Laadsnelheid vs. laadvermogen: wat is belangrijker?

Laadvermogen vs. laadsnelheid:
Zo checkt u de performantie van uw batterij

Audi Magazine

Elektrische mobiliteit op lange afstand: de Audi e-tron en Audi e-tron Sportback-modellen tonen dat het vandaag kan. En dat is vooral te danken aan een unieke manier van opladen. Een hoge laadsnelheid tijdens het hele laadproces is daarbij cruciaal. Hou er dus rekening mee wanneer u wilt nagaan hoe performant de batterij van uw elektrische wagen is.

Charging speed
Performantie

Wie elektrisch rijdt, laadt zijn wagen meestal thuis of op het werk op. De oplaadduur speelt dan geen grote rol. Maar wanneer u langere trajecten aflegt, telt elke minuut. Bent u op weg naar uw vakantiebestemming? Dan wilt u natuurlijk liefst dat uw wagen na een korte pauze weer vertrekkensklaar is. Veel bestuurders kijken daarvoor naar het maximale laadvermogen. Maar wilt u snel weer de baan op, dan is dat van een eerder beperkt belang.

Waar moet u dan wél op letten? Voor een korte laadduur is een hoge laadsnelheid (opgeladen kWh/minuut) gedurende het hele laadproces essentieel. Met andere woorden: een continu hoge stroomconsumptie tijdens het laden garandeert een korte laadduur. Het is die eigenschap die de Audi e-tron en Audi e-tron Sportback onderscheidt van andere modellen op de markt, al hebben ze misschien een hoger nominaal vermogen.

Meer weten over de e-tron Charging Services
Bereik in korte tijd

Zo veel mogelijk bereik in korte tijd

De Audi e-tron 55 quattro scoort bijzonder goed wanneer het gaat om snel veel bereik winnen. Aan een snellaadstation met een output van 150 kW, laadt de batterij tot 70% op aan een bijna maximaal vermogen. Daarna vermindert het intelligente accubeheer de stroom. Een groot verschil met andere laadconcepten, die vaak hun vermogen aanzienlijk verlagen voor ze de drempel van 70% bereiken, wat resulteert in een langere laadduur.

Wat betekent dit concreet? Rijdt u bijvoorbeeld met een Audi e-tron 55 quattro, dan brengt u onder ideale omstandigheden iets minder dan 10 minuten door aan de laadterminal voor een actieradius van ongeveer 110 kilometer. Na ongeveer 30 minuten bereikt uw wagen een capaciteit van 80%. Hoewel het om technische redenen veel langer duurt om de resterende 20% van een lithium-ionbatterij te vullen, duurt het 100% opladen aan een snellaadpaal ongeveer 45 minuten – een opvallende prestatie in vergelijking met andere elektrische wagens.

Koeling

De koeling: sneller opladen en meer veiligheid

De lithium-ionbatterij van de Audi e-tron 55 en de Audi e-tron Sportback heeft een brutocapaciteit van 95 kWh (netto 86,5 kWh) en is ontworpen voor een lange levensduur. Het uitgebreide koelingssysteem speelt daarin een belangrijke rol. Vloeistofkoeling zorgt ervoor dat de temperatuur van de batterij binnen het optimale bereik van 25 tot 35 graden Celsius blijft, zelfs bij hoge stressniveaus of lage temperaturen.

De ruimtelijke scheiding van elementen en batterijcellen die koelwater bevatten, verhoogt mee de algehele veiligheid van het systeem. Een bijkomend positief neveneffect van het ontwerp is de hoge veerkracht bij een ongeval.

Ontdek de Audi e-tron en Audi e-tron Sportback
00:00 | 00:00

Meer artikels over elektrisch rijden

Brandstofverbruik van de vermelde modellen:
(Brandstofverbruik, CO2-uitstoot en efficiëntie zijn afhankelijk van de geselecteerde uitrusting van het voertuig)
Audi e-tron 50 quattro
Gecombineerd stroomverbruik in kWh / 1 00 km: 26,6-22,4 (WLTP); 24,3-21,9 (NEDC)
Gemiddelde CO2-emissie WLTP: 0-0 g/km
Audi e-tron 55 quattro
Gecombineerd stroomverbruik in kWh / 100 km: 26,4–22,4 (WLTP); 23.1–21.0 (NEDC)
Gemiddelde CO2-emissie WLTP: 0-0 g/km
Audi e-tron Sportback 50 quattro
Gecombineerd stroomverbruik in kWh / 100 km: 26,3-21,6 (WLTP); 23,9-21,4 (NEDC)
Gemiddelde CO2-emissie WLTP: 0-0 g/km
Audi e-tron Sportback 55 quattro
Gecombineerd stroomverbruik in kWh / 100 km: 26,0-21,9 (WLTP); 22,7-20,6 (NEDC)
Gemiddelde CO2-emissie WLTP: 0-0 g/km
*
De CO2-emissie en verbruikswaarden worden alleen ter indicatieve titel gegeven. Het is mogelijk dat de waarden die zijn opgegeven voor een specifieke configuratie van een voertuig verschillen van de waarden die worden weergegeven op het gelijkvormigheidsattest bij aflevering van het voertuig. Bovendien kan dit eventuele verschil de krachtens de toepasselijke wetgeving (sociaal, fiscaal, enz.) verschuldigde bedragen mogelijks beïnvloeden. Contacteer uw verdeler voor alle informatie over de fiscaliteit van uw voertuig.