Audi schrijft geschiedenis in Dakar met de Audi RS Q e-tron
dakar

Een nieuw tijdperk voor Dakar

Audi zet de rally-raid onder stroom

Audi zorgt voor een revolutie in Dakar

Meerijden in de beroemdste en moeilijkste Rally-Raid ter wereld? Een nieuwe uitdaging voor Audi, dat hiermee trouw blijft aan zijn DNA. Voor zijn eerste Dakar ontwikkelde het merk een ​​eigen prototype, aangedreven door een elektromotor. Doel: meteen geschiedenis schrijven bij deze mythische beproeving.

4

etappezeges

14

top 3-finishes

23

top 10-finishes

De Audi RS Q e-tron schrijft geschiedenis

De Audi RS Q e-tron schrijft geschiedenis

Vorsprung durch Technik. Audi doet dit perfect voor zijn klanten én voor zijn eigen sportieve ambities. Voor zijn nieuwe uitdaging breekt het merk met de vier ringen met de verwachtingen en zorgt het voor de meest innovatieve wagen in de geschiedenis van Rally-Raid. Voor het eerst wordt een prototype aangedreven door elektromotoren (en gevoed door een energieomzetter). Maar omdat het verleden altijd zijn invloed heeft, is de Audi RS Q e-tron het resultaat van Audi's rijke ervaring in Rally, Endurance, DTM en Formule E.

Vanaf de eerste aanblik laat de Audi RS Q e-tron niemand onverschillig. Zijn futuristische look belichaamt het typische Audi design: een coupé met een atletisch silhouet, massieve flanken die herinneren aan het quattro erfgoed, het traditionele Singleframe-rooster. En kracht bijgezet door nieuwe elementen die de ambitie van Audi tonen om de Rally-Raid naar een nieuw tijdperk te brengen.

Dé grote innovatie van de Audi RS Q e-tron zit hem dus in de aandrijving. De wagen wordt voortgestuwd door twee elektromotoren die 500 kW aan vermogen ontwikkelen, en onderweg worden opgeladen door een TFSI-motor die als elektriciteitsgenerator wordt gebruikt. De batterij weegt slechts 370 kg en heeft een capaciteit van ongeveer 50 kWh. Ideale troeven om de extreme omstandigheden van de Dakar het hoofd te bieden, en tegelijkertijd prestaties op hoog niveau te leveren.

Ontdek de Audi RS Q e-tron
Dakar 2022: met glans geslaagd

Dakar 2022: met glans geslaagd

Met zo'n enorme uitdaging op technologisch vlak ging Audi officieel voor de finish tijdens zijn eerste deelname aan de Dakar. De geheime ambities lagen natuurlijk een pak hoger. Om deze te bereiken, schakelde Audi een droomtrio in om zijn drie Audi RS Q e-tron wagens te besturen: meervoudig winnaars Stéphane Peterhansel en Carlos Sainz zijn levende legendes van dit evenement, terwijl Mattias Ekström - dubbel DTM-kampioen en voormalig wereldkampioen rallycross - de toekomst van deze discipline vertegenwoordigt.

Aan het einde van een spannende testperiode waren er al interessante resultaten. Het merk met de vier ringen zou de eerste fabrikant zijn die een etappe van de Dakar wint met een elektromotor. In totaal boekte Audi Sport vier ritzeges, maar liefst 14 plaatsen in de top 3 en 23 in de top 10. Mattias Ekström en zijn copiloot eindigden op een mooie negende plaats over de hele race. Voor een eerste Dakar zijn de resultaten meer dan positief en dit doet dromen over de toekomst. In 2023 wil Audi uiteraard nog beter doen!

Herbeleef de prestaties