Met de Audi e-tron Sportback naar Polen: reistips

Slow travelling in Neder-Silezië: naar Polen met de Audi e-tron Sportback

Audi Magazine

Toen de duurzame reizigers Charlotte, Siemon en Silke van Travel Rebel over hun plannen om naar Polen te reizen in de Audi e-tron Sportback vertelden, kregen ze een aantal verraste reacties. “Of ze geen schrik had om stil te vallen?” Niet echt, want afgelopen zomer testte Charlotte de e-tron al uit voor een staycation in Limburg. Toch kon het trio wat lichte zenuwen niet bedwingen: Neder-Silezië is namelijk net iets verder rijden dan de Lommelse Sahara. Missie geslaagd? Natuurlijk. Lees hier hun traveltips.

Slow travelling in Neder-Silezië: naar Polen met de Audi e-tron Sportback
Duurzame reizigers

De rit naar Polen is zo’n 1.000 kilometer: een afstand die heel wat mensen nog niet aandurven met de elektrische wagen. Want wat met opladen onderweg? Toch beslisten Charlotte, Siemon en Silke al snel dat de Audi e-tron Sportback de beste optie was: het aantal voordelen bleek een pak groter dan de nadelen. Zo bleek het maar een uurtje langer rijden met de elektrische wagen tegenover een gewone. De wagen was ook een pak flexibeler dan de trein, als corona de zaken bijvoorbeeld moeilijk zou maken. En uiteraard bleef de uitstoot laag.

Ontdek de avonturen van Charlotte in Polen
Opladen onderweg

Opladen onderweg: makkelijker dan gedacht

De Audi e-tron Sportback had tijdens de trip altijd ongeveer 350 km bereik. In het heenrijden stopte het reisgezelschap vijf keer om op te laden, in het terugrijden zelfs maar vier keer. De nodige tussenstops berekende de wagen overigens zelf. Wel dubbelcheckten de drie altijd met de myAudi app of er zeker een snellader beschikbaar was. Aangezien het grootste deel van de reis door Duitsland liep, waren er meer dan genoeg opties. Elke twee uur hield het trio een korte laadstop (20-30 minuten) voor een koffie- en toiletpauze, en om van chauffeur te wisselen. Die pauzes bleken meer dan voldoende om de wagen naar behoren op te laden.

In Polen is het aantal (snel)laders iets beperkter. Toch bleek het allemaal goed mee te vallen. In de buurt van hun hotel in Wroclaw vond het gezelschap een laadpaal in de overdekte parking van het Narodowe Forum Muzyki, op 2 minuten wandelen. Rond de stad zelf liggen er nog verschillende laders verspreid aan winkelcentra. Buiten de stad, in de natuurrijke omgeving van Neder-Silezië, waren er iets minder opties. Maar doordat de drie vrienden hun Audi e-tron Sportback telkens in een stopcontact van het hotel plugden, konden ze elke nacht tot zo’n 80 km extra rijbereik opladen. Daarnaast maakten ze ook gebruik van de laadstations van Greenway.

Wroclaw, stad van 100 bruggen

Eerste halte: Wroclaw, stad van 100 bruggen

Het reisgezelschap hield in Polen als eerste halt in Wroclaw, net over de Duitse grens. De vierde grootste stad van het land ademt charme en heeft verschillende bijnamen, zoals de zonnebloemstad door haar microklimaat, of de stad van 100 bruggen (terwijl het er eigenlijk 130 zijn).

De Travel Rebels raden aan om minstens twee dagen te reserveren om de stad te verkennen. Enkele niet te missen hotspots zijn de straatjes rond het marktplein en het stadhuis, het Dzielnica Czterech Wyznán (district van 4 herkomsten), het Ostrów Tumski (Kathedraaleiland) en de de universiteit met zijn indrukwekkende architectuur.

Houdt u van kunst? Dan haalt u iets verder van de massa uw hart op in de wijk Nadodrze. U vindt er levensechte streetart op de binnenpleinen van enkele appartementsblokken. Meer het actieve type? Huur een fiets of verken met een elektrisch bootje de stad via de rivier.

Voor wie meer wil weten over de rivier zelf en hoe Polen duurzaam met water omgaat, zijn Hydropolis en het Odra Center, pal in de rivier, een bezoek waard. Met kinderen op stap? Dan is de kabouterjacht doorheen de stad een aanrader: er zijn honderden beeldjes van kabouters op de gekste plekken te vinden.

Overnachten + opladen: Puro Hotel
Kajakken

Tweede halte: de ongerepte natuur en ambacht van Neder-Silezië

Ten noorden van Wroclaw is de streek van Neder-Silezië absoluut de moeite. Ze is minder gekend dan de bergen ten zuiden en is de place to be voor liefhebbers van lokale ambacht, fietsen en natuur. Belangrijk om te weten: niet iedereen praat hier Engels. Omdat dit stukje natuur nog niet zo toeristisch is, wordt er vooral Pools of Duits gesproken.

Kajakken en vissen op de Barycz
Op een klein uurtje rijden van Wroclaw ligt de Barycz-vallei. U kunt er kajakken op de rivier Barycz, en er liggen honderden kilometers vlakke fietspaden langs meertjes, bossen en weilanden. Ook voor wie van vissen houdt, is dit de place to be. De talrijke visvijvers zitten namelijk boordevol karper. Voor een idyllische zonsondergang aan de meertjes, is de regio rond Grabownica een aanrader.

Overnachten: ga voor een fietsvriendelijke agroturystyka, of verblijf in Hotel Naturum, dat ook fietsen verhuurt.

Hotel Naturum
Kasteel

Handgeschilderde kerstballen in Krośnice
Wat verderop, in het dorpje Krośnice ligt een authentieke kerstballenfabriek. Een tiental dames maken er kunstwerkjes van kerstballen, die ze zelf blazen uit glas en schilderen. De demonstratie van het glasblazen is een must, en uiteraard zijn de kerstballen ook te koop – prima souvenir, toch? Bezoek eventueel ook nog het nabije kerstballenmuseum.

Kastelen in de omgeving van Boleslawiec
Ten westen van Wroclaw – niet ver van de Duitse grens – verschuilen zich enkele prachtige kastelen. Gebruik ze als start van een heuse kastelenroute door Polen of combineer ze met uw bezoek aan de regio. De favoriet van onze Travel Rebels is het Kliczków kasteel, met fantastische tuinen, paardenstallen en hotelkamers. In de wellness in de oude kasteelkelder komt u ongetwijfeld helemaal tot rust. In de omgeving rond het kasteel is het prima wandelen, fietsen of zelfs paddenstoelen plukken. Tijd over? Bezoek dan ook het Grodziec kasteel, gelegen op een oude vulkaanheuvel. Dit overgroeide middeleeuwse kasteel lijkt zo uit een sprookjesboek te komen.

Opladen in het kasteel

Bezoek voor u de terugtocht aanvat zeker nog Boleslawiec, een prachtig dorpje dat ondertussen beroemd is voor zijn artisanale pottenbakkerijen. U kunt er handgemaakt en -beschilderd aardewerk kopen, de fabriek bezoeken en zelfs uw eigen keramiek bestempelen. Vergeet geen bezoek aan het mooiste dorpsplein van de streek in te plannen, met zijn pastelkleurige huisjes.

Overnachten + opladen: Hotel Kliczków (in het kasteel)

5 inzichten van Travel Rebel over reizen met de elektrische wagen:

1. De tussenstops voor een lange rit duren nauwelijks langer dan met een gewone wagen.
2. U raakt veel verder dan u denkt. Reken ook op enthousiaste hoteleigenaars, die uw wagen met plezier als eerste in hun infrastructuur inpluggen.
3. Op reis gaan met de elektrische wagen is bijzonder aangenaam, omdat het veel stiller is.
4. Dubbelcheck altijd of uw wagen effectief aan het opladen is. Soms is uw wagen correct verbonden, maar treedt er een technische storing op in de laadpaal zelf.
5. Dubbelcheck of u het navigatiesysteem correct hebt ingesteld, zeker als u de regio niet goed kent. U wilt geen 100 km in de verkeerde richting rijden, om er dan achter te komen dat er geen laadpunt meer binnen uw rijbereik valt.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels