Beleef de toekomst

Audi grandsphere concept. First class voor de toekomst.

Audi Magazine

Met de Audi grandsphere concept toont Audi zijn visie op de limousine van de toekomst. Deze concept car laat zien hoe luxueus comfort er in toekomst zal uitzien: 100% elektrisch, autonoom, intuïtief en met een persoonlijke ruimte voor meeslepende ervaringen.

Audi grandsphere concept. First class voor de toekomst.
Om te begrijpen waar het precies om gaat bij de Audi grandsphere concept

Om te begrijpen waar het precies om gaat bij de Audi grandsphere concept, nodigen we u uit voor een kleine reis door de tijd. Stel u even voor dat u zich in de toekomst bevindt, in een tijd wellicht niet zo ver verwijderd van die van ons. Hier rijden wagens - indien gewenst - volledig autonoom, en dat opent heel wat mogelijkheden voor de passagiers aan boord.

Dit is exact wat de ontwerpers en ingenieurs gedaan hebben bij de ontwikkeling van de Audi grandsphere concept. Hierbij draait alles rond de transformatie van de traditionele cockpit tot een ruime lounge. Wanneer de Audi grandsphere concept overschakelt naar de autonome rijmodus, waarbij het stuur en de pedalen verdwijnen, kunnen de inzittenden kiezen hoe ze hun nieuwe vrijheid aan boord willen ervaren: om te communiceren, te ontspannen, te werken of te genieten.

Premium schoonheidsideaal

Premium schoonheidsideaal

De Audi grandsphere concept benadrukt een premium schoonheidsideaal met zijn heldere, organische designlijnen. Voor het exterieur hadden de ontwerpers een limousine voor ogen, maar wel een die in alles sportiviteit uitstraalt, bijna zoals een GT.

“We zijn gestart van een wit blad”, vertelt Amar Vaya van Audi Exterior Design. “We wilden onszelf nergens mee vergelijken, en zeker zijn dat onze visie volledig persoonlijk was. Een zeer lange wielbasis, een korte overhang vooraan, een bijzonder lange cockpit en overhang achteraan zijn enkele van de blikvangers. De architectuur moest vooral puur en eenvoudig zijn, met oog voor het kleinste detail en zo weinig mogelijk lijnen.”

Van binnen naar buiten

Van binnen naar buiten

De 5,35 m lengte van de Audi grandsphere concept vertaalt zich in een royale binnenruimte die de inzittenden het summum van luxe en comfort biedt. Hierbij kozen de ontwerpers voor een nieuwe, originele aanpak. “Het is de eerste wagen die we echt ontworpen hebben van binnen naar buiten”, vertelt Audi designdirecteur Marc Lichte. "Het uitgangspunt is het interieur, de leef- en belevingssfeer van de inzittenden tijdens het reizen.”

Deze laatsten worden geïdentificeerd nog vóór ze aan boord gaan, waarbij ze begroet worden via een welkomstdisplay en een gepersonaliseerde lichtsfeer. Hierbij past de Audi grandphere concept de positie van de zetels, de airconditioning en de infotainment-opties automatisch aan volgens de voorkeuren van de individuele passagiers.

Om helemaal tot rust te komen tijdens de verplaatsing

Om helemaal tot rust te komen tijdens de verplaatsing, werd in het interieur gekozen voor een minimalistische loungesfeer met 180° projecties op de mooie houten oppervlakken onder de voorruit. Bij de autonome modus verdwijnen het stuur en de pedalen in het dashboard en onder de vloer, en krijgt de wagen de controle wanneer de omstandigheden dit toelaten.

Hierbij geeft de bestuurder zijn commando’s voor allerlei comfortopties via een combinatie van eye-tracking en gesture control. Een op het oog gerichte sensor detecteert hierbij wanneer een regeleenheid moet worden ingeschakeld. En de passagier hoeft alleen maar handbewegingen te maken om het systeem te gebruiken, zonder iets aan te raken.

Eindeloze mogelijkheden

Eindeloze mogelijkheden

Tijdens het autonoom rijden kunnen de inzittenden genieten van talloze mogelijkheden. De Audi grandsphere concept is dan ook niet zomaar een wagen, maar een “belevingsruimte” op maat van de passagiers, die alle zintuigen aanspreekt.

De wagen maakt deel uit van een digitaal ecosysteem, en integreert naadloos uw persoonlijke digitale apparaten en favoriete apps. Projectievlakken tonen informatie, of streamen een videoconferentie of video. De bestuurder kan op een projectievlak bijvoorbeeld het nieuws zien dat hij aan het lezen was vóór hij instapte.

“Met de Audi grandsphere concept willen we voorop lopen en reizen in first class opnieuw definiëren. Welk detail ik nog zou willen aanpassen? Niets, hij is nu perfect.”

Ontwerper Marc Lichte

Reizen in first class

Reizen in first class

De Audi grandsphere concept neemt ook dagelijkse taken over die verder gaan dan de rit zelf. Zo kan hij autonoom zijn passagiers oppikken aan de hand van informatie in hun agenda en kan de wagen zelfstandig parkeren en opladen.

Dat de elektrische Audi grandsphere concept een ideale reiswagen is, blijkt ook uit zijn rijbereik van ruim 750 kilometer. Amper tien minuten volstaan om met een snellader de batterij voldoende op te laden om meer dan 300 kilometer te rijden.

De Audi grandsphere concept opent volledig nieuwe perspectieven over hoe autonoom rijden in eerste klasse er binnenkort kan uitzien. Hiermee wordt de toekomstvisie van het merk met de vier ringen pas echt tastbaar.

Download alle
00:00 | 00:00
1920x1080_Reveal.jpg
1920x1080_Reveal.jpg

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels