Audi Brussels is CO2-neutraal!

Een duurzame SUV uit een duurzame fabriek

Audi Magazine

Audi Brussels kreeg van het Belgische testbedrijf Vinçotte een certificaat voor CO₂-neutrale site. Alle productieprocessen en andere activiteiten die in de fabriek in Vorst emissies genereren, gebeuren met hernieuwbare energie of worden gecompenseerd met milieuprojecten. Voor het einde van 2018 start Audi Brussels nog met de productie van de eerste volledig elektrische Audi. Dankzij zijn grote rijbereik en de vele laadopties kan iedereen voortaan 100 procent elektrisch rijden, zonder enig compromis. Maar Audi ziet het concept ‘duurzame wagen’ nog grootser …

Audi Brussels is CO2-neutraal!
Duurzaam in alle opzichten

Duurzaam in alle opzichten

Om de elektrische SUV te produceren, wil Audi zo weinig mogelijk impact leggen op het milieu en dus kiest het merk met de vier ringen resoluut voor een CO₂-neutrale productie. En dat is meteen een extra reden om dit nieuwe, 100 procent elektrische model in huis te halen.

Peter Kössler, lid van de raad van bestuur voor productie en logistiek bij Audi AG: “We willen zo veel mogelijk verspilling vermijden. Daarnaast werken we er hard aan om al onze fabrieken nog duurzamer te maken en te voorzien van groene stroom."

“We willen zo veel mogelijk verspilling vermijden.”

37.000 m² zonnepanelen

In 2012 schakelde de Belgische fabriek al helemaal over op groene stroom. Het dak van de fabrieksgebouwen ligt daarvoor bezaaid met 37.000 vierkante meter - of 5 voetbalvelden - zonnepanelen: meteen het grootste fotovoltaïsche systeem in de regio. Dat betekent al een besparing van 17.000 ton CO₂ per jaar, vergelijkbaar met het verbruik van ongeveer 1500 gezinnen.

Ook de warmtevoorziening in de fabriek, onder meer voor het verwarmen van de kantoren, gebeurt met hernieuwbare energie: meer bepaald met biogas. Patrick Danau, Managing Director van Audi Brussels: “Een duurzame en milieuvriendelijke productie is voor ons prioritair. Het is een maatschappelijke verplichting die zich voor alle partijen terugbetaalt.”

“Een duurzame en milieuvriendelijke productie is voor ons prioritair.”

40.000 ton minder CO2

40.000 ton minder CO₂

Hernieuwbare energie is vandaag goed voor 95 procent van de totale energiebehoefte van de fabriek, en voorkomt in totaal een CO₂-uitstoot van maximaal 40.000 ton per jaar, het verbruik van meer dan 3.500 gezinnen. Emissie die niet kan worden vermeden, wordt gecompenseerd door koolstofkredietprojecten.

De fabriek in Vorst is bovendien ’s werelds eerste gecertificeerde CO₂-neutrale serieproducent in het premiumsegment. Audi zoekt vandaag ook nog verder naar nieuwe technologieën om het waterverbruik te verminderen, luchtvervuiling te voorkomen en recycling te verbeteren.

Lees meer over de 100 % elektrische SUV van Audi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels