Een radicaal andere visie op autorijden

Een radicaal andere visie op autorijden

Audi Magazine

Waarom Audi vier conceptwagens heeft ontworpen

Vier AI conceptwagens, met als laatste wapenfeit de AI:TRAIL, die werd voorgesteld op de IAA motorshow in Frankfurt. Vier wagens ontworpen volgens een unieke designfilosofie: de chauffeur staat niet in het middelpunt van de belangstelling (die eer is voor de passagiers weggelegd). Vier ritjes naar de toekomst: rijdt u even mee?

Een eindeloze rit over de autostrade, een spannend parcours over kronkelbaantjes, een hectische rit in het stadsverkeer, een dagtrip in de natuur. Telkens een andere situatie, telkens inspiratie voor een conceptwagen van Audi. Met als resultaat: vier nieuwe, uiteenlopende designs.

“Met deze vier conceptwagens geven we onze toekomstige klanten toegang tot een mobiliteit op maat van hun noden”, vertelt Marc Lichte, Head of Design bij Audi. “Onze designfilosofie berust op esthetische intelligentie: het versmelten van innovatieve technologie en progressief design. Die methode passen we toe om een persoonlijke ruimte te creëren voor onze klanten.”

En de serienaam ‘AI’? Die komt van het Engelse ‘Aesthetic Intelligence’, maar staat in dit geval evengoed voor Audi Intelligence. Want deze vier conceptwagens vormen de synthese van alle technologische expertise die Audi bezit.

Waarom Audi vier conceptwagens heeft ontworpen
De wagen van de toekomst

De wagen van de toekomst: technologie en design in harmonie

Elektrische mobiliteit, autonoom rijden, intelligent lichtontwerp en communicatie van auto naar auto – de vele mogelijkheden van moderne technologie en de vrijheid die ze bestuurders bieden, worden weerspiegeld in het ontwerp van de conceptwagens. En de passagiers staan centraal in het ontwerp – in lijn met de visie van autonoom rijden. Dat in tegenstelling tot seriewagens, waar de bestuurder meestal de grootste zorg is van de ontwerper.

“In het klassieke productportfolio moeten de voertuigen vaak aan veel verschillende behoeften voldoen. En dan moeten we compromissen maken. Met deze ‘showauto’s’ kozen we voor een radicale benadering. In onze ontwerpen staat de gebruiker met zijn individuele behoeften centraal. En we houden één doel voor ogen: de klant meer vrijheid en ruimte geven”, verklaart Claus Potthoff, Head of Design Strategy bij Audi. De ontwerpers van alle vier conceptwagens werkten daarom van binnenuit.”

Audi conceptwagens

De Audi conceptwagens: vier kanten van één holistische mobiliteitsvisie

De conceptwagens zijn deel van Audi's unieke holistische mobiliteitsconcept: gebruikers toegang verschaffen tot een mobiliteit die is aangepast aan hun specifieke behoeften. Elk van deze vier visionaire wagens voldoet aan een specifiek doel. De klant kan een van de modellen voor een beperkte periode lenen, op basis van zijn huidige behoeften.

AI:CON

1. De Audi AI:CON – comfort en ruimte voor lange afstanden

Langeafstandscomfort – zo is de AI:CON in één woord samen te vatten. Deze conceptwagen is ontworpen met de vrijheid van de bestuurder als hoogste prioriteit. En dat begint bij het interieurontwerp. Een groot, comfortabel salon vervangt de klassieke autocabine. Stuurwiel, pedalen, dashboardknoppen, … ze zijn allemaal vervangen door brede, minimalistische oppervlakken.

Passagiers zijn vrij om te relaxen, een film te kijken of te tokkelen op hun laptop. Een totaal nieuwe vorm van mobiliteit.

AI: RACE

2. De Audi AI: RACE – op naar het circuit

De AI:RACE is zowat het tegenovergestelde van de AI:CON. In deze high-performance sportwagen draait het allemaal rond het plezier van de rijervaring zelf. De chauffeur heeft de controle over het stuur en het gaspedaal – deze laat je niet autonoom de baan op gaan.

Is je hartslag een versnelling hoger geschakeld?

Ontdek de AI:RACE
AI:ME

3. De Audi AI: ME – een feelgoodoase voor het stadsverkeer

De AI:ME slaat een brug tussen een bestuurdersgedreven en zelfrijdende auto. In de stad rijden veel klanten liever zelf zolang er geen verkeer is, maar tijdens de spits geven ze graag het stuur af. Die twee behoeften verenigen was de grootste uitdaging voor de ontwerpers.

Benieuwd hoe de ontwerpers dat hebben opgelost?

Ontdek de AI:ME
AI:TRAIL

4. De Audi AI: TRAIL – offroaden in de natuur

De vierde en nieuwste conceptwagen is misschien wel het meest radicale ontwerp. De AI:TRAIL is bedoeld voor offroad gebruik en is zo ontworpen dat hij de bestuurder zo veel mogelijk laat genieten van de hem omringende natuur. Zo biedt de cabine een bijna 360° beeld. Het meest spannende snufje zijn allicht de vijf ingebouwde drones die vooruit kunnen vliegen in verschillende formaties om de weg perfect te verlichten.

360° beeld? Drones?

Ontdek de AI:TRAIL
AI:ME

De mobiliteit van de toekomst: conceptwagens zijn nog maar het begin

Voor Audi effent de huidige generatie conceptwagens het pad naar de toekomst. “De auto-industrie is aan het veranderen. En daarin spelen vernieuwende mobiliteitsconcepten een belangrijke rol. Een klant zou bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van Audi on demand om een ​​van de gespecialiseerde Audi modellen te lenen, afhankelijk van zijn behoeften. “Onze toekomstige klanten moeten zich net zo op hun gemak voelen bij Audi on demand als bij hun eigen auto”, legt Claus Potthoff uit. Hij is ervan overtuigd dat Audi dit bereikt heeft met deze vier conceptwagens.