het dameshockeyteam - waarvan Audi partner is - meer dan ooit gebrand op overwinningen. Barbara Nelen, de kapitein van de Red Panthers, en coach Raoul Ehren bespreken met ons hun visie op prestaties op hoog niveau en hun plannen om aanwezig te zijn in de top.

De Red Panthers veroveren de wereld
De Panthers scherpen hun klauwen

De Panthers scherpen hun klauwen

Wat is performance? Barbara Nelen beantwoordt de vraag zonder aarzelen: “Er zijn verschillende vormen van performance. In hockey moeten we er vier combineren: fysieke, mentale, technische en tactische performance. Voor elk van deze aspecten hebben we een specifiek plan. In enkele jaren heeft het Belgische dameshockey het amateurniveau achter zich gelaten. We hebben onze structuur en onze voorbereiding volledig veranderd: we gingen van vier trainingen per week naar dagelijkse trainingen die veel intensiever zijn. Onze prestaties worden hier natuurlijk door beïnvloed. Tijdens onze laatste conditietests behaalden we de hoogste resultaten ooit en we blijven vooruitgang boeken op alle gebieden, zoals blijkt uit onze recente resultaten.”

Vooruitgang op lange termijn

Vooruitgang op lange termijn

Raoul Ehren, die sinds twee jaar coach is van de Red Panthers, voegt hieraan toe: “Sport op hoog niveau vereist tegenwoordig zeer hoge fysieke prestaties. Onze voorbereiding en trainingsprogramma's zijn erop gericht om het maximum uit elke atleet te halen, maar ook uit het team. Uiteraard zijn we steeds gericht op het resultaat, maar zonder te vergeten dat we ook bij een nederlaag een hoog prestatieniveau kunnen neerzetten. Als we tegenover Nederland of Argentinië staan - de twee beste landen ter wereld van dit moment - en we staan quasi op gelijke hoogte, dan mogen we onszelf feliciteren met deze prestatie. We bevinden ons in een proces van vooruitgang en ontwikkeling op lange termijn, dat ook op deze manier moet worden beoordeeld."

O Captain! My Captain!

O Captain! My Captain!

Met meer dan 280 selecties doet haast niemand beter dan Barbara Nelen in de geschiedenis van het Belgische hockey. De opkomst van de Red Panthers heeft ze van binnenuit meegemaakt, van de teleurstelling van de Spelen van Londen tot de schitterende zilveren en bronzen medailles op het EK 2017 en 2021. Binnen de selectie neemt ze haar rol als kapitein zeer serieus: "Ik ben superblij dat ik dit hele verhaal heb mogen meemaken. Ik was erbij toen de naam Red Panthers geofficialiseerd werd, ik kreeg de kans om deel uit te maken van het eerste Belgische dameshockeyteam ooit dat aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen… We hebben zoveel vooruitgang geboekt en zulke mooie prestaties neergezet. Ik wil er alles aan doen om het team nog verder vooruit te helpen en de jonge speelsters hierin zo goed mogelijk te laten passen. We hebben meisjes onder de 21 die al geweldig zijn en alleen maar beter worden. Er zijn nog veel mooie pagina's van onze gemeenschappelijke geschiedenis te schrijven. En dan wil ik ook een voorbeeld zijn voor de jongste speelsters, die nieuw zijn in hockey. Ik wil mijn passie delen.”

De kracht van de groep

De kracht van de groep

Als teamsport bij uitstek is hockey is gebaseerd op een veeleisende technische beheersing en een perfect geoliede tactiek. Raoul Ehren, die aan het hoofd staat van een staf van acht specialisten die de ploeg begeleiden, stelt al zijn ervaring als speler en coach ten dienste van de Red Panthers, met overtuigende resultaten: "We hechten veel belang aan de eenheid van de groep. Jonge spelers moeten begrijpen en voelen dat ze hun plaats in het team hebben, en dat ze volop kunnen meegenieten van de ervaring van zij die meer geselecteerd worden. Iedereen kan zijn kwaliteiten tonen door mee te evolueren met het team. Er is een enorme solidariteit in dit team, dat zie je zowel op de training als op het veld.”

Mikken op Parijs

Mikken op Parijs

Zelfs al krijgt het naderende WK op dit moment alle aandacht, toch denkt iedereen al volop aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024 (waarvoor de Red Panthers zich nog moeten kwalificeren). "Het is zo’n beetje de heilige graal van het hockey", bevestigt Barbara Nelen. “Ik heb onvergetelijke herinneringen aan onze deelname in Londen en we zullen er alles aan doen om over twee jaar in Parijs te staan. Maar we gaan ons eerst concentreren op de komende wedstrijden, en blijven werken om op topniveau te zijn. Een realistische benadering die de coach deelt: “We bevinden ons in een positieve fase, we zullen vol vertrouwen aan elke wedstrijd deelnemen omdat we weten dat onze voorbereiding goed is, en we zullen vooral genieten van deze bevoorrechte momenten. We hebben de kans om deel te nemen aan het WK en het op te nemen tegen geweldige teams zoals Zuid-Afrika, Japan en Australië. We zullen laten zien wat we waard zijn en tot het uiterste gaan om bovenaan in onze poule te komen, om te profiteren van een volledige week rust voor de kwartfinales. Daarna is alles mogelijk. »

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels