De 100% Belgische ski’s op maat van Pierre Gerondal

Gerondal, haute couture ski’s

Audi Magazine

Dit jaar zullen opnieuw meer dan 700.000 Belgen naar de skipistes trekken. Geïnspireerd door deze passie voor de sport vervaardigt Pierre Gerondal uitzonderlijke houten ski's op maat in zijn atelier in Malmédy. Gedreven door de zoektocht naar elegantie en verschillende andere waarden die hij deelt met Audi: technologisch meesterschap, uitmuntende knowhow en duurzaamheid.

Gerondal, haute couture ski’s
Sensaties op maat

Sensaties op maat

Aan de rand van de provincie Luik, in het mooie stadje Malmédy, bevind je je in een bijzondere omgeving. Glooiende landschappen die niet zouden misstaan in de Jura of de Vogezen, en bossen zover het oog reikt: de ideale setting om ski’s opnieuw uit te vinden met Belgische knowhow. Pierre Gerondal startte er vier jaar geleden een hypermodern atelier, samen met zijn partner, de binnenhuisarchitecte Justine Corman. Hout van lokale zagerijen in een straal van 250 kilometer vormt er de basis van al hun realisaties, van designprojecten tot de meest uiteenlopende samenwerkingen, waaronder de kern van hun activiteiten: ski’s. "We leveren alleen maatwerk, met een aanpak gericht op prototypes die we volledig aanpassen aan elke klant", legt Pierre Gerondal uit. “Bij het kiezen van een ski houdt men meestal enkel rekening met de lengte. Wij kijken ook naar het gewicht en het niveau van de skiër, om iets te kunnen maken dat volledig bij het profiel van elke persoon past. We werken zoals bij topsporters, en spelen met verschillende houtsoorten om de eigenschappen van de ski te verfijnen. Ceder is bijvoorbeeld licht en stijf, terwijl walnoot flexibeler is ... elk type biedt ons een waaier van mogelijkheden die we op een unieke manier combineren.”

Uitrusting voor winnaars

Uitrusting voor winnaars

Speedskiër Joost Vandendries en snowboarder Seppe Smits zijn twee Belgische atleten die op Gerondal-materiaal van de hellingen glijden. “Onze productiemethode is totaal anders dan die van de grote merken, die zeer dure matrijzen gebruiken. Wij werken met goedkopere houten mallen en kunnen dus over de hele lijn maatwerk leveren. Joost, de snelste Belgische skiër, heeft hierdoor een uitrusting die nog beter aan zijn eisen voldoet. Hij moet een optimale luchtpenetratie hebben, hiervoor doen we specifiek werk in de windtunnel, onder meer voor het ontwerp van zijn helm. Voor tweevoudig wereldkampioen Seppe Smits hebben we zijn eigen lijn van snowboards ontworpen, in beperkte oplage geproduceerd maar met een hoge toegevoegde waarde op het vlak van prestaties en duurzaamheid”. Deze samenwerkingen strekken zich uit naar andere sportdomeinen. Zo werkt Pierre Gerondal samen met ontwerper Pierre Lallemand aan fietsen met een houten frame. “Ons doel is om het aandeel composietmaterialen te verminderen en tegelijk een esthetische dimensie toe te voegen. Deze fietsen wedijveren met die van carbonvezel op het vlak van pure sportieve prestaties, en openen een ecologische reflectie over de mogelijkheid om het gebruik van plastic te verminderen, en vooruitgang te boeken op het vlak van duurzame mobiliteit.”

Technologie ten dienste van vakmanschap

Technologie ten dienste van vakmanschap

Hoewel hout een essentieel onderdeel is van zowel de esthetiek als de prestaties van zijn ski's, is dit niet het enige materiaal dat door Pierre Gerondal wordt gebruikt. Zoals hij aangeeft, beginnen de meeste houtsoorten te buigen bij een temperatuur van rond de 40°C. Ze moeten daarom ondersteund worden door andere componenten. “We gebruiken met name biaxiale vlasvezels die trillingen absorberen. Afhankelijk van het model gebruiken we ook bepaalde onderdelen in carbon, glasvezel of titanal - een legering op basis van aluminium. Ik gebruik mijn ervaring uit de luchtvaart en het ontwerpen van raceboten voor de productie van onze ski's, met hetzelfde streven naar techniciteit en precisie. Dit blijft echter een constant leerproces, we verbeteren dan ook voortdurend onze methodes en uitvoering. Vakmanschap is vooral een kwestie van ervaring op langere termijn. Ik leer nog elk jaar bij.”

Designprojecten

Designprojecten

Met hun slanke lijnen en natuurlijke kleuren zijn Gerondal ski's niet alleen schitterende objecten, maar ook toonbeelden van duurzaamheid. Door de materiaalkeuze, maar ook door de principes van recyclage en verlenging van de levensduur, die bepalend zijn voor de productie. "Houtresten worden hergebruikt in onze designprojecten", zegt Justine Corman. “Ontvangen we een notenhouten plank die heel mooi is, maar onbruikbaar voor ski's, dan gebruik ik deze voor een tafelblad of een meubel. In dezelfde geest hergebruiken we ski's die het einde van hun levensduur bereikt hebben in decoratieve objecten of meubels”. En deze levensduur wil Pierre Gerondal resoluut verlengen: “Onze duurzaamheidsfilosofie omvat een langdurig onderhoud van ski's die onderhevig zijn aan grote slijtage. Na een of twee jaar materiaalmoeheid kunnen onze klanten ze bij ons binnenbrengen, waarna wij ze terug in nieuwstaat brengen. Zo slagen we erin om ze gemiddeld 8 jaar in perfecte staat te houden. We produceren topproducten, maar willen absoluut hun sportieve en esthetische kwaliteiten combineren met een echte ecologische visie”. Een geslaagde missie, die wacht op de eerste sneeuwbui om getest te worden.

Ontdek hun werk

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels