Vergeet de stad > Audi België

Vergeet de wagen.

 • Vergeet de stad.

  joachim-header-1400X438.png

Vergeet de stad.

joachim-header-1400X438.png

In de steden van de toekomst leven we in symbiose met de natuur, heeft iedereen het goed en trekken we op vakantie met ons huis. De Amerikaanse architect Mitchell Joachim heeft het allemaal al uitgetekend.

vergeet de stad

Wie grasduint door de website van het architectuurcollectief Terreform, dat Mitchell Joachim in 2006 heeft opgericht, vindt er eilanden gemaakt van afval en huizen gemodelleerd naar reuzegrote champignons. Verplaatsingen gebeuren met bizarre wagens die zijn samengesteld uit vreemde materialen, of vliegend met jetpacks. Er is zelfs een gymzaal die dienst doet als overzetboot. De voorstuwing gebeurt door de fitnessinspanningen aan boord.

Bouwen met levende materie

Nee, voor morgen zijn die stadsontwerpen niet. De materialen die ze mogelijk maken, bestaan soms nog niet eens. ‘We zijn al veel te lang gebouwen aan het zetten in glas, staal en beton’, verduidelijkt Joachim. ‘In de toekomst zullen we meer gebruikmaken van levende materie, die soms gekweekt wordt in laboratoria.’

In de Terreform-schetsen van de toekomst baden de steden in het groen. Terwijl wereldwijd steeds meer mensen naar de steden trekken, zullen die plaatsen volgens Joachim onvermijdelijk meer gaan lijken op het groene landschap dat diezelfde mensen achterlaten.

Want Joachim wil bouwen met levende materie, die eventueel genetisch gemanipuleerd is om er extra eigenschappen aan toe te voegen. ‘Dat kan bijvoorbeeld door houtige planten (zoals bomen, struiken en lianen, red.) in een bepaalde richting en vorm te laten groeien met behulp van stellingen, en zo geometrische structuren te vormen.

‘We zijn al veel te lang gebouwen aan het zetten in glas, staal en beton. In de toekomst zullen we meer gebruik maken van levende materie.’

Rechtvaardige architectuur

Het is zijn missie om ecologische en synthetisch-biologische principes te integreren in zijn stadsontwerpen. Daarbij gaat het niet alleen om ecologische duurzaamheid, maar ook om sociale rechtvaardigheid. ‘Ik was onlangs in grootsteden in China, India en Latijns-Amerika, waar ik extreme armoede heb gezien’, zucht Joachim. ‘En dat zie ik ook hier in New York. Dat is voor mij onaanvaardbaar. Grote vermogensongelijkheid vertaalt zich in steden vaak in rijke centra en arme buitenwijken.

‘Als we onze energie- en voedselproblemen hebben opgelost en een universeel basisinkomen hebben ingevoerd, zal onze opvatting over wie arm en rijk is veranderen. We mogen geen sociale woningblokken zetten die de armen scheiden van de middenklasse en de rijken. Alle inwoners moeten op dezelfde kwaliteit, dezelfde zorg en hetzelfde respect kunnen rekenen.’

 • joachim-bio.png
  Biografie

  Mitchell Joachim (New York, 45 jaar) werkte bij prestigieuze architectenbureaus van Frank Gehry, Moshe Safdie en I.M. Pei. Samen met Maria Aiolova richtte hij Terreform ONE op.

  Meer weten over Terreform ONE
Nieuwe Audi A8

Vergeet de wagen.
Audi is meer.

Met de nieuwe Audi A8 neemt u voorsprong door intelligente technologie. Vooruitstrevende rijbijstandssystemen zorgen voor extra veiligheid en rijplezier onderweg. De nieuwe designtaal van Audi straalt dan weer pure luxe uit.

Ontdek de nieuwe Audi A8
 • fidler-563X317.png
  Vergeet de CEO

  Een hiërarchische structuur met één chef aan de top? Wat als we robots inschakelen?

  Lees
 • babitz-563X317.png
  Vergeet de 5 zintuigen

  Met ‘Cyborg Nest’ geeft Liviu Babitz het menselijke lichaam een extra upgrade.

  Lees